Zavjese – omotajte prozore u prirodne materijale

Zavjese – omotajte prozore u prirodne materijale

Zavjese su jedan od najvažnijih dekorativnih elemenata u svakom prostoru

Veliki, prostrani prozori bez zavjesa koji gledaju u prirodu ili imaju pogled na cijeli grad su luksuz su koji si malo tko može priuštiti. Iako se danas živi užurbano i nema se vremena viriti što se događa iza susjedovih prozora, zavjese nas štite od pogleda, daju nam osjećaj sigurnosti i čuvaju intimu našeg doma. Osim toga, jedan su od najvažnijih dekorativnih elemenata u svakom prostoru i pažljivo odabrane, prostoru će dati jedinstvenu, posebnu atmosferu.

Na nekim stvarima ne isplati se štedjeti, a zavjese su jedna od njih. Njihovom odabiru poklonite posebnu pažnju, jer im je uloga vrlo važna. Utječu na količinu svjetlosti u prostoru te na refleksiju boja i stvaranje ugođaja. Definiraju i uokviruju plohe zidova i prozora i povezuju kompoziciju sa ostalim elementima. U modernim stanovima u kojima je zbog uštede energije velika pažnja posvećena ostakljenim prozorima, prozori ponekad prekrivaju i 1/3 zidova. U starinskim stanovima, veliki prozori zahtijevaju posebnu pažnju pri odabiru odgovarajućeg dekora, dok mali prozori traže odgovarajući odabir zavjese koja će štititi od pogleda, ali omogućiti dopiranje dovoljne količine svjetlosti u prostor.

Odgovarajuće odjeveni prozori mijenjaju pogled na svijet, podižu nam raspoloženje i omogućuju nam nesputano uživanje u našem prostoru. Prozori bez zavjesa i dekora mogu izgledati hladno i odbojno. Idealne su i za brze i financijski ne zahtjevne promjene stila, materijala ili boja i time unošenje svježine u prostor.

Kao i u modi, trendovi uređenja doma uvijek se iznova vraćaju. Načini dekoriranja prozora mijenjali su se kroz vrijeme – ono što je prije 5 godina bilo moderno, sada je „out“, no za 10 godina će vrlo vjerojatno ponovno biti novootkriveni hit. Današnji trendovi uglavnom podrazumijevaju čiste i jednostavne linije, prirodne materijale te retro detalje kao što su motivi stiliziranog cvijeća ili apstraktne biljne ornamente.

Prilikom odabira zavjesa, vodite računa o veličini prostora i prozorskih otvora, osvjetljenju i bojama već prisutnima u prostoru. Stil, uzorak i boja zavjesa mogu prostor vizualno povećati, smanjiti, proširiti ili pak suziti. Svijetle, lagane i prozračne zavjese idealno će se uklopiti u manje, slabo osvijetljene prostore. Veliki uzorci i teške tkanine (baršun ili slično) svoje mjesto nalaze u velikim prostorima. Nikako ne možete pogriješiti sa jednostavnim zavjesama bez uzoraka jer njima odgovaraju svi prostori.

Materijali zavjesa

Prirodni materijali uvijek imaju prednost. Ovisno o odabranoj teksturi i vrsti materijala zavjesa, stvaramo u prostoru različit ugođaj – taman, intimni ili pak svijetao, razigran, moderan, klasičan ili retro, prozračan ili prigušen. Iako su se u jednom periodu zavjese izrađivale od umjetnih, jeftinijih materijala, kao što je sintetika, polusintetika, poliamid, poliester ili poliakril, prirodni materijali poput svile, pamuka, lana, baršuna, pa čak i konoplje, bambusa ili drveta danas su nezamjenjivi zbog svojih prirodnih svojstava i udobnosti.

Lan – čvrsto vlakno biljnog porijekla, kojeg su upotrebljavali i drevni Egipćani. Prozračan je, diskretnog sjaja koji ovisi o količini voska sadržanog u vlaknima. Ovaj materijal je naročito prirodan i ležeran, lako se gužva, ali se jednostavno i glača. Dobro provodi toplinu i odlično će se uklopiti u gotovo svaki prostor.

Pamuk – bijela, vlaknasta tvar biljnog porijekla. Zbog složenog procesa obrade nekada je bio teško dostupan i vrlo skup. Mekana pamučna vlakna obrađuju se čišćenjem, sortiranjem i češljanjem, te izradom tekstila tkanjem ili pletenjem. Dodatna obrada podrazumijeva i miješanje pamučnih sa nekim drugim, obično umjetnim vlaknima (npr. pamuk i poliester), a pamuk je obavezan sastojak i drugih tkanina – organdija, muslina, trapera i mnogih drugih. Pamučne tkanine su mekane i udobne, lako se gužvaju i podnose visoke temperature, što je iznimno važno zbog pranja i glačanja. Odaberete li npr. obične bijele pamučne zavjese, vrlo ćete ih lako održavati, a kako biste ih oplemenili, potrebno je samo nekoliko mašnica, leptirića ili cvijetova u bilo kojoj boji koja se uklapa u prostor.

Svila – najjače prirodno vlakno koje se dobiva ih čahura dudovog svilca. Svilena tkanina vrlo je glatka, udobna i postojana. Svila upija vlagu pa će tako ljeti imati „cooling“ efekt, dok će zimi doprinijeti toplini prostora. Svilena vlakna upotrebljavaju se u izradi mnogih dekorativnih tkanina – brokat, saten, taft, šifon, organza – a svi se oni koriste
i u izradi zavjesa.

Oblici i stilovi

Klasika s posebnim efektima:

klasična nabrana (paspulirana) zavjesa najčešći je oblik dekoriranja prozora. Svijetle, prirodne boje decentnih uzoraka uklopit će se u prostor koji je već dovoljno opterećen drugim detaljima. No, želite li od obične lagane zavjese napraviti pravi „boom“, tada se poigrajte njenom teksturom i formiranjem asimetričnih
raskošnih nabora. Pritom slobodno koristite jače boje – tamno ljubičastu, purpurno crvenu, sivo zelenu ili pak barokne i art-deco ornamente.

Panel zavjesa: pravilne plohe napetog platna koriste se u modernim prostorima, gdje prate jednostavne, čiste linije namještaja. Moguće ih je formirati u više kanala, širina pojedinog panela može biti od 40 do 120 centimetara, dok duljina nije ograničena. Obzirom na njihovu jednostavnu formu i čistu liniju, panel zavjese trpe sve kombinacije najšarenijih dezena, kombinaciju svijetlih i tamnih polja ili pak efektnu jednostavnu kombinaciju drvenih letvica i rižinog papira. Ovisno o materijalu kojeg ćemo koristiti za panel zavjesu, ona može potpuno zamračiti prostor, ili pak omogućiti pogled na van, a onemogućiti poglede izvana. Naročito su zanimljivi rukom oslikani paneli, koji zavjesu pretvaraju u pravo umjetničko djelo i efektan detalj uređenja prostora. Panel zavjese su danas vrlo popularne.

Paket zavjesa: zove se još i „rimska zavjesa“, jer svojim izgledom podsjeća na sistem vješanja dekora kakav su imali stari Rimljani. Sastoje se od paket mehanizma aluminijskih vodilica i uzica ušivenih na platno. Ova zavjesa se za razliku od većine ostalih diže i spušta. Iako su svojom formom vrlo jednostavne, zahtijevaju preciznu i kvalitetnu izradu koja prati geometrijske linije, kao i odabir dobrog materijala i ukusnog dekora. Većinom se koriste u vrlo modernim prostorima čistih linija i asketskog, minimalističkog uređenja. Međutim, dodamo li na donji dio ovakve zavjese čipkasti ili izvezeni rub i poigramo li se teksturom materijala, tako da materijal između letvica ima lepršave i bogate nabore, ovakva zavjesa može biti idealna za male, rustikalne kuhinje ladanjskog stila.

String zavjesa: sjećate li se onih šuškavo zveckavih zavjesa koje bi se obično viđale po seoskim domaćinstvima ili su bile neizostavan dio morskog ugođaja, jer su svojim oblikom omogućavale cirkulaciju zraka, a oblikom štitile od dosadnih muha i ostalih insekata? Vratile su se u velikom stilu, ponešto izmijenjene i visoko stilizirane. Svjetlucavim tamnim perlicama nanizanim na niti postići će se intimna atmosfera budoira. Bijele niti u veliki prostor unijeti će ležernu sofisticiranost, dok će tamne niti koje bezazleno lepršaju na prozoru spavaće sobe prostoru udahnuti mističnu, stimulirajuću atmosferu.

Eko zavjese: drvo, juta, lan, bