Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Motivacija za redovito vježbanje

Motivacija za redovito vježbanje

Kako rekreativci održavaju motivaciju za redovito vježbanje i kako je moguće uskladiti sve obiteljske i poslovne obaveze s vremenom za trening

Zanima vas kako rekreativci održavaju motivaciju za redovito vježbanje i kako je moguće uskladiti sve obiteljske i poslovne obaveze s vremenom za trening i još se pritom osjećati motivirano i opušteno? Mislite li da je tako nešto nemoguće, da žene koje nisu profesionalne sportašice, nego se rekreativno bave nekom tjelesnom aktivnošću, uz sve obaveze koje imaju na poslu, te kao majke i supruge, budu dosljedne sportskoj aktivnosti kojoj odaberu? Smatrate li da nakon svakog početnog zanosa koji sport izazove kod rekreativaca, motivacija padne u nepovrat?

U razgovoru s trenerom Norbertom Žmegačem – Kunićem, saznali smo brojne korisne informacije vezane uz motivaciju za treninge i nekoliko zanimljivih ideja na koje ju sve načine možete ostvariti za redoviti trening.

„Prema svom dugogodišnjem trenerskom iskustvu, mogu reći da se svi koji dolaze na treninge u teretanu ili koji se rekreativno bave nekim sportom dijele na dvije skupine: na skupinu onih koji treniraju radi toga kako bi se bolje osjećali u svojoj koži i bili u kondiciji jer vole tjelesnu aktivnost i osjećaj koji sport nosi sa sobom i na skupinu onih koji treniraju radi nekog svoj osobnog cilja (mršavljenja, dobivanja na kilaži, odnosno izgradnje mišićnog tkiva). Prva skupina istinski voli treniranje i sport i njihova je motivacija intrinzična. Druga skupina ne dijeli nužno isti entuzijazam prema sportu, ali se trude oko treninga kako bi došli do tjelesne kondicije i izgleda koji žele postići, te stoga njihovu motivaciju nazivamo ekstrinzičnom. Te dvije skupine nikako ne bismo trebali smatrati suprotstavljenima, nego samo različitima po svojim unutarnjim pobudama.“ – rekao nam je Norbert.

Što kada motivacija drastično padne?
Kada motivacija nakon dužeg perioda treniranja znatno padne, sjednite dvije minute sami sa sobom, u vlastitim mislima i dođite do uzroka koji je do toga doveo. Ako je stvar u nedostatku vremena, popričajte s partnerom da vam pomogne dio obaveza preuzeti na sebe ili se obratite osobi u koju imate povjerenja. Popričajte s osobnim trenerima koji su vam na raspolaganju, pokušajte nakratko promijeniti aktivnost kojom se bavite i pokušajte s nekom drugom vrstom treninga. Ne morate osjećati grižnju savjesti, niti biti zbunjeni jer je sasvim normalno da motivacija s vremena na vrijeme padne. Samo pronađite uzrok toga i djelujte tako da se problem riješi. Odustajanje neka vam ne bude opcija jer tako ćete se onda osjećati samo još gore i sav vaš trud baciti u vjetar.

Što kada nam se treniranje i režim koji ono donosi doista zamjeri?
U slučaju da vam se treniranje zamjeri ako se, na primjer, ozlijedite, ne dopustite da vas strah zakoči i spriječi u napredovanju kod povratka u kondiciju. Nakon što prođe razdoblje rehabilitacije i nakon savjetovanja s vašim liječnikom, slobodno se vratite vježbanju i odaberite onu tjelesnu aktivnost koja vas najviše veseli. Ako se zbog ozljede morate ograničiti na određene sportove, ne očajavajte, uvijek postoji nešto u čemu ćete pronaći novu radost i motivaciju za trening.

POSTAVLJANJE CILJA I ODREĐIVANJE VLASTITE MOTIVACIJE
Za početak vašeg odnosa s motivacijom kao takvom, ključno je da preispitate snove želje i snove, te da sami sebi postavite ciljeve koje iz nekih vlastitih pobuda želite postići. Ne morate tražiti dlaku u jajetu i ispitivati sami sebe u koju skupinu vježbača spadate, niti vas to ne treba sputavati u postizanju ciljeva koje biste željeli ostvariti. Važno je samo da ga imate jer on će vam pomoći u trenucima kada nećete imati volje za trening i kada ćete tražiti isprike zašto ipak taj dan ne možete trenirati.

MJERENJE I FOTOGRAFIRANJE
Da bi vaši rezultati bili mjerljivi i da bi vam ih bilo lakše pratiti iz tjedna u tjedan, prije nego krenete s ikakvim programom i treningom, preporučuje se da napravite mjerenje određenih dijelova tijela kao što su primjerice nadlaktice, struk, bokovi, bedra i listovi, te da se izvažete. Uzmite jedan rokovnik u koji ćete zapisivati podatke s mjerenja svakih tjedan do dva i tako pratiti rezultate i napredak. Ono što je još zanimljivije su fotografije koje će vidno pokazati promjene u određenim dijelovima tijela. Iako su to samo brojke i možda nećete napredovati brzo i puno kako ste očekivali, morate imati na umu da je svako tijelo drugačije i da je svakom organizmu potrebno drugačije vrijeme za postizanje vidljivih i/ili velikih rezultata. U svakom slučaju, oni su neizostavni dijelovi za postizanje veće motivacije i osvježenje ciljeva kojima težite.

DNEVNIK TRENIRANJA I PREHRANE
Kako ste zamislili dnevnik mjerenja, tako mora postojati i dnevnih vaših treninga i planova prehrane kroz koji možete sve to skupa povezivati i vidjeti slijedi li jedno drugo na način na koji bi trebalo i kako ste vi sami to zamislili. Takva predanost u bilješkama čini se naizgled dosadna i nepotrebna, no puno će vam pomoći u trenutku kad nakon više vremena budete pregledavali što ste sve prolazili kako bi došli do veće razine kojoj težite i koliko je odricanja trebalo da dođete do tamo. Tu se motivacija onda pojavljuje sama od sebe i bit će vam žao sve to upropastiti.

PRIJATELJSTVO I TRENING
Ako vam je na treninge dosadilo ići sam, onda pokušajte upisati se u fitness dvoranu koja ima u ponudi grupne treninge, pilates ili možda individualne treninge 1 na 1 ili 2 na 1. Povedite sa sobom na trening prijateljicu, sestru, kumu... Ne kako biste razgovarale i smijale se tijekom treninga, već kako biste jedan drugu poticale na bolje rezultate i bile izdržljivije. Postoji mnogo vježbi koje su zanimljivije za rad u paru. To će vašim treninzima dati jednu dozu zanimljivosti koju do sada još niste susreli. Pokušajte upitati osobnog trenera za savjet ako mislite da nešto ne radite pravilno. Neka vas on svojim profesionalnim vođenjem prehrane i treninga dovede u formu kakvu ste si zamislili. Prepustite mu svoje povjerenje i vrijeme jer ćete na taj način biti puno motiviraniji, zadovoljniji i sigurniji u sebe.
 
Komentari
+2
 
jasminka2
 • 4.12.2018 12:22:26
 • Bodova: 1473
 • Prijavi
Super tekst!
zuliana
 • 1.12.2018 14:11:08
 • Bodova: 696
 • Prijavi
hvala za ovaj članak, upravo sam jedna od onih koje vježbanje uvijek odgađaju za sutra jer mi kronično fali motivacije da krenem i pokrenem se!
dzavrtnik
 • 26.11.2018 17:26:09
 • Bodova: 154
 • Prijavi
Hvala na savjetima...
dorryy00
 • 26.11.2018 15:07:55
 • Bodova: 27216
 • Prijavi
E upravo mi motivacije i ustrajnosti fali
katalina
 • 26.11.2018 14:14:39
 • Bodova: 9238
 • Prijavi
Odlični savjeti
canyon
 • 26.11.2018 8:17:55
 • Bodova: 15585
 • Prijavi
Uhh dobar clanak i dobri savijeti. Moj problem je sto u stvari bez ikakvog vjezbanja dobro izgledam, cak ljudi koji nisu u mojem okruzenju i misle da vjezbam ali lijena sam, tu je moj problem a vidim da bih morala poceti sa nekom aktivnoscu ali uvijek kazem budem i to ne napravim, nazalost. Ono domet mi je setnja navecer i to ne bas svaki dan.
vmarina
 • 26.11.2018 7:46:13
 • Bodova: 50708
 • Prijavi
Dobri savjeti.