Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

5 najčešćih i najvećih grešaka kod kardio vježbi

5 najčešćih i najvećih grešaka kod kardio vježbi

Kako "izvući" najviše iz aerobnih/kardio vježbi za mršavljenje? Drži se ovih pravila!

Aerobne odnosno kardiovaskularne vježbe su jedan od najučinkovitijih načina za mršavljenje, učvršćivanje i oblikovanje tijela. Možeš ih raditi bilo gdje i nema potrebe za skupom opremom. Iako su kardiovaskularne vježbe za mršavljenje relativno jednostavne, ljudi najčešće rade 5 grešaka. Radiš li ih i ti?

Ovo je 5 najčešćih grešaka kod aerobnog vježbanja:

1) Nemoj "razbijati" vježbu

Da bi kardio vježbe bile učinkovite, trebaš ih raditi barem 20-30 minuta neprekidno.  Ali ako imaš samo 10 minuta, bolje i to nego ništa, stoga ipak vježbaj i napravi koliko možeš.

2) Nemoj se dosađivati

Vjerovala ili ne, kardio vježbe za mršavljenje mogu biti zabavne. Ako su ti vježbe dosadne, veća je vjerojatnost da ćeš odustati ili ih čim više izbjegavati. Izaberi aktivnosti koje voliš. Trčanje, vožnja biciklom, preskakanje užeta, veslanje, aerobik, rolanje ili druga aktivnost koja ti se dopada. Ako se baviš aktivnošću koju smatraš zabavnom, radit ćeš je redovitije i izvući ćeš više koristi od svake vježbe.

via GIPHY

3) Nemoj pretjerivati

Svakako ide u tvoju korist kad se u cijelosti posvetiš vježbanju, ali pretjerivanje ti može donijeti više štete nego koristi. Napravi mali test kako bi provjerila koliko ti je neka vježba naporna. Ako si previše zapuhana da bi mogla govoriti dok vježbaš, vjerojatno si pretjerala. Ako pak ti govor uz vježbanje uopće nije nikakav napor, trebala bi malo pojačati tempo.

4) Ništa bez zagrijavanja

Zagrijavanje bi trebala napraviti na isti način kao i samu vježbu, ali s manjim intenzitetom. Također bi trebala istegnuti primarne mišićne grupe koje ćeš koristiti za vježbanje. Cilj zagrijavanja nije da uvježbavaš mišiće, već da podmažeš zglobove, podigneš temperaturu tijela i povećaš savitljivost mišića. Dobro zagrijavanje će te učiniti otpornijom na povrede i pripremiti te za napornije vježbe. Isto tako je važno da se ohladiš nakon vježbanja, istežući mišiće koje si koristila za vježbu.

via GIPHY

5) Nemoj raditi preduge pauze između treninga

Na primjer, vježbanje jednom tjedno nije dovoljno. Preporučuje se da radiš kardio vježbe 3 do 5 puta tjedno.

Još nekoliko savjeta

  • Kako bi izvukla najviše iz vježbe, najbolje je da pričekaš oko 60-90 minuta nakon jela. Vježbanje ubrzo nakon obroka ometa dovod kisika i hranjivih tvari. Za različite vrste ili veće količine hrane treba više vremena kako bi se probavile.
  • Ako je vani vruće, pobrini se da piješ mnogo vode i nosiš odgovarajuću obuću, od materijala koji “dišu”.
  • Zapamtite da uvijek trebaš poboljšavati svoje rezultate kad se radi o vježbama za mršavljenje. Kad dostigneš određenu razinu, pojačavaj intenzitet vježbi. Na primjer, trči brže ili preplivaj isti broj dužina za manje vremena.

Kardio  vježbe su jedan od najjednostavnijih i najefikasnijih načina vježbanja. Postoji nekoliko grešaka koje možeš napraviti dok vježbaš, ali naoružana pravim znanjem i uz pravilno vođenje možeš izvući najviše iz svake aerobne vježbe za mršavljenje.

via GIPHY

 
Komentari
+2