Cvjetni kalendar - Siječanj-Travanj

Cvjetni kalendar - Siječanj-Travanj

1. Siječanj

U vrtu

Sada je najbolje vrijeme u vrtu da se prebace hrpe kućnog smeća i komposta, da se primijeni gnojenje stajskim i umjetnim gnojivom.
Treba redovito kontrolirati jesu li ruže koje smo zaštitili od zime u redu, da nam se ne smrznu. Za visokog snijega treba naročito crnogoricu, ali i ostalo ukrasno grmlje i manje drveće osloboditi tereta otresanjem. Ljetno bilje pelargonije, fuksije i viseće karanfile, spremljene u podrumu, treba povremeno pročistiti i zaliti. I ukrasno grmlje u bačvicama, oleandar, mirtu, aukubu i sl., treba također od vremena do vremena zaliti.

Sobno bilje

Treba paziti da osjetljive sobne biljke imaju stalnu odgovarajuću temperaturu zraka. Velike razlike štete više nego konstantna niža (8 do 10° C) temperatura. Zalijevanje sobnog bilja treba ograničiti jer je za sve biljke manje-više nastupilo doba mirovanja. Treba obustaviti nadohranjivanje i presađivanje. Ocvale cvjetove sobnog bilja, npr. jaglaca (primule), moramo redovito uklanjati jer to potiče biljku na stvaranje novih cvjetnih izboja. Lukovice amarilisa, koje će cvasti, treba u siječnju unijeti u toplu sobu, ali ih zalijevati treba tek kad cvjetni izboj istjera iz lukovice. Ciklame se najbolje drže i najdulje cvate ako ih držimo u hladnoj sobi. U loženoj sobi treba ih držati neposredno uz prozor ili između prozorskih krila. Pri polijevanju pazite da se ne vlaži korijen. U siječnju se mogu cvjetne grančice forsicija, ukrasnih trešanja, lješnjaka itd. pospješiti tako da odrezane grančice držimo u vazi s vodom u toploj sobi.


2. Veljača

U vrtu

Treba nabaviti novo vrtno oruđe i popraviti staro. Sad je vrijeme da se poprave vrata i ograde. Za visokih snježnih zapuha treba razgrnuti snijeg da zečevi i kunići ne uđu u vrt, gdje mogu načiniti velike štete. Tko u siječnju nije prebacio kompost i izvršio osnovnu gnojidbu, može to učiniti sad jer još nije kasno. Kao ni u siječnju, ne smijemo zaboraviti na naše male pernate prijatelje koji cijele godine marljivo uništavaju štetnike u vrtu. Treba im redovito osigurati hranu. Do kraja mjeseca treba izvršiti prvi rez živice. Ako nam je živica postala rijetka, treba je što oštrije obrezati. Sada je vrijeme da odaberemo ukrasno drveće i grmlje koje ćemo saditi idući mjesec. Tko u jesen nije stigao posaditi tulipane, ako se zemlja odmrzne, može to učiniti do kraja veljače.

Sobno bilje

Pelargonije i viseće karanfile, koji su prezimili u podrumu, treba na koncu mjeseca iznijeti na svjetlo i kratko obrezati. Amarilis, koji pokazuje cvjetni izboj, redovito zalijevamo i povremeno dohranjujemo otopinom gnojiva za cvijeće. Prošlogodišnjim fuksijama treba sve izboje skratiti na polovinu i iznijeti ih na svjetlo. Zumbule i tulipane koji su nam cvali u loncu treba i kad ocvale dalje zalijevati, da bismo ih kasnije mogli posaditi u vrtu, gdje će dogodine opet cvasti. Gomolje gloksinije, koje smo čuvali na suhu i toplu mjestu, moramo do konca veljače posaditi u cvjetne lonce i odgovarajuću zemlju.
Sad je vrijeme da popravimo i obojimo sandučiće za cvijeće za balkone i prozore, da bismo mogli u njih saditi proljetno bilje: maćuhice, tratinčice, spomenak i drugo. Sobno bilje na prozoru treba preko podneva za sunčanih dana pomoću sjenila od biljnog papira zaštititi od najjačeg sunca.


