Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

U Zagrebu prvi puta održan „Trkački kamp START“ za osobe s amputacijom

U Zagrebu prvi puta održan „Trkački kamp START“ za osobe s amputacijom

U sklopu manifestacije osam je osoba s amputacijom donjih ekstremiteta imalo priliku učiti trčati sa suvremenim sportskim novim protezama

U organizaciji Udruge osoba s amputacijom Grada Zagreba i Zagrebačke županije i Ottobock Adria, vodeće svjetske tvrtke za razvoj i proizvodnju ortopedskih pomagala, prošlog vikenda prvi je put u Hrvatskoj organiziran „Trkački kamp START“. Riječ je o sportskoj manifestaciji u sklopu koje je osam osoba s amputacijom donjih ekstremiteta uz podršku multidisciplinarnog tima atletskih trenera, trkača, fizioterapeuta i ortopedskih tehničara imalo priliku učiti trčati.

Prvi dan kampa održan je u subotu u Atletskoj dvorani Zagreb na Zagrebačkom velesajmu gdje su sportaši s amputacijom napravili svoje prve trkačke korake sa sportskim protezama, dok je nedjelja bila rezervirana za druženje i trening na zagrebačkom jezeru Jarun uz poznatog trenera i voditelja Maria Mlinarića.

„Bilo je odlično i ovakvih inicijativa svakako treba biti više. Neopisiv je osjećaj trčati sa sportskim protezama. Vjerujem da će se ovakvim akcijama proširiti svijest o sportu osoba s amputacijama i da će nas se više uključiti u atletiku“, naglasio je Ivica Balog, jedan od sudionika kampa.

Najsuvremenije proteze za siguran prvi korak sudionika osigurao je Ottobock Adria koji svojim korisnicima nudi široki asortiman proizvoda za maksimalnu mobilnost, samostalnost i terapijsku potporu kako bi što lakše svladavali vještine svakodnevnog života.

U gradu Zagrebu samo je 0.008% osoba s invaliditetom uključeno u kineziološke aktivnosti. Stoga je osnovni cilj kampa poticanje osoba s amputacijom udova da budu tjelesno aktivne kako bi se lakše resocijalizirale i bile što samostalnije. Pritom je vrlo bitna edukacija atletskih trenera, ortopedskih tehničara i fizioterapeuta. Osobe s amputacijom svakodnevno se susreću s poteškoćama u ostvarivanju različitih prava, obrazovanju i ospoposobljavanju za rad, zapošljavanju, prostornim i komunikacijskim preprekama, stoga je od velike važnosti senzibilizirati javnost, ali i donositelje politika o njihovim potrebama.

„U kampu smo uspjeli povezati tehnologiju i  tjelovježbu. Pokazali smo kako tehnologijom odnosno sa sportskim protezama možemo nadomjestiti tjelesno oštećenje i omogućiti osobama s amputacijama da sudjeluju aktivno u tjelovježbi, a zatim da se uključe i u sve sfere društva. Tehnologija može pomoći da se osoba reintegrira u društvo i doprinosi zajednici, a ne da joj bude teret. Zahvaljujem svima koji su dali doprinos: Otto Bock Adria, Gradu Zagrebu, i svima ostalima. Vjerujem da nas je sve ovo iskustvo promjenilo i inspiriralo da zapravo ograničenja ne postoje osim u ljudskim glavama“, istaknula je predsjednica udruge i višestruko nagrađivana paraolimpijka Ana Sršen.

Udruga UAZ poziva osobe s amputacijom da se uključe u ovakve i slične projekte kojima je cilj ukazati na mogućnosti koje osobe s amputacijom ostvariti dati ako im se pruži prilika (www.amputirani.com).

Kamp su među ostalima podržali Veleposlanik Japana u Republici Hrvatkoj Keiji Takiguchi i supruga, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba i voditeljica odjela za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje Sandra Čirkinagić i primarijus  Neven Kauzlarić, ravnatelj  Zavoda za rehabilitaciju I protetiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu.
 
Komentari
+2