Redovito vježbaš, ali voliš popiti pivo ili čašu vina? Evo kako alkohol utječe na tvoje vježbanje

Redovito vježbaš, ali voliš popiti pivo ili čašu vina? Evo kako alkohol utječe na tvoje vježbanje© Pixabay

Voliš vježbati i uživaš u svojim treninzima? Onda je vrlo važno da znaš da alkohol dodatno dehidrira tvoje tijelo

Kada razmišljamo o svom zdravlju uvijek smo najviše fokusirani na prehranu i vježbanje. Ali to nije sve na što bismo trebali obratiti pažnju, i ono što pijemo utječe na naše zdravlje i metabolizam. Iako se uživanje u nekoliko piva ili čaša vina može učiniti nevažno, stručnjaci kažu da nije tako.
 
Alkohol djeluje na našu kondiciju i važno je znati što on sve čini u našem tijelu kako bismo smanjiti njegov utjecaj. Ne radi se samo o mamurluku ili o preskakanju treninga. Svi znamo da se ponekad teško natjerati na trening nakon veselog večernjeg druženja s prijateljima.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gisele Bu¨ndchen (@gisele) on


Alkohol sadrži puno šećera, dodatno dehidrira naše tijelo, ali potiče i žudnju za masnom hranom. Nutricionistkinja Caroline Wilson objasnila je što se sve događa u tijelu kada pijemo alkohol i zašto su smanjene dobrobiti vježbanja.
 
Alkohol dodatno dehidrira tijelo

Koža ti je suha jutro nakon izlaska i nekoliko alkoholnih pića? To se događa zbog alkohola. "Alkohol je diuretik i smanjuje količinu vode u tijelu", objašnjava nutricionistkinja Wilson te dodaje da je 90 posto simptoma mamurluka povezano s dehidracijom. Voda je ključna za održavanje zdravog tijela, to već svi znamo, ali i pomaže kod reguliranja tjelesne temperature zbog čega ćeš teže odraditi trening.

"Ako je alkohol u tijelu, tvoji otkucaji srca će se povećati brže nego inače, a tjelesna temperatura znatno porasti što čini vježbanje neugodnim. Također ćeš se znojiti više nego inače, a što će dodatno dehidrirati tijelo" kaže dalje. Ako piješ alkohol, pokušaj piti više vode. Iako ovo neće zaustaviti dehidraciju, olakšat će jutro poslije i vježbanje.


(Foto: Pixabay)
1/5
Skoči direktno na:
 
Komentari
+2
 
jasminka2
  • 10.8.2020 12:45:50
  • Bodova: 1501
  • Prijavi
Za ljude koji vježbaju je vrh voda, sve što tu vodu crpi nije dobro.