3. Ožujak

U vrtu

Budući da korov najviše raste po putevima, treba ih već sada poprskati nekim sredstvom za uništavanje korova. Puteve u vrtu treba popraviti, pregledati uređaje za hvatanje kišnice, male vrtne bazene. Sada je vrijeme da se sadi ukrasno drveće i grmlje. Ruže koje smo uzimili treba u drugoj polovini mjeseca otkopati ili odmotati i propisno obrezati. Ukrasno drveće i grmlje koje nije obrezano prošlog mjeseca treba što prije obrezati. Kamenjar treba urediti, očistiti i dosaditi ukoliko je potrebno. Velike trajnice možemo u ovom mjesecu dijeljenjem razmnožiti i tako popuniti prazna mjesta u kamenjari. Mahoniju koja je ostarila treba u ovom mjesecu temeljito i posve kratko obrezati.
Gomolje kana koje smo prezimili u toplu i suhu mjestu treba sada posaditi u cvjetne lonce i držati na toplom.

Sobno bilje

Kako bismo u travnju odmah mogli presaditi svoje sobno bilje, treba već sad za svaku vrstu nabaviti odgovarajuću zemlju i potrebne cvjetne lonce. Lonce treba prije upotrebe potopiti u vodu da se dobro namoče.
Velike biljke koje smo prezimili u svijetlu podrumu ili na stubištu (agave, oleandre i sl.) treba početi redovito zalijevati i nadohranjivati. Viseće sobne biljke (puzavice, mirtu, setkreziju i sl.) možemo na koncu ožujka prikratiti na jednu trećinu izboja. Kaktuse, koje zimi gotovo i nismo zalijevali, stavimo na svjetlo i počinjemo ih redovito zalijevati.
Od polovine ožujka možemo sve zdrave sobne biljke početi redovito jednom na tjedan nadohranjivati otopinom umjetnog gnojiva za cvijeće. Prije dohranjivanja biljku najprije obilno zalijemo odstajalom vodom, a tek onda otopinom gnojiva. Sandučiće za prozore i balkone možemo od polovine ožujka zasaditi maćuhicama, tratinčicama, i ostalim proljetnim cvijećem.


4. Travanj

U vrtu

Treba provjeriti zalihu zaštitnih sredstava. Sad se javljaju prvi štetnici: žičnjaci, mravi, puževi, krtice itd. Treba pažljivo pripremiti tlo za sijanje trave, a zatim odabrati sjeme trave i posijati. Za sjetvu odaberemo suh dan bez vjetra. Na l m2 sije se 40 do 60 g sjemena. Najprikladnija za sjetvu trave jest druga polovina travnja, ako zemlja nije prevlažna i prehladna. Posijano sjeme treba lako povaljati ili ugaziti, a zatim redovito vlažiti da se sjemenke ne osuše. Stare travnjake treba u travnju prvi put pokositi, nakon toga natopiti i gnojiti tekućim gnojivom.
Kamenjari se i u toku travnja nadosađuju, gnoje i popunjavaju novim biljem. Ako namjeravamo ljetno bilje sijati na mjesto, tj. na cvjetnu gredicu, treba sad pripremiti tlo.
I u travnju se može saditi grmlje i drveće ako nije potjeralo. Isto vrijedi i za ruže.

Sobno bilje

Biljke koje su prezimile u sandučićima treba očistiti, izboje prikratiti, izmijeniti zemlju i, po potrebi, uginule biljke zamijeniti novima. Ovo je najpovoljniji mjesec za presađivanje svega sobnog bilja. Pri presađivanju ne treba uzeti uvijek veći cvjetni lonac. Veličina lonca mora biti u skladu s veličinom korijena biljke. Ako je korijen bolestan, treba u zemlju dodati više pijeska. Pri presađivanju treba paziti da se cvjetni lonac ne napuni previše zemljom, otprilike l cm ispod ruba lonca. To je tzv. rub za zalijevanje; inače se voda prelijeva. Nanovo presađene sobne biljke treba prvih nekoliko dana nakon presađivanja samo oprezno zalijevati. Viseći filodendroni, puzavci, scindapsus, sansevieria i neke druge vrste sobnog bilja možemo razmnožiti tako da reznicu sa 3—4 lista stavimo u čašu s vodom i držimo na toplu i svijetlu mjestu. Kad je korijen dug 3—4 om, posadimo malu biljku u cvjetni lonac.

 
Komentari
+2
 
mikica61
  • 26.1.2015 14:06:56
  • Bodova: 127466
  • Prijavi
Nebih se baš složila da su krtice štetnici.Ustnjavaju zemlju pa korijen biljke dobiva više kisika.
ivankusa
  • 23.8.2009 1:23:18
  • Bodova: 5083
  • Prijavi
dobro je znati...