50. jubilarni Floraart

50. jubilarni Floraart

Zagreb okupan cvijećem

Najveća cvjetna manifestacija u Hrvatskoj  ove je godine u 50-tom jubilarnom izdanju nadmašila sva očekivanja, kako u broju posjetitelja, tako i u atraktivnosti izloženih cvjetnih kreacija, te bogatoj popratnoj ponudi za sve koji su posjetili Međunarodnu vrtnu izložbu Floraart. Do Bundeka su se proteklih tjedan dana doslovce slijevale kolone Zagrepčana koji su iskoristili sunčano vrijeme i bogatu ponudu da prošetaju jednim od najljepših gradskih parkova i po povoljnim cijenama kupe sadnicu ili lončanicu cvijeća.

U znaku rođendana
Međunarodna vrtna izložba Floraart najveći je hortikulturni događaj u ovom dijelu Europe koji okuplja brojne domaće i strane izlagače.Floraart organizira Zagrebački holding – Podružnica Zrinjevac pod pokroviteljstvom Grada Zagreba. Ove godine proslavila je vrijedan jubilej, 50 godina postojanja. Organizatori su zato zaista uložili poseban trud kako bi uz tu obljetnicu Floraart zasjao u pravoj raskoši cvjeća i cvjetnih aranžmana. Osim na Bundeku, prigodna prodaja cvijeća i sadnica bila je organizirana i u Tomićevoj ulici kod uspinjače. U sklopu ovogodišnjeg Floraarta,održano je i 11. Međunarodno natjecanje učenika srednjih škola u aranžiranju cvijeća, u suradnji s Poljoprivrednom školom Zagreb. Inače. sajam cvijeća u Zagrebu na svom se početku održavao na Gornjem gradu. Od 2006. održava se na uređenom prostoru jezera Bundeka, i tijekom tih dana sajam posjeti više od pola milijuna ljudi. Ove su godine zbog okrugle obljetnice događanja povezana lokacijama na kojima se izložba odvijala od svojih početaka. Stoga su na taj način putem stručnih predavanja, radionica i predstavljanja stručnih monografija u Hrvatskomu povijesnomu muzeju simbolično obilježeni prvi povijesni dani stvaranja Floraarta.

Rafting od Jankomira do Bundeka
U sklopu Floraarta predstavljeni su autohtoni proizvodi, hrana i piće te tradicijski obrti, zanati i rukotvorine savskog kraja. Tako su posjetitelji mogli razgledati ekološku posteljinu i posoblje Lijepa naša Sava, kušati riblji paprikaš i ekološke pekarske proizvode Crustum, pripremljene od krupice i raži uzgojenih u područjima uz rijeku Savu, razgledati izložbe slika u drvu, te modnu odjeću i dodatke nadahnute motivima rijeke Save. Na Savskome sajmu označen je početak komercijalne ponude Savskoga raftinga Lijepa naša Sava. Riječ je o prvome turističkom i rekreacijskom sadržaju na Savi u Zagrebu, a Zagrepčani i njihovi gosti u nesvakidašnjemu pogledu na grad moći će odsada tijekom cijeloga ljeta uživati u spustu koji će se pod stručnim vodstvom odvijati na dionici od Jankomira do Bundeka.

Nagrade najboljim izlagačima
Na Floraartu se tradicionalno dodjeluju nagrade najuspješnijim i najkreativnijim izlagačima, a u natjecanju može sudjelovati svaki izlagač koji ispuni prijavnicu i potpiše Ugovor za izlaganje te ispunjava uvjete za natjecanje. Među 161 izlagačem iz Hrvatske te 16 iznozemnih izlagača iz osam zemalja, instalacija Lanterna u kategoriji kreativnog izraza u oblikovanju prostoraz zadarskih Nasada osvojila je zagrebački ocjenjivački sud i zaslužila prvo mjesto za nagradu - Dašak Mediterana. Instalacija predstavlja dalmatinski motiv koji je kao ideja nastao na zadarskoj izložbi cvijeća. Cvjetni svjetionik ukrašen je brnistrom, čempresom, šmrikom, oleanderom, smiljem, zvončićima, begonijama, sedumima. Priznanje je pripalo i Josipu Bešliću, uzgajivaču kaktusa iz Petrinje koji je izlagao na svih 50 izložbi Floraarta. Nagradu za originalno rješenje urbanog vrtnog kutka dobila je Poljoprivredna škola Zagreb.  Posebna nagrada za najljepši detalj-vodeni motiv „potok s mlinom i mostićem“ - knjiga „Moć boja“ dodjeljena je Josipu Rajaković, a posebna nagrada za raznolikost i bogatstvo u izboru i kvaliteti ruža - knjiga „Moć boja“  dodjeljena je Maji Škec. Nagrada za cjelogodišnji doprinos organizaciji izložbe pripala je Podružnici Zrinjevac, održavanje zelenih površina.

 
 
Komentari
+2
 
simren
  • 9.10.2016 15:17:22
  • Bodova: 4275
  • Prijavi
Ja bih još slika ovdje,to je lijep događaj i treba ostati zabilježen
irija
  • 22.4.2016 16:54:34
  • Bodova: 50262
  • Prijavi
Idem svake godine na Floraart i jako mi se sviđa ćviječe i aranžmani.
fizioterapeut
  • 15.4.2016 16:49:36
  • Bodova: 5789
  • Prijavi
Predivno!