Cvjetni kalendar- svibanj - kolovoz

Cvjetni kalendar- svibanj - kolovoz

Svibanj

U vrtu

Prvi lijepi svibanjski dani vrlo su prikladni da obojimo plot klupe i ostali vrtni namještaj. Treba odmah uništiti korov koji sad već bujno raste, da se ne osjemeni i još jače ne raširi. U vrtu treba početi s okapanjem bilja i razrahljivanjem zemlje, a ako je vrijeme izuzetno toplo, i sa zalijevanjem. Sad je krajnje vrijeme da posijemo ljetno cvijeće, ako to nismo stigli učiniti u travnju. Iza 15. svibnja u nas više nema opasnosti od mrazova, pa se mogu napolju saditi: pelargonije, kane, salvije, petunije, tagetes i sve ostalo ljetno bilje. Divlje izboje na ružama treba redovito rezati da nepotrebno ne iscrpljuje biljku. Redovito treba zalijevati čitav vrt, a naročito grmlje i drveće koje smo ove godine posadili. Ocvale cvjetove jorgovana treba pažljivo ukloniti, a forsicije i ukrasne trešnje nakon cvatnje oštro prikratiti.

Sobno bilje

Sandučiće s proljetnim cvijećem koje je ocvalo treba u drugoj polovini mjeseca posaditi ljetnim cvijećem. Zemlja u kojoj sadimo pelargonije i petunije mora biti dobra i bogata hranivima ako želimo bujan rast i obilnu cvatnju. Za polusjenovita mjesta prikladne su fuksije i begonije, a od visećih biljaka naročito su zgodne kobea i tropaeolum, od penjačica slak i crveni grah. Sobno bilje koje ne iznosimo van u vrt ili na terasu treba držati preko podne lako zasjenjeno, a i napolju ga treba smjestiti na polusjenovito mjesto. Za sobne biljke koje nisu napolju, vrlo je korisno da ih povremeno iznesemo na ljetnu kišu. Amarilis treba u svibnju obilno zalijevati, povremeno gnojiti i držati na svjetlu.
Napolje možemo iznijeti više—manje sve biljke, osim naročito osjetljivih tropskih vrsta, predviđenih za uzgoj u cvjetnom prozoru.
U svibnju su sve sobne biljke u punom razvoju i bujno rastu, pa o tom treba voditi brigu pri zalijevanju i nadohranjivanju.

Lipanj

U vrtu

U ovom mjesecu treba se u vrtu boriti sa štetnicima i korovima. Kod nas postoje zato provjerena kemijska sredstva, ali će se ipak najviše korova uništiti okapanjem i direktnim uništavanjem. Pri uništavanju štetnika pomažu nam i neke životinje - jež, žabe, pa i krtice koje, unatoč tome, mogu biti u vrtu vrlo neugodne jer neprestano prave krtičnjake. Ruže iza prve cvatnje ne smijemo preoštro rezati, da što prije ponovo cvatu. Ocvale cvjetove treba odmah uklanjati da se nepotrebno ne stvaraju plodovi. Ruže treba redovito gnojiti i štititi od štetnika. Naročito ih napadaju razne vrste biljnih uši. Uništavaju se prskanjem raznim kemijskim preparatima. Treba se pri tom držati uputa na omotu i prskanje ponoviti najmanje tri puta s razmakom od 8 dana. Ako u vrtu imamo gladiole, treba ih, redovito i obilno zalijevati. Kamenjaru treba redovito čistiti od ocvalog bilja i povremeno okapati i zalijevati.

Sobno bilje

U toku lipnja treba početi prihranjivati bilje u sandučićima na prozorima i balkonima koje u to vrijeme počinje bujno cvasti. Ocvale cvjetove i uvele listove treba svakako uklanjati ako želimo da naši sandučići budu doista lijepi. Sobne se biljke i u lipnju redovito svakog tjedna dohranjuju i obilno zalijevaju.
Problem zalijevanja za vrijeme godišnjeg odmora riješit ćemo tako da biljke složimo u veću posudu na podlošku. U posudu ulijevamo vodu tako da biljke u njoj ne leže, tj. cvjetni su lonci iznad površine vode, biljke dobro zalijemo, zasjenimo od sunca, a veće lonce spojimo pomoću stijenja s vodom u posudi. Bilje u bačvicama, ako nije napolju, opskrbimo vodom tako da u zemlju utaknemo grlić boce napunjene vodom, kojoj smo odbili dno.

Srpanj

U vrtu

Najvažniji posao u vrtu u ovom toplom ljetnom mjesecu jest neprestano razrahljivanje površine gredica, jer se za zalijevanje ili uslijed jakih ljetnih pljuskova često stvori kora koja otežava pristup zraka u zemlju. Zalihu zemlje i komposta treba preko ljeta bar jedanput prebaciti, a najbolje je to učiniti u srpnju.
U ovom se mjesecu ruže gnoje posljednji put tako da izboji do jeseni dobro sazru, kako se ne bi u zimi smrzli. To je mjesec u kojem se ruže mogu cijepiti (okulirati). U srpnju je najbolje množiti perunike dijeljenjem. Trajnice treba redovito čistiti, ocvale cvjetove uklanjati, da se ne stvara nepotrebno sjeme.
Proljetne lukovice — tulipani, narcise, zumbuli i si. konačno su potpuno sazrele, pa je sad pravi čas da se izvade iz zemlje.

Sobno bilje

Fikusi i filodendroni, naročito ako su vani u vrtu ili na balkonu, u ovom mjesecu bujno tjeraju pa zahtijevaju mnogo vode i redovito dohranjivanje. Ako počnu odbacivati donje lišće - siguran je znak da ih držimo presuhe. I sve ostale zdrave sobne biljke i u srpnju redovito gnojimo otopinom umjetnog gnojiva za cvijeće. Da bi se biljke, koje i preko ljeta držimo u sobi, jednakomjerno razvijale na sve strane, moramo ih povremeno okretati, jer se inače naginju prema svjetlu te rast nije ujednačen. Među lončanice koje cvatu u srpnju spadaju Gloksinije — sobne biljke s velikim krutim, dlakavim listovima i prekrasnim crvenim ili plavim baršunastim cvjetovima u obliku zvona.
Ne podnose direktno sunce, ali traže puno svjetla i vode. Ne smijemo ih zalijevati po listu, jer se javljaju ružne smeđe mrlje. U srpnju se mogu nabaviti i prvi cvatući sobni jaglaci (primule) koje treba slično držati kao gloksinije.
Ne smijemo zaboraviti na naše sobne biljke za vrijeme godišnjeg odmora.

Kolovoz

U vrtu

Posla u vrtu ima dosta — redovito svakodnevno zalijevanje, zatim uništavanje korova, košnja travnjaka, rahljenje zemlje itd. To je najbolji mjesec za rezanje crnogoričnih živica. Crnogoričine živice ne režu se ravno, nego nešto skošene prema gore, inače donji dio brzo ogoli. U kolovozu se isto tako mogu saditi i presađivati sve vrste crnogorice, ukoliko se radi o mladim biljkama sa dobro razvijenom korijenovom balom. Biljke treba nakon sadnje dobro učvrstiti pomoću kolca za podupiranje i redovito obilno zalijevati, te svakodnevno nekoliko puta prskati krošnju. U kolovozu je vrijeme da se sve ocvale trajnice razmnože dijeljenjem. Lukovice koje smo izvadili iz zemlje treba redovito pregledati da ih ne oštete miševi. Maćuhice, tratinčice, spomenak i levkoje, koje smo u srpnju sijali, sade se u drugoj polovini kolovoza na gredice.

Sobno bilje

Ako želimo da nam amarilis redovito cvate, treba ga ovaj mjesec pomalo prestati zalijevati, a do konca kolovoza sasvim prestati. Listovi koje prskamo za sunčana vremena požute i uginu.
I epifilium, vrstu kaktusa koja cvate na kraju prosinca, u kolovozu pomalo zasušujemo. Sve ostalo bilje, a naročito ono na sunčanim položajima, na balkonima i terasama, obilno i svakodnevno zalijevamo, dohranjujemo i prskamo. Kolovoz je posljednji mjesec u kojem još možemo presađivati naše sobno bilje ako želimo da se do jeseni dobro prokorijeni. Kod bilja u loncima često u to vrijeme na površini primjećujemo male bijele crviće. To je znak da bilje držimo prevlažno. Najbolje je površinu zemlje u loncu posuti pijeskom koji se brzo suši.

 
Komentari
+2
 
buuu
 • 12.3.2013 7:33:24
 • Bodova: 13123
 • Prijavi
Lijepa slika :)..kod nas mama uredjuje okolis, pa..savijeti za nju
stanchie
 • 23.8.2009 7:44:32
 • Bodova: 4416
 • Prijavi
nagodinu, ako ništa drugo
ivankusa
 • 23.8.2009 1:25:18
 • Bodova: 5083
 • Prijavi
ima da postanemo pravi vrtlari!
ella34
 • 8.5.2009 13:56:22
 • Bodova: 254
 • Prijavi
super savjeti