Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Pobijedite glavobolje pravilnim vježbanjem

Pobijedite glavobolje pravilnim vježbanjem

Većina stručnjaka se slaže da adekvatna priprema i zagrijavanje prije vježbanja, može ublažiti ili spriječiti glavobolje...

Česti uzroci glavobolja i migrena je iscrpljenost i stres koji doživljavamo u svakodnevnom životu. One mogu ometati naše svakodnevne aktivnosti do mjere da uopće ne možemo normalno funkcionirati niti obavljati svoje dnevne obaveze.

No, nova istraživanja koje je proveo Centar za glavobolje u Stamfordu u Novoj Engleskoj, na čelu s direktorom dr. med. Alan M. Rapoportom, pokazala su da osobe koje redovito vježbaju, a već od prije pate od jakih glavobolja i migrena, imaju mnogo rjeđe napadaje i bol je manja.

No, ključan je pristup vježbanju koji može spriječiti ili ublažiti napadaj migrene ili glavobolje ili će ga baš suprotno – potaknuti. Naime, kada započnete s vježbanjem prebrzo, ono može biti okidač za početak glavobolje. Naime, portugalski znanstvenici došli su do spoznaje da nagla fizička aktivnost uzrokuje ispuštanje dušikova monoksida u krv, što uzrokuje proširenje krvnih žila, a što pak uzrokuje napadaj migrene ili glavobolje u sljedećih nekoliko sati.

Zato se većina stručnjaka slaže da adekvatna priprema i zagrijavanje prije vježbanja, može ublažiti ili spriječiti glavobolje, umjesto da bude okidač njen glavobolja. Rješenje je, dakle, sporo i temeljito zagrijavanje svaki puta prije nego što krenete vježbati, te da odmah ne započinjete h s intenzivnim programima vježbanja, nego da svoje tijelo privikavate na fizički napor.

Kako se trebate zagrijati?

Kako biste ublažili napetost u vratnim mišićima i pritisak na glavu, stojite ili sjedite ravno. Stavite ruke na bokove i opustite ramena. Polako nagnite glavu u desnu stranu i držite tu poziciju sljedećih 10 do 15 sekundi (normalno dišite). Polako vratite glavu u početni položaj i sve ponovite savijanjem glave na lijevu stranu. Vježbu ponovite pet do šest puta.

Uzmite si vremena i hodanjem započnite svoje zagrijavanje ili još bolje laganim rastezanjem. To će vam pomoći da vas ne bole mišići i da tijelo ne bude šokirano zbog iznenadne fizičke aktivnosti.

Ako pak već imate glavobolju, započnite s laganim vježbama. Pojačava li se bol prilikom i najslabijih vježba glavobolja, stanite i odmorite se. Na glavu stavite mokar hladan ručnik. (Napomena: neki ljudi imaju praksu da kada osjete početak glavobolje započnu s vježbom, koja im pomogne da ona nestane. No, ako vama to ne funkcionira, nemojte forsirati).

Vježbajte svaki dan

Vježbajte ili se bavite nekom drugom fizičkom aktivnosti barem 30 minuta dnevno i prilagodite ga svojoj trenutnoj fizičkoj spremnosti i sposobnosti. Idite u šetnje, usisavajte stan, idite na plivanje...

Za vrijeme jakih glavobolja ili napadaja migrene, nemojte vježbati, no čim glavobolja prestane, ponovno započnite s redovitom vježbom.

Također, neki stručnjaci preporučuju osobama koje imaju jake i česte glavobolje da fizičku aktivnost razlome s pauzama. Primjerice, 10 minuta vježbanja, 15 minuta odmora, ponovno vježbanje i tako dalje...

Razgovarajte sa svojim liječnikom, ako želite započeti s intenzivnijim vježbanjem, posebno ako imate više od 40 godina i jake glavobolje i migrene.

Idealno bi bilo kada biste se svaki dan mogli baviti nekom fizičkom aktivnošću, ali najmanje tri do četiri puta na tjedan, ako zaista želite stati na kraj glavobolji i migrenama.

U principu, možete se baviti bilo kakvim sportskim aktivnostima (osim ekstremnih sportova), no preporučamo vam aerobne aktivnosti kao što su sam aerobik, vožnja biciklom, badminton, košarka, plivanje ili pak pilates, jogu.

Nemojte isto raditi cijelo vrijeme. Kombinirajte fizičke aktivnosti i isprobajte čim više različitih aktivnosti da vidite koje vam najbolje odgovaraju.

Najbolje rezultate ćete dobiti kombinacijom aerobnih aktivnosti i vježba rastezanja i dizanja utega (laganijih). Najidealnije bi bilo kada biste sve te vrste fizičke aktivnosti radili tri do četiri puta tjedno, 30 do 40 minuta.

Nakon što završite s vježbanjem, uzmite si vremena za rastezanje i hlađenje.
(vam)
 
Komentari
+2
 
trrigger
 • 6.9.2011 16:58:44
 • Bodova: 45
 • Prijavi
Ljeti je najbolje vjezbanje more,plivanje,plivanje,plivanje,a zimi treba fitnes,i ja sam imala vjezbe zbog glavobolja,i super su stvar
malilu
 • 14.7.2011 18:58:42
 • Bodova: 23489
 • Prijavi
slazem se sa lukrecijom... a i ako idem u teretanu, dok dodjem do nje, 3 put se preznojim i onda nemam ni volje za vjezbanjem.. vremena se uvijek nadje..
lukrecija_b
 • 14.7.2011 12:09:54
 • Bodova: 16484
 • Prijavi
ja često imam migrene i to sam naslijedila po majci i baki.Ne traju dugo i obično mi je već drugi dan bolje.Možda su i korisne vježbe,ali zbilja mi se ne vježba po ovim vručinama,a i nemam baš vremena za to.
Moderator
-nany-
 • 14.7.2011 11:47:00
 • Bodova: 134147
 • Prijavi
A ha, po tome bih se trebala ustajat' u 4 ujutro... Nemam ja strpljenja za dugo zagrijavanje. Ni u sportu, ni inače, ha, ha...
anna-herman
 • 14.7.2011 11:30:15
 • Bodova: 56271
 • Prijavi
Hm... zanimljivo. Stvarno, otkako sam počela redovito ići u teretanu, ne sjećam se kad sam imala napadaj migrene (a prije je to bilo vrlo često). Uopće to nisam povezivala do sada... Interesting... :)