Cvjetni kalendar: rujan - prosinac

Cvjetni kalendar: rujan - prosinac

Kako pripremiti vaše bilje za zimu

RUJAN

U vrtu

Sad je vrijeme da počnemo na drveće i grmlje postavljati hranilice za ptice. Potrebno ih je osigurati od mačaka metalnim prstenima sa zupcima okrenutim prema dolje.
U ovom mjesecu već možemo saditi lukovice ljiljana, zatim sitnog proljetnog cvijeća: visibabe, krokusa, pasje zube itd.
U rujnu također možemo razmnožiti razne trajnice dijeljenjem. Izuzetak čine kasne jesenske astre. S višegodišnjih gredica na koncu ovog mjeseca uklanjamo sve ocvalo ljetno bilje kojim smo zasadili prazna mjesta. Na početku mjeseca krajnje je vrijeme da se sadi dvogodišnje proljetno cvijeće — maćuhice, tratinčice, spomenak itd. Sve crnogorično bilje, bez obzira na eventualne kiše, treba dobro i obilno zaliti, ako želimo da dobro prezimi. Treba se pravodobno pobrinuti za slamu i listinac koji će nam služiti za uzimljenje osjetljivih biljaka.

Sobno bilje

U drugoj polovini ovog mjeseca možemo posaditi u lonce ili postaviti u posebne čaše s vodom preparirane lukovice zumbula i niskih tulipana koje će cvasti na kraju prosinca i na početku siječnja. Lukovice se plitko posade tako da im trećina viri iz zemlje. Odozdo se pospe pijesak. Tako posađene lukovice najmanje dva mjeseca držimo u mraku i na hladnom.
Na kraju rujna, naročito ako je vrijeme hladnije, treba unijeti veće ukrasno bilje: oleandre, limune, agave itd. da ne stradaju od hladnih noćnih mrazova. Isto tako treba unijeti kaktuse i sukulente koji su preko ljeta bili u vrtu ili na balkonu. Ako su se na epifilumu počeli pokazivati pupovi, treba ih opet normalno zalijevati, i što manje micati.
Sobno bilje, naročito osjetljivo na suvišak vlage, kao npr. sansevierije, peperomije i sl., treba početi manje zalijevati. Ukoliko su dani izrazito hladni, potrebno je prostorije temperirati da osjetljive biljke ne bi stradale zbog nagle promjene temperature.

LISTOPAD

U vrtu

Sve površine koje u jesen nećemo saditi treba duboko prekopati i preko zime ostaviti u velikim grudama da dobro promrzne. Ako u proljeće sadimo bilje s dubokim korijenjem (ruže, grmlje, mahoniju), treba zemlju kopati na dubinu od dvije lopate ili rigolati.
Zemlju možemo pognojiti u jesen prirodnim gnojivom, a ako smo to učinili prošle godine, onda dodamo samo vapnena gnojiva. Mnogi ne znaju da su kišne gliste vrlo korisne životinje jer razrahljuju zemlju.
Isto tako spremamo vrtni namještaj, igraće sprave za djecu i uređaje za rošenje, jer nisu više potrebni. Ovo je najbolji mjesec za sadnju ukrasnog grmlja. Ukrasno bilje koje smo posadili u proljeće sad nešto obrežemo da se uspostavi ravnoteža između podzemnog i nadzemnog dijela.

Sobno bilje

Ako imamo bromeliju i držimo je u toploj sobi, mora se i zimi lijevak koji čini lišće redovito puniti vodom. Pelargonije, fuksije i viseće klinčiće, treba spremiti za drugu godinu u prostoriju zaštićenu od smrzavanja sa, po mogućnosti, što više svjetla (svijetli podrum). Ostavimo ih u sandučićima i držimo ih gotovo suho. Sve uginule dijelove redovito uklanjamo.
Gomolje tzv. gomoljastih begonija najbolje je spremiti u suhi treset, gdje se preko zime vrlo dobro drže. Biljke zbog pomanjkanja svjetla sve manje rastu, pa ih ne treba dohranjivati, a zalijevanje ograničimo na minimum. Samo u jako loženim prostorijama moramo redovito zalijevati i brinuti se da osjetljive biljke ne stradaju zbog pomanjkanja vlage u zraku. Najbolje je ako ih redovito prskamo ili držimo na preokrenutu tanjuriću za cvijeće u podlošku s vodom koja se neprestano isparuje. Cvjetni lonac ne smije dodirivati vodu.

STUDENI

U vrtu

Ako možemo nabaviti borovih iglica ili bukova lišća, dobro će nam doći da njima pokrijemo zemlju u vrtu i tako zaštitimo osjetljive biljke preko zime.
Gomolje gladiola, koje smo još u toku prošlog mjeseca izvadili iz zemlje, treba potpuno osušiti, zatim probrati i samo zdrave i neoštećene lukovice spremiti na suho mjesto zaštićeno od smrzavanja. Lukovice koje prezime u zemlji, tulipane, narcise, zumbule, krokuse, itd., dobro je pokriti slojem listinca da ne stradaju ako zima bude oštra.
Ako na proljeće u svom vrtu želimo osnovati novi travnjak, već u studenom treba za to prirediti zemlju. Kad opadne lišće, treba okopati ukrasno grmlje, a na koncu mjeseca možemo grmlje i obrezati, ukoliko taj posao ne ostavljamo za proljeće. Osjetljivo bilje u vrtu zaštititi ćemo od zime omatanjem slamom ili jelovim grančicama.

Sobno bilje

U loženim prostorijama treba sobnom bilju posvetiti mnogo više pažnje nego vani u vrtu, na balkonu ili u sobi ljeti. Na listovima biljaka skuplja se svakodnevno prašina koju redovito treba uklanjati mokrom krpom ili spužvom jer se inače zatvore pore na listu, a prašne biljke ne izgledaju lijepo. Jednom na tjedan našu malu zbirku treba složiti u kadu za kupanje i istuširati bilje mlakom vodom. Na taj smo način biljke i obilno zalili, pa ćemo u toku tjedan zalijevati samo pojedine biljke koje i zimi traže više vode. Na kraju studenog mogu se u sobu unijeti prvi tulipani i zumbuli ako je cvjetni izboj visok bar deset centimetara.
Oni se još uvijek drže u mraku, pokriveni papirnom vrećicom ili cvjetnim loncem.
Potrebno ih je sad redovito zalijevati da cvijet ne ostane "sjediti" među lišćem.

PROSINAC

U vrtu

Budući da u prosincu više nije moguće obrađivati zemlju, treba sve vrtno oruđe i alat očistiti i podmazati da ga sačuvamo u što boljem stanju.
Miševe, koji se često nasele u vrtne sjenice i šupe, treba redovito trovati jer u toku zime mogu nanijeti mnogo štete. Neposađene gredice na kojima želimo već u veljači nešto saditi moramo pokriti listincem da se zemlja preduboko ne smrzne. Ne smijemo zaboraviti da su sad ptice u našem vrtu upućene uglavnom samo na našu pomoć, te ih moramo redovito hraniti. Ako u prvim danima prosinca ne nastupi smrzavanje, dobro je još jedanput obilno zaliti sve crnogoričino bilje u vrtu.
Ukoliko padne obilan snijeg, treba ga s crnogorice i osjetljivih bjelogoričnih grmova i stabala redovito otresti, jer pod težinom snijega dolazi do lomljenja grana. Sve zaštitne mjere od zime moramo redovito kontrolirati i eventualne manjkavosti odmah ispraviti.

Sobno bilje

U prosincu možemo grančice s cvjetnim pupovima koje smo odrezali na grmu forsicije u vrtu vrlo lako natjerati da procvate. Nakon rezanja držimo ih čitave 10 sati u toploj vodi (35 do 40° C), a poslije ih stavimo u vazu s vodom u toplu sobu. Procvate za 3 tjedna, ovisi o temperaturi
sobe.
Mnoge vrste tzv. lisnatih begonija – carske begonije, loren-begonije i sl. odbace zbog pomanjkanja svjetla i suha zraka često lišće. U takvom stanju samo ih krajnje oprezno zalijevamo da im ne sagnjili korijen, ali ih i dalje držimo na toplom. Epifilum se drži na toplom, ne smije se micati i redovito se svaki dan prska mlakom vodom ako želimo da procvate za Novu godinu.

 
Komentari
+2