Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Žena na treningu - razlike u treningu žena i muškaraca

Žena na treningu - razlike u treningu žena i muškaraca

Treba li, i zašto, prilagođavati treninge ženama?

Kada bi vas pitali da nam navedete spravu u teretani koju najčešće koriste žene i jednu koju najčešće koriste muškarci pretpostavljamo koji bi bio odgovor.

Određeni strah od ‘’bildanja’’ koji se javlja kod žena uzrok je svakodnevnih prizora u teretanama. Žene na trakama za trčanje, steperima, orbitrecima i ostalim cardio spravama, a muškarci kod utega, ‘’bildaju’’ se.

Mnoge žene u strahu od povećanja mišićne mase misle kako bi trebale trenirati različito od muškaraca. Kako njihovi treninzi ne bi trebali biti toliko intenzivni i ne bi trebali uključivati bučice teže od dvije kile. Nemojte nas krivo shvatiti, cardio je odličan način unaprijeđenja vašeg kardiovaskularnog zdravlja i ne bi ga trebali izbjegavati, ali također ako vam je cilj oblikovanje tijela ne bi trebali temeljiti vaš cijeli plan i program na cardio treninzima. U svemu treba biti umjeren, zar ne?

Kada govorimo o vrsti treninga koju bi muškarci i žene trebali provoditi možemo slobodno reći da razlika nema. Nema razloga zašto bi žene svoje vrijeme u teretani provodile samo na traci za trčanje a muškarci bježali od njih, zašto bi žene odlazile na pilates treninge a muškarci ne ili zašto bi zumba bila zabranjena za muškarce, a dizanje utega zabranjeno za žene.

Ovisno o ciljevima plan treninga žena i muškaraca neće se razlikovati. Oni koji žele smršaviti i oblikovati svoje tijelo provoditi će treninge sa opterećenjem, cardio treninge, paziti na adekvatnu prehranu i naravno odmor. Osobe sa istim zdravstvenim problemima neovisno o spolu također će provoditi isti plan treninga.

No kada govorimo o programu treninga neke razlike ipak postoje i njih treba uzeti u obzir. Postoje detalji po kojima neće svaki program treninga biti isti. Te razlike između žena i muškaraca su zapravo razlike u kompoziciji tijela jer muškarci i žene ipak jesu različita bića i tako ih treba promatrati. Za početak možemo vidjeti da muškarci imaju više mišićne mase u odnosu na žene te samim time sagorijevaju više kalorija tokom dana. Stoga je vrlo jednostavno zaključiti da su mišići glavni potrošači energije te da veća mišićna masa znači i brži metabolizam. Zašto onda ne bi i ženama kao i muškarcima bio cilj bio izgraditi mišićnu masu?

To ne znači da bi žene trebale izgledati kao muškarci da bi ubrzale metabolizam, jer to niti ne mogu. Zato kada se govori o najvećoj razlici između žena i muškaraca govori se o hormonalnoj razlici. Upravo veća razina testosterona kod muškaraca zaslužna je za veću mišićnu masu te je direktan uzrok blago većem broju eritrocita te samim time boljem primitku kisika  dok žene imaju višu razinu estrogena što ih čini izdržljivijim spolom kada se radi o visoko intenzivnim treninzima.

Kako muškarci imaju veću mišićnu masu od žena tako žene imaju veću masnu masu od muškaraca. No postoje razlike u pohranjivanju masti kod žena i muškaraca. Muškarci imaju više visceralne masti, odnosno masti koja se pohranjuje oko organa u trbušnoj šupljini, dok žene imaju više površinske masti, one koja se pohranjuje između mišića i kože što možemo i vidjeti kroz celulit koji je najčešća pojava kod žena.

Ovo je veoma bitna razlika jer visceralna masnoća je ona koja uzrokuje bolesti srca, dijabetes te samim time čini muškarce podložnijima ovim i sličnim oboljenjima.

Kada govorimo o mišićnim vlaknima žene imaju više mišićnih vlakana tipa 1 dok muškarci imaju više mišićnih vlakana tipa 2. Ta činjenica objašnjava zašto su muškarci bolji u eksplozivnijim sportovima, a zašto su žene izdržljivije.

Pitanje je zapravo kako sve navedeno utječe na trening. Žene zbog mišićnih vlakana tipa 1 imaju veću razinu estrogena, zbog estrogena pri aktivnosti troše masti te time štede zalihe glikogena te ih to čini izdržljivijima. Muškarci imaju viši glikolitički kapacitet što znači da mogu sagorijeti više glukoze u odsutnosti kisika što ih čini boljima u kratkim anaerobnim aktivnostima no ujedno i zahtjeva više odmora.

Postoje i razlike u iskorištavanju masti i ugljikohidrata. U stanju posta muškarci i žene podjednako troše masti i ugljikohidrate. No nakon jela žene više skladište masti dok višak ugljikohidrata koriste kao energiju. Zato žene slobodno jedite ugljikohidrate. Kod muškaraca je to obrnuto pa će oni nakon jela više koristiti masti kao izvor energije.

Jednostavno je zapravo zaključiti da kada se radi plan i program treninga on će ovisiti o stanju klijenta, njegovoj aktivnosti, mogućnostima, te njegovim ciljevima, a ne o spolu. Žene neće tako manje jesti zato što su žene, nego zato što to njihovo trenutno stanje ili ciljevi zahtjevaju. Isto tako neće dizati manje težine zato što su žene, nego zato što je to u skladu sa njihovim trenutnim stanjem. Navedena pravila vrijede i za muškarce. Ako se radi o aktivnoj i snažnijoj ženi ona će trenirati intenzivnije od muškarca u 50-ima sa problemima u donjem dijelu leđa.

Svakom klijentu se mora pristupiti individualno neovisno o spolu a to je ono što mi radimo u In Shape studiju. :)
Autorica:
Lejla Dizdarević Brković, dipl. prof. kineziologije,
univ. spec. oec. organizacije i menadžmenta
 
Komentari
+2
 
vmarina
  • 24.7.2018 11:49:01
  • Bodova: 46265
  • Prijavi
Zene se manje gledaju u ogledalo dok vjezbaju.