Fitness treneri sve više naglašavaju važnost odmora i oporavka od treninga. Zašto?

Fitness treneri sve više naglašavaju važnost odmora i oporavka od treninga. Zašto?© Pexels

Volja i disciplina, što znači redovit odlazak na treninge ključni su za postizanje rezultata, no ima još jedna bitna stavka

Upornost i redovitost ključ su napretka u bilo kojem području, a osobito u sportu. Ako si zacrtala neki cilj koji želiš ostvariti, primjerice počela si trčati i želiš u određenom periodu pretrčati pet kilometara za manje od 30 minuta ili se pak dogodine vidiš na polumaratonu, redoviti treninzi ključni su da to i ostvari. No, osim fizičkog napora za napredak je od izuzetne važnosti i odmor, regeneracija. 

Dvostruki trening: Svoju rutinu vježbanja podijeli u dva dijela dnevno za bolje rezultate
Evo kako u samo 15 minuta možeš odraditi funkcionalni trening
Znanstveno dokazano: Trening od četiri sekunde topi kilograme!


Odmor treba biti redovit isto kao i trening, no osim toga, kada osjetiš da si iscrpljena mentalno i fizički, poslušaj svoje tijelo i ne forsiraj ga preko granica. Uzmi dan, dva, tri ili tjedan dana pauze i ne pomišljaj na tenisice. 

Naime, oporavak je bitan jer tijekom treninga tijelo troši zalihe energije te mu treba vremena da je povrati. Osim toga, potrebno je najmanje 24 sata da se mišićni glikogen (energija koju mišići koriste) nadoknadi nakon vježbanja. U tome pomaže unos dovoljne količine ugljikohidrata i proteina.


(FOTO: Pexels)

Odmor donosi tijelu psihološke i fizičke dobrobiti. Kada se odmaramo, a osobito kada spavamo, organizam se regenerira i izgrađuje. Mišići i snaga ne stvaraju se samo u teretani već i u snu.

Studija provedena 2011., navodi Insider, promatrala je dvije skupine osoba koje su se bavile bodybuildingom i imale kontroliranu prehranu. Pokazalo se da su one koje su spavale 8,5 sati, za razliku od onih koje su u snu na noć provele 5,5 sati, u kraćem roku izgradile mišiće i definirale tijelo. 

Stoga, kad idući put osjetiš umor, razmisli dvaput hoćeš li odraditi i taj pet trening u tjednu ili se ipak odmoriti. Slušaj svoje tijelo, ono najbolje zna što mu je potrebno. 
 
Komentari
+2