Vježbajte na plaži i dobro se zabavite

Vježbajte na plaži i dobro se zabavite

Želite li učvrstiti i oblikovati tijelo, plaža je idealno mjesto za vas

Uživate na godišnjem odmoru, izležavate se i sunčate na plaži. Ukoliko vam ovaj raspored dosadi, a želite učvrstiti tijelo, plaža bi mogla biti idealno mjesto za vas. Razbit ćete monotoniju ljetnog izležavanja i dobro se zabaviti.

Osim što ste na svježem zraku, iskoristite to vrijeme za igru sa prijateljima i obitelji, a ujedno poradite i na svom tijelu. Naravno, prije dugotrajnijeg boravka na suncu (u vodi ili izvan nje) zaštite se kremom sa UV faktorom, šeširom i sunčanim naočalama.

Vježbanje na pijesku dodatno pojačava tjelesnu aktivnost. Pijesak je nestabilan, pa više koristite mišiće za stabilizaciju tijela, nego na čvrstoj podlozi. Dodatni trud za održavanje stabilnosti i kretanje po pijesku iziskuje dosta energije, koja vam sagorijeva kalorije, što je izvrsno ako želite smršaviti. Plivanjem isto sagorijevate kalorije, pa što onda čekate?

Trčanje po vodi (najviše do koljena) izvrsno je za noge, a ujedno je i aerobna vježba za srce jer vam voda pruža otpor. Budući da voda pruža 12 puta veći otpor od zraka, mišići vam više rade, a uz smanjeno djelovanje gravitacije, vježbe su laganije i manje opterećuju zglobove. Zbog šireg opsega pokreta na pijesku ili u vodi, jačaju vam se i ujedno izdužuju mišići na nogama. Profesionalnim sportašima hodanje, trčanje i skakanje po pijesku poboljšava rezultate, osobito brzinu, visinu skoka i motoriku.

Osim toga vježbanje na plaži uz morsko osvježenje, udaranje valova o obalu, dodatno vas opušta i daje vam dodatnu mentalnu i psihičku snagu, osobito ljeti. Da bi učinak bio čim bolji, stegnite trbušne mišiće i mišiće na stražnjici dok vježbate.

Naravno uz sve, morate se čuvati ljetnih vrućina i sunčevog zračenja, zato najbolje vježbajte prije 11 sati ili nakon 16, kad je sunce slabije. Pijte dovoljno vode, jer možete lako dehidrirati. Ako osjetite vrtoglavicu odmorite se u  hladovini. Namažite se kremom za sunčanje prije nego krenete na plažu te svaka dva sata i nakon kupanja ponovno zaštitite kožu.

Tijelo će vam drugačije reagirati na vježbanje na plaži, zato dobro istegnite mišiće nakon vježbe jer vam je Ahilejeva peta pod dodatnim opterećenjem od mekanog pijeska.

A što raditi na plaži?

Okupite društvo i zaigrajte odbojku na pijesku. Osim što je jako zabavno, ubrzat će vam rad srca i izvrsna je aerobna igre. Obavezno stavite naočale da vam pijesak ne ide u oči.

Hodanje po plaži dok tražite školjke i zanimljivo kamenje potaknut će rad mišića donjeg dijela leđa, kvadricepse i ojačati koljena. Hodanje ili trčanje po pijesku i plićaku je odlično za mišiće nogu i njihovo oblikovanje te sagorijevanje kalorija. Prema istraživanjima, osoba od 67 kg potroši oko 275 kalorija na sat hodajući po plaži.

Dodavanjem frizbija ojačat ćete mišiće gornjeg dijela leđa i ruke. Ako se više potrudite trčati za frizbijem,  bit će vam odlična kardiovaskularna vježba i vježba za kondiciju.

Ako vam se ne da trčati po plaži za loptom ili frizbijem, uzmite lopaticu i kanticu i pomozite djeci napraviti kule ili cijeli dvorac u pijesku – odlična vježba za mišiće ruku.

Ispružite ručnik po plaži i istegnite tijelo uz vježbe joge.

Nemojte samo promatrati more, osvježite se u njemu i plivajte! Plivanjem se aktivira svaki mišić na vašem tijelu, jačate se, poboljšava vam se rad pluća i fleksibilnost.

 
Komentari
+2
 
buuu
  • 25.2.2013 9:48:31
  • Bodova: 13123
  • Prijavi
Tko je god trcao po pjesku, zna kako je ekstremno tesko! Zato preporucam svakom aktivan odmor na moru. Trcanje u vodi, igranje picegina, trcanje na pjescanoj plazi..doma dodjete mrsaviji s lijepo oblikovanim misicima :)