Fitness stil života

Fitness stil života

Današnji tempo života zahtjeva puno sjedenja, a malo kretanja te je zbog toga neophodno posvetiti se vježbanju

Svako aktivno korištenje tijela, da bi se izgradila snaga izdržljivost i tijelo učinilo zdravijim može se nazvati vježbanjem, što podrazumijeva sve aktivnosti od lagane šetnje do profesionalnih sprinterskih disciplina.

Fitnes je recept za dobro zdravlje, to je jednostavno stil života!

Istraživanja su pokazala da osobe koje redovito vježbaju obolijevaju rjeđe od osoba čiji tip aktivnosti se definira kao sjedilački. Studije pokazuju da se broj dana bolovanja smanjuje dvostruko kod osoba koje lagano pješače 30 – 45 min, pet dana tjedno. Prema dosadašnjim saznanjima, dobra funkcija imunosnog sustava može se održavati redovitom tjelovježbom, dobro izbalansiranom prehranom, izbjegavanjem stresa i kroničnog umora te osiguravanjem kvalitetnog sna. Funkcija imunosnog sustvava može biti oslabljena i tijekom niskog kalorijskog unosa i prebrzog gubitka tjelesne mase, stoga, da bi se održao dobar imunitet, tjelesna masa se mora smanjivati postepeno.

Današnji tempo života zahtjeva puno sjedenja, a malo kretanja, te je zbog toga neophodno posvetiti se vježbanju koje nam može pomoći da:

• poboljšamo rad kardiovaskularnog sistema (povećamo efikasnost rada miokarda-srca, da reguliramo krvni tlak, itd.)
• poboljšamo metaboličke funkcije (kontroliramo tjelesnu težinu, ubrzamo metabolizam masti ...)
• poboljšamo funkcioniranje lokomotornog sistema tj. aparata za kretanje (povećamo opseg pokreta, umanjimo rizik od lomava, ublažimo bolesti mišića, povećamo stabilnost zglobova, radimo na razvoju snage (skeletnih) mišića)
• i na kraju pozitivno utječemo na psihološke funkcije tj. doprinosimo smanjenju stresa, boljem raspoloženju i većem samopouzdanju.

Kao što smo već rekli u današnje vrijeme ima više sjedenja nego kretanja, tako da i mi počinjemo sa onim vježbanjem koje se može izvoditi dok ste na radnom mjestu.

Kretanje

• Kratke šetnje. Umjesto da kolegu sa kojim trebate da razgovarate pozovete telefonom, prošećite se do njega. Hodajte za vrijeme pauze za ručak. Idite dužim putem do fotokopirnog aparata.
• Penjite se uz stepenice. Zamijenite lift i pokretne stepenice, običnim stepenicama. Posle svake 10 stepenice, vaš organizam sagori 4 kalorije.
• Parkirajte pa prošećite se. Hodanjem trošite kalorije zato parkirajte automobil dalje od radnog mjesta, a ostatak puta lagano prošećite; isto važi i za kupovinu, nemojte parkirati točno ispred vrata trgovine ili shopping centra, već se više krećite.
• kada razgovarate pokušajte što više stajati. Ustanite i hodajte dok razgovarate telefonom, na taj način ćete za svakih 15-20 koraka koje napravite izgubiti otprilike 1 kaloriju. Istegnite se dok hodate tako opuštate i gornji i donji dio tijela .
• Nosite udobne cipele. Ako vam posao to ne dozvoljava onda držite rezervni par «tenisica» pri ruci koji ćete moći nositi tokom pauze za ručak.
• 3-5 minuta svakodnevno podignite noge uza zid. Ovakvi položaji omogućavaju odmor oteklim i umornim stopalima i potiču cirkulaciju, također sprečavaju otjecanje i proširenje vena. Prije toga smislite neki izgovor ukoliko se baš tada šef pojavi na vratima!

Istezanje

Istezanje ne zahtjeva ni posebnu opremu niti veliki prostor tako da ga je lako izvoditi, čak i na poslu.

Snaga

Možete ojačati mišiće i dati im tonus i dok ste na poslu. Kako? Kao uteg možete koristiti sve od torbice do kutija sa priborom ( ali nosite ih u ruci, a ne preko ramena ). Teške kutije mogu vam poslužiti kao tegovi za gornji dio tijela ( ruke, leđa, ramena, grudi ).

Mnogo je vježbi koje mogu da smanje neudobnost vašeg radnog stola ili prostora, kao i onih koje će vam pomoći da i na poslu utrošite dodatne kalorije i uopće da se osjećate bolje dok radite, jednostavno budite kreativni i sami smislite što bi ste mogli raditi ili uraditi da bi ste se osjećali bolje!

Tijekom umjerene tjelovježbe, koja je definirana kao aktivnost slična laganom hodanju, dešava se nekoliko pozitivnih promijena u imunosnom sustavu. Primjerice, važne stanice imunosnog sustava kruže tijelom u većoj mjeri, a raste i razina imunoglobulina u krvi. Razina hormona stresa, koji mogu kočiti imunosni sustav, smanjena je tijekom umjerene tjelovježbe.
Iako se imunosni sustav nakon tjelovježbe vrlo brzo  vraća u stanje u kojem je bio prije tjelovježbe, svako novo vježbanje štiti organizam od infekcija duži period. Stoga, frekvencija tjelovježbe je bitan čimbenik koji utječe na jačanje imuniteta.

Tjelovježba može smanjiti rizik bolesti srca

Tjelovježba može smanjiti rizik kardiovaskularnih problema s kojima se suočavaju osobe s dijabetesom tip II i povišenim krvnim tlakom (hipertenzijom).

Novo izvješće u časopisu The Journal of the American Medical Association poručuje kako tjelovježba može smanjiti rizik kardiovaskularnih problema s kojima se suočavaju osobe s dijabetesom tip II i povišenim krvnim tlakom (hipertenzijom). Evo samo nekih od djelovanja tjelovježbe na kardiovaskularno zdravlje:
· poboljšanje otežanog “pumpanja” krvi
· pospješuje širenje krvnih žila 
· smanjuje udio tjelesne masti, uključujući i pretilost u području trbuha koja predstavlja rizik za hipertenziju i dijabetes tip II

"Ljudsko tijelo je neusporediv instrument, čaroban mehanizam koji diše!"

Osobni Wellness asistent
Wellness Lifestyle Centar
www.moj-wellness.com

 
Komentari
+2
 
buuu
  • 2.3.2013 8:48:42
  • Bodova: 13123
  • Prijavi
Ja sve oko sebe tlacim vjezbanjem, phaa..i imaju faze, osim djece, ona su hiperaktivna, i svi treniraju!