Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Vježbaj s Ines kod kuće: Joga protiv bolova u donjem dijelu leđa

Vježbaj s Ines kod kuće: Joga protiv bolova u donjem dijelu leđa© Borna Jambrošić

S učiteljicom joge Ines Kavur možeš vježbati i kod kuće. Odvoji desetak minuta i opusti se uz video

Ines Kavur već se sedam godina bavi jogom, a uz ovaj način vježbanja postala je mirnija osoba i svjesnija svojih reakcija. Uz našu Ines iz Rekreative Medical možeš vježbati i kod kuće. Kako je naglasila vrlo je važno izbjegavati bilo kakvu bol, biti strpljiv i pronaći ugodu u određenim jogijskim položajima. Vježbanje kod kuće postat će pravi užitak uz naš video i dodatne upute.

Joga protiv bolova u donjem dijelu leđa

1. Položaj djeteta/balasana:
Sjednemo na pete i spuštamo glavu u pod. Ostanemo 5-8 dubokih udaha i izdaha ili koliko vama odgovara. Šaljemo ruke daleko ispred pa prosećemo rukama u stranu i  protegnemo se. Ponovimo na drugu stranu. 

2. Cat/cow: Vraćamo dlanove u centar i dižemo se na koljena i dlanove. Ako vas žulja za koljena, slobodno stavite dekicu ispod koljena. Na udah nježno uvijemo kralježnicu, na izdah se nježno zaokružimo. Pazimo da su ramena daleko od usiju, da ne propadamo u ramenom pojasu i nježno šaljemo bradu prema prsima. Centar je aktivan i pupak šaljemo unutra, prema kralježnici. 

3. Pas prema dolje/adho mukha svanasana: Nježno dižemo koljena od poda i šaljemo zdjelicu prema stropu. Izdužimo leđa, pazimo da postoji puno prostora u ramenom pojasu, vrat je dugačak. I dalje aktivan centar. Šaljemo pune dlanove u pod, korijen kažiprsta i palca. Možemo nježno prošetati na mjestu. Pazimo da nam svaki pokret prati disanje.
Vraćamo koljena u pod.4. Thread the needle: Na udah dižemo ruku gore i provučemo ispod suprotnog ramena i spuštamo je u pod. Spustimo i glavu u pod. Pazimo da zdjelica ostaje iznad koljena. Slobodno stavimo dekicu ispod koljena, prilagodimo si jogijski položaj da nam bude maksimalno ugodan. Ponovimo na drugu stranu.

Vraćamo se u psa prema dolje i nježno prošećemo na mjestu. Na udah pokušamo dlanom uloviti suprotnu potkoljenicu ili gležanj. Ponovimo na drugu stranu. Prošećemo prema početku prostirke, lovimo laktove i nježno zaljuljamo lijevo- desno. Ako postoji bilo kakva napetost u donjem dijelu leđa, nježno savijemo koljena... 

5. Sfinga: Na udah zakoračimo unatrag i spuštamo koljena, prsa te brada u pod. Smjestimo se u položaju sfinge, laktovi ispod ramena, dugačak vrat i gledamo niz nos. Bedra su aktivna a pete nježno zarotirane jedna prema drugoj. Spustimo dlan na dlan pa čelo na dlan i nježno zaljuljamo zdjelicom. 

Možemo se smjestiti u ležeći položaj pa uloviti koljena na prsima. Prebacujemo koljena u desnu stranu, lijevu ruku ispružimo u lijevo i gledamo za dlanom. Osvijestite dah.

Možemo se smjestiti u shavasanu, puštamo cijelom tijelu da se razlije po podu, dlanovima i stopalima da padnu svako u svoju stranu. Uzmemo duboki udah na nos i izdah na usta. Ostanemo u ovom položaju desetak minuta.


(Foto: Borna Jambrošić)
 
Komentari
+2
 
vmarina
  • 7.3.2020 10:20:11
  • Bodova: 50689
  • Prijavi
Kad smršavim ću pokušat.