Pilates na lopti

Pilates na lopti

Dobrobiti vježbanja na pilates lopti

Joseph H. Pilates  (1880.-1967.)  je tijekom Prvog svjetskog rata osmislio niz vježbi koje bi mogle pomoći kod ozljeda i problema sa držanjem. Prije toga je bio uspješan boksač, gimnastičar i cirkuski izvođač, a osobno je pobijedio niz tjelesnih oboljenja, uključujući astmu i reumatsku groznicu, a osobito se posvetio atletici. Pilates metoda je cjelovit i detaljan program mentalnog i fizičkog treninga sa širokim opsegom potencijalnih vježbi. Mnogi manji terapeutski, osmišljeni kao pripomoć ljudima koji se oporavljaju od ozljeda, mogu se proširiti kako bi predstavljali izazov i izvježbanom sportašu. Zato je pilates metoda privlačna široj javnosti, kao i plesačima i sportašima; to su prilagodljive vježbe namijenjene svim dobnim skupinama sa različitim stupnjevima kondicije. Pilates vježbe uključuju ispravljanje poremećaja ravnoteže, lošeg držanja i jačanje unutarnje stabilnosti od kojih su u prošlosti imali koristi uglavnom plesači i filmske zvijezde. No, odnedavna su tu holističku, preventivnu metodu u potpunosti prihvatili stolari sa išijasom, poslovne žene i njihovi fizioterapeuti, te elitni sportaši i njihovi liječnici sportske medicine.

Muškarci i žene vole intenzitet i izazov rada sa loptom i koristit će se njome kako bi izbjegli jednoličnost. Što je još važnije lopta prekida  postojeće obrasce kretnji i pomaže vam u otkrivanju mišića koje inače ne koristite. U svakoj vježbi s loptom mora postojati blagi otpor tijela kojim se razvijaju dugi potporni mišići, oslobađaju uobičajeni obrasci držanja te opušta stres. Skakutanje na lopti je zabavan i jednostavan način mršavljenja i poboljšavanja zdravlja krvožilnog sustava.
Pilates vježbe s loptom ujedno su i mentalni i fizički rad. Cilj je povezati um i tijelo. Prilagodba Pilates vježbi lopti potpuno je prikladna i prirodna. Pilates vježbe i vježbe s loptom blisko su povezane sa fizioterapijom: poput Pilates metode, Pilates vježbe s loptom prvenstveno usklađuju  tijelo izoliranim  vježbanjem dubokih posturalnih mišića te tako jačaju snagu trupa bez ponovnih ozljeda.

Temeljna načela Pilates vježbi

Devet načela tvore temelj organizacije i izvođenja vježbi Pilates metode. Prvo je načelo koncentracija , kinestetička svjesnost  koja vam omogućuje da usredotočite um na ono što radi tijelo. Da biste postigli tu razinu koncentracije preporučuje se osigurati miran prostor. Morate biti potpuno prisutni u svom tijelu i biti svjesni izvođenja vježbi od početka do kraja, kako bi ponovo educirali svoje mišiće. Svjesnom koncentracijom pri izvođenju vježbi kontroliramo neuromišićnu koordinaciju, osiguravajući na taj način pokret koji neće biti nepromišljen i slučajan. Katkad naša tijela neće izvesti ono što bismo mi željeli napraviti, ali koordinacija i kontrola su vještine koje se s praksom mogu naučiti.

Kontrolu postižemo centriranjem. Joseph Pilates o centriranju govori  kao o radu koji se temelji na unutarnjoj stabilnosti ili „pojasu snage“. Svaki pokret počinje iz centra i pruža se prema van. Siguran i iznimno djelotvoran početak pokreta postići ćete ako stabilizirate duboke kratke mišiće oko kralježnice, te duboke trbušne mišiće.

Također je korisno i dijafragmalno disanje. Udah potiče pokret. Udisanje u stražnji dio prsnog koša ispunjava tijelo i pomaže u organizaciji usklađivanja pravilnog držanja skeleta. Ako jedan  mišić ili kost u tijelu nisu u skladu sa ostalima, tada to utječe na cijelo tijelo, bez obzira sjedite li na lopti, stojite li na nogama ili ležite na strunjači. Loša usklađenost negativno djeluje na disanje, držanje i pokret, upravo kao što dominacija jedne mišićne skupine može utjecati na kvalitetu pokreta.

Načela slijeda i preciznosti otvaraju vrata iskustvu cjelovitog pokreta koji je jednako lijepo i gledati i izvoditi. Moramo težiti tome da pokret izvedemo polagano i skladno, a isto tako djelotvorno i pravilno.
Konačno, i tek onda kad ste za to spremni, intenzitet pokreta i dodatak otpora omogućuju razvoj tjelesne izdržljivosti. Na taj način potičemo izdržljivost stabilizirajućih mišića ne odričući se pritom oblika ili tehnike. Koliko god je važno jačati mišiće, iznimno je važno učiti ih opuštati. Opuštanje je ključ zdravlja  i iscjeljivanja uma i tijela. Um/tijelo koje zna kako se opustiti je um/tijelo koje se neće iscrpljivati i previše umarati.

Jedinstvena moć lopte


Lopta za vježbanje je lagana i nije skupa. Za razliku od bilo kojeg drugog dijela opreme i od strunjače, lopta nema stabilnu bazu oslonca. Održavanje ravnoteže na nestabilnoj lopti protiv sile gravitacije zahtijeva angažiranje mnogih dubokih mišića stabilizatora. Većinu tih mišića premalo koristite, što dovodi do najuobičajenijih ozljeda koljena, gležnja, ramena ili leđa.
Osim što jača tijelo lopta za vježbanje poboljšava propriocepciju – svjesnost o pokretu tijela i položaju dijelova tijela u prostoru. Lopta vam pomaže da fokusirate vašu pažnju na podražaje i osjete iz okoline. Zato se lopta koristi i u rehabilitaciji motoričkih vještina, poboljšanju osjetilne propriocepcije i intenziteta atletskog treninga. Povećanje brzine vježbanja i sužavanje baze oslonca dodatni je poticaj razvoja propriocepcije. Ovaj način vježbi pomaže vrhunskim sportašima da sa puno više snage i kontrole pokreta udaraju, njišu se i skaču.

Posturalni mišići koji su odgovorni za tjelesno držanje nalaze se u blizini kralježnice i održavaju je uspravnom. Loše držanje dovodi do pogrbljenosti  i pritiska na pluća te do „deprogramiranja“  ili  slabljenja tih dubokih mišića uz kralježnicu. Nasuprot tome, sjedenja na lopti je iznimno korisno za leđa jer aktivira rad mišića: tijelo se neprestano prilagođava kako bi održalo ravnotežu. Sjedenje na lopti s vremenom ponovo educira mišiće odgovorne za tjelesno držanje i vrača tijelo ponovo u ravnotežu.

 
Komentari
+2
 
buuu
 • 25.2.2013 11:57:36
 • Bodova: 13123
 • Prijavi
Pilates lepto je super rekvizit i pomagalo za izvodjenje vjezbi, istezanje, vjezbe snage, ravnoteze..aktivira dubinske misice kukova.. Treba ju imati
karolina2
 • 13.5.2011 18:41:31
 • Bodova: 238
 • Prijavi
Nisam neki obožavatelj lopte. Trčanje, bućice i plivanje:)
bettypilates
 • 11.5.2011 11:49:49
 • Bodova: 3
 • Prijavi
jedna mala opaska - lopta nije pilates rekvizit. jedini originalni rekvizit je Magic circle. lopta se pojavila 20ih godina 19.stoljeća i služila isključivo u svrhu fizikalne terapije i rehabilitacije kao i za postizanje koncentracije i smirenja kod djece s ADHD poremećajem.
d13
 • 7.1.2009 20:11:36
 • Bodova: 657
 • Prijavi
imam loptu i samo se moram natjerat za vjezbanje. bilo mi je super kad je bilo na tv-u vjezbajte s tanjom. moram priznati da sam svako jutro vjezbala. meni treba da me netko pogurne, sama sam kao trut
s-anja-j
 • 27.11.2008 12:03:56
 • Bodova: 47
 • Prijavi
imam loptu doma i CD s vježbama - super je, samo nemam baš vremena previše za to ... ono što je bitno - nakon pola sata vježbanja osjećaj je divan, a sutradan ne bole mišići