Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Sve tajne nordijskog hodanja

Sve tajne nordijskog hodanja© Pixabay

Razlika između nordijskog i običnog hodanja nije samo u štapovima

Iako je ova tjelesna aktivnost nekako najomiljenija osobama koje imaju velik broj kilograma, pa se ne mogu baš na adekvatan način baviti nekim drugim sportom, nordijskim hodanjem se u pravilu mogu baviti svi koji žele promijeniti svoj život na bolje i koji odluče u svoju rutinu uvesti zdrave navike.

Jako puno ljudi drži se mišljenja da je trčanje puno bolja aktivnost za mršavljenje, nego (nordijsko) hodanje, a zbog nepravilnog prakticiranja trčanja dolazi do mnogih povreda i zdravstvenih problema s kojima si onda zagorčamo život više nego što si uspijemo na bilo koji način pomoći. Stoga, prije nego odlučiš krenuti se bilo čime baviti, najbolje bi bilo da pročitaš nekoliko vodiča o tome kako to funkcionira i posavjetuješ se sa stručnom osobom, trenerom koji će te usmjeriti na sve prednosti i zamke aktivnosti koja ti se sviđa.

Ništa nije tako jednostavno kako se na prvu čini i potrebno je mnogo truda, volje i odricanja, a u krajnjoj liniji i odvojenog vremena i strpljenja, kako bismo dostigli određene rezultate kojima težimo.

Razlika između nordijskog hodanja i običnog hodanja nije samo u štapovima. Nordijsko hodanje aktivira mišiće leđa, te ruke i ramena, koje kod normalnog, običnog hodanja u pravilo izostaje i postaje vrlo pasivno. Osim toga, štapovi ti mogu pomoći naučiti kako da neprestano imaš pravilno držanje tijela, te će njihovom upotrebom biti smanjeno opterećenje na donji dio tijela.

Vrlo je važno da odabereš štapove koji su adekvatni i prilagođeni tvojim potrebama, a ne bilo koje koji ti padnu na pamet. Potrebno je izračunati potrebnu visinu nordijskih štapova koja se bira u skladu s tvojom visinom. Formula je jednostavna: svoju visinu pomnoži s 0.66 i dobit ćeš odgovarajuću visinu koja ti je potrebna za nordijske štapove.

Nordijsko hodanje ne mora se nužno izvoditi samo na ravnim i sigurnim površinama. Ono se može prakticirati naraznim površinama i terenima, a što je teže, to će bolje potaknuti tvoju izdržljivost i snagu. Uz ovu zabavnu aktivnost, aktivirat će se 90% mišića na tvom tijelu, što je odlično za tjelesnu kondiciju i zdravlje.

Prije nego kreneš s prakticiranjem nordijskog hodanja, nemoj gledati samo Youtube tutorijale, već potraži savjet stručnjaka koji ti mogu pomoći s određenim stručnim savjetima prilagođenim isključivo tvom organizmu i tjelesnoj spremnosti, a mogu ti i napraviti program potpuno prilagođen tvojim željama, potrebama i mogućnostima.
 
Komentari
+2
 
malikekoserk1
  • 17.2.2019 14:46:09
  • Bodova: 14682
  • Prijavi
Obožavam hodanje , to mi je omiljena rekreacija. Voljela bi isprobati nordijsko hodanje, čini mi se genijalno.