Dejan Patrčević na triatlonskoj utrci Svjetske serije Ironman 70.3

Dejan Patrčević na triatlonskoj utrci Svjetske serije Ironman 70.3

Hrvatski IRONMAN u nedjelju na velikoj utrci među favoritima

Naš najbolji triatlonac i jedini profesionalni Ironman Dejan Patrčević u nedjelju 30.5.2010. će na poziv organizatora nastupiti na međunarodnoj triatlonskoj utrci Svjetske serije Ironman 70.3 u austrijskom  gradu St. Pölten.

Samo 10 natjecatelja je dobilo direktno pravo nastupa sa plaćenim troškovima, a naš Dejan je zahvaljujući dobrom plasmanu na ovoj utrci iz 2008 (sedmo mjesto) i 2009 (deveto mjesto) izborio svoj nastup u PRO kategoriji.

Na utrci koja obuhvaća 1,8km plivanja, 90 km vožnje bicikla i 21 km trčanja, nastupiti će 2400 natjecatelja iz 40 zemalja svijeta.

Koliko je ovo velika utrka u regiji govore sljedeći podaci. Da bi svi završili ovaj triatlon bilo je potrebno 40 sekcijskih direktora koji koordiniraju sa ostatkom tima među kojima je i 1200 volontera. Ova je utrka kvalifikacijska za Svjetsko prvenstvo koje će se održati u studenom na Floridi u SAD i ništa nije prepušteno slučaju. Triatlonci će samo za vrijeme natjecanja popiti oko 55.000 litara vode, pojesti 8.000 energetskih gelova i 3 tone voća. Na takozvanom Carbo-partyju dan uoči utrke biti će skuhano 2 tone tjestenine i ispečeno čak 7.000 palačinki.

Dakako da je ovo primjer profitabilne utrke u široj regiji kojoj gravitiraju i Slovenci i Hrvati koji čine čak 4% natjecatelja. Sobe i apartmani za smještaj rasprodani su već 6 mjeseci unaprijed, a mnogi su morali odsjesti u obližnjim mjestima. Utrka će regiji donijeti očekivanu zaradu od 5.2 milijuna eura.

Na startu će se naći IRONMAN Svjetski prvak, Australac Chris McCormack i pobjednik iz 2008.g. talijan Cigana Massimo.  Naš Dejan će nositi stratni broj 6 što ga stavlja u favorite za TOP 10 natjecatelja.

Utrka započinje masovnim startom u jezeru nedaleko centra. Profesionalci startaju 15-tak minuta ranije. Neobičnost ove utrke je da se pliva u dva jezera između kojih je potrebno izaći iz vode te trčanjem proći 100 m dug pješački most. Nakon plivanja ulazi se u tzv. zonu tranzicije i dalje se vozi bicikl. Prvi dio staze u dužini 20 km biciklom se vozi jednom trakom autoputa koja je za tu priliku zatvorena za motorna vozila. Nakon silaska sa autoputa vozi se uzvodno uz rijeku Dunav, a brzine na tim ravnim dijelovima prelaze i 45 km/h. Vozi se ukupno jedan krug od 90 km nakon kojega započinje polumaratonsko trčanje. U trkačem dijelu natjecanja utrka postiže svoj vrhunac budući umornih nogu natjecatelji znaju gubiti poziciju i nastaju neobične smjene u vodstvu.
 
Komentari
+2