Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Znate li odabrati ispravnu opremu za trčanje?

Znate li odabrati ispravnu opremu za trčanje?

Što nam uopće treba kada se odlučimo trčati i kako izabrati najbolje

Trčanje je odličan način rekreacije, pomaže riješiti nas stresa, pa čak i upoznati nove i zanimljive ljude s kojima dijelite ljubav prema ovoj aktivnosti.

Počinjanje nove navike kap što je trčanje ne mora biti teško, samo krenite lagano i za početak donesite odluku da se želite kretati. Nakon toga iduća stvar za koju se morate pobrinuti je da imate sve što vam je potrebno za trčanje.

Kao i kod svake druge aerobne aktivnosti, trčanje počinje ugodnije i lakše ako imate ispravnu i kvalitetnu opremu. Znate li što vam je sve potrebno?

Odjeća za trčanje

Na ulicama svog grada vjerojatno ste vidjeli ozbiljne trkače u lycra tajicama ili kratkim hlačama i majici od nekakvog svemirskog materijala. Vjerojatno ste vidjeli i trkače koji su u najobičnijoj trenirci koju možete kupiti bilo gdje. Ako ste početnik ovo su najvažniji savjeti (važniji od kupovine skupocjene sportske odjeće):
 • obucite laganu, ugodnu odjeću koja je prikladna vremenu vani
 • izbjegavajte hlače (tajice i trenirke ili kratke hlačice) i majice koje vas "grebu" ili se urezuju u kožu
 • odaberite dobar sportski grudnjak koji će dobro pridržavati vaše grudi i ujedno imati široke ugodne naramenice.
Čarape

Iako tehnički gledano i one spadaju pod odjeću, čarape znaju biti prilično važne kod trčanja. Žuljevi od čarapa koje su se "nabrale" u patikama nisu ugodni, a i zadržat će vas od trčanja. Vama su potrebne ugodne, "taman" čarape – koje nisu niti prevelike niti premale da stežu. Isto tako dobra su opcija čarape bez debelog šava (ili uopće ikakvog šava), kao i čarape od prirodnijeg materijala u kojem se noge neće toliko znojiti (dobra opcija su čarape s bambusovim vlaknima). Prije nego nakupujete nekoliko pari možda bi bilo najbolje da kupite jedne pa ih isprobate i pronađete one koje vam najbolje odgovaraju.

Odaberite prave tenisice

Kod odabira tenisica – najvažnije je pronaći one koje savršeno odgovaraju vašim potrebama i vašim stopalima. Dakle prvo pogledajte gdje ćete najčešće trčati, po kakvom terenu i u kakvim vremenskim uvjetima, – tada u sportskom dućanu zatražite nekoliko preporuka za vaše potrebe.

Nakon toga gledajte na udobnost, tenisicu koja vas nigdje ne žulja, ali opet nije niti preširoka, koja lijepo "grli" vaše stopalo. Udobnost je najvažniji faktor kod odabira dobre tenisice za trčanje. U dućanu većina njih mogla bi se činiti udobnom, zato malo prošećite ili čak potrčite po dućanu pa odaberite one koje se čine najudobnijima.

I zapamtite da tenisice nisu vječne. Ako se ozbiljno namjeravate baviti trčanjem, i ono planirate uvrstiti u svoju životnu rutinu, morate znati da su tenisice potrošne i da ćete nešto češće morati investirati u njih. Tenisice se, ako se redovito trči u njima, moraju zamijeniti nakon pretrčanih 500 do 800 kilometara (za one koji svakodnevno trče to je otprilike 3-4 mjeseca). Nakon nekog vremena korištenja tenisica pogledajte ih, kako izgleda uložak iznutra te potplat, ako su previše iznošeni vrijeme je za kupovinu novih tenisica.

UltraBOOST X novi je član kultne Ultra BOOST kolekcije dizajnirane isključivo za žene. Dizajnirana je tako da prati oblik ženskog stopala i potrebe trkačica te da pomogne trkačicama da postanu "Bolje sa svakim korakom/utrkom". Odlikuje je jedinstven dizajn - fleksibilni nožni luk koji je odvojen od potplata tenisice čime se postiže savršeno prianjanje uz stopalo tijekom trčanja. Tenisica prati prirodne pokrete i daje dodatnu potporu, a BOOST tehnologija u potplatu omogućava povrat energije pri svakom koraku.Što bi vam još moglo dobro doći?

Monitor za otkucaje srca – jedan od najkorisnijih aparatića koje možete imati ako se planirate baviti aerobnom sportskom aktivnosti. Mnogi modeli danas imaju i GPS, pa možete pratiti i svoje korake i prijeđenu udaljenost.

Sunčane naočale – ako trčite vani zaštitite svoje oči od štetnih UV zraka nešto kvalitetnijim sportskim naočalama, koje neće skliznuti ili pasti kod trčanja. Sunčane naočale će vas štititi i od prašine, insekata i drugih mogućih štetnih čestica u zraku

MP3 player – bez njega možete, ali motivirajuća muzika može olakšati trčanje. Istraživanja su pokazala da brza, ritmična glazba može smanjiti percepciju napora koji ulažete.
 
Foto: lzf - fotolia
 
Komentari
+2
 
sjenica
 • 3.3.2017 10:07:30
 • Bodova: 26248
 • Prijavi
Sviđa mi se članak.
gogalb
 • 3.3.2017 9:44:36
 • Bodova: 2889
 • Prijavi
Bitne su prave tenisice, i svako trčanje s tim postaje puno ugodnije! Poput leta leptira! ??
lovely
 • 3.3.2017 9:07:20
 • Bodova: 19935
 • Prijavi
Taman napisala da želim dati šansu trčanju, kad eto ovog članka. :-)
stiponja79
 • 3.3.2017 9:02:40
 • Bodova: 59953
 • Prijavi
Dobro će doći odluka o trčanju a koja će trajati duže od vikenda.
lyra
 • 3.3.2017 7:04:55
 • Bodova: 8485
 • Prijavi
Sve znam,samo nikako da potrcim ??