Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Pozdrav suncu: idealna vježba za revitalizaciju tijela i dobar početak dana

Pozdrav suncu: idealna vježba za revitalizaciju tijela i dobar početak dana

Vrlo djelotvoran slijed dvanaest joga položaja koji istežu skoro sve mišiće tijela i blagotvorno masiraju unutarnje organe

Nova godina donosi brojne pozitivne odluke, a zašto jedna od njih ne bi bila i početak revitalizacije cijelog tijela? Osobito kada to možete lako i jednostavno učiniti nizom joga vježbi nazvanih Pozdrav suncu.

Ovaj set položaja spada među popularnije vježbe joge. Riječ je o vrlo djelotvornom slijedu dvanaest joga položaja koji istežu skoro sve mišiće tijela i blagotvorno masiraju unutarnje organe. U Indiji pozdrav suncu tradicionalno je bio sastavni dio duhovnog rada i izvodio se rano ujutro licem prema izlazećem suncu.

Ova vježba može vam pomoći da se osjećate bolje, revitalizirano, da postanete gipkiji, osobito u predjelu kralježnice. Isto tako pravilnim izvođenjem vježbe možete povećati kapacitet pluća i potaknuti izbacivanje toksina iz tijela.

Vježba se sastoji od 12 joga položaja koji se izmjenjuju u intervalima od 5 sekundi, a uz svaki položaj preporuča se određeni način disanja. Svaki položaj na određeni način isteže kralježnicu i tetive, što poboljšava fleksibilnost tijela. Ova vježba vam je ujedno odlična za zagrijavanje.

Prije početka obavljanja vježbi ako ste starije životne dobi ili imate bilo kakve ortopedske ili mišićne zdravstvene tegobe obavezno se savjetujte sa liječnikom. Ako prilikom vježbanja osjetite bol ili neugodu, jednostavno preskočite taj položaj.

Vježbanje joge preporuča se barem 3 sata nakon jela i pola sata prije jela. Pazite prilikom izvođenja vježbi da se ne prenapregnete ili previše istegnete - radite je do one mjere dokle vam je ugodno. Što se ponavljanja tiče, počnite sa onoliko ciklusa koliko možete, pa postepeno povećavajte broj ciklusa (najviše do 12 ciklusa).  Vježbe izvodite polaganim tempom, tako da vam jedan ciklus traje otprilike minutu - dvije.
 

Foto: beyoga.es

1. Položaj molitve - Stanite u uspravnom stavu, spojenih nogu, ruke spojite ispred sebe kao za molitvu prilikom izvođenja ovog položaja izdahnite.

2. Duboko udahnite i ispružite ruke visoko iznad sebe, formirajući luk prema otraga. Pogled usmjerite prema palčevima.

3. Izdahnite i spustite ruke ispred sebe skroz do poda, tako da su vam dlanovi na podu uz stopala, a glava vam dotiče koljena. Ukoliko ne možete rukama dotaknuti pod bez savijanja koljena, možete ih lagano savinuti.

4. Iz tog stava duboko udahnite, spustite se i ispružite desnu nogu otraga, dok su vam dlanovi položeni u razini ramena na podu. Usmjerite pogled čim više prema gore.

5. Duboko izdišući podignite se u luk bez pomicanja ruku. Nožni prsti i pete vam moraju biti na tlu.

6. Spustite cijelo tijelo na tlo, dok su vam dlanovi i dalje u širini ramena savinutih laktova. Pod neka vam dotiče samo 8 dijelova tijela: stopala, koljena, šake, prsa i čelo. U ovom se položaju zadržite samo sekundu, pa prijeđite u idući položaj.

7. Iz te ležeće pozicije udišući polagano dozvolite kralježnici da vam digne glavu, a zatim i cijeli torzo, odgurujući se lagano rukama od tla u položaj “kobre”. Neka vam laktovi budu uz tijelo, a kukovi neka ostanu na podu.

8. Izdišući, ponovno se vratite u ležeći položaj iz kojeg ćete podići stražnjicu od tla formirajući naopako slovo V.

9. Udahnite i vratite se u 4. položaj, samo ovaj puta sa desnom nogom među rukama, a lijevom ispruženom otraga.

10. Dignite se uz izdisaj i dalje držeći dlanove na podu (položaj 3).

11. Duboko udahnite dok dižete ruke prema gore i istežete ih preko glave formirajući luk. Kukove gurajte prema naprijed, a glavu otraga.

12. Izdahnite i vratite se u početni položaj molitve.
 
 
 
 
Komentari
+2
 
lejdi
  • 7.1.2019 15:33:35
  • Bodova: 23471
  • Prijavi
Moram probati, prvih nekoliko puta samo oponašati položaje, kasnije probati uskladiti i disanje.
angel0000
  • 6.1.2019 21:22:06
  • Bodova: 64821
  • Prijavi
Ne znam tko bi me stavio u te položaje,lol..
irija
  • 6.1.2019 14:18:10
  • Bodova: 39717
  • Prijavi
Idealne vježbe za revitalizaciju tijela i početak dana.Vježbe koje istežu sve mišiće tijela i blagotvorno dijeluju na unutarnje organe.Nisu baš za svakog,ja bih barem tri preskočila,a ostale mi se ne čine preteške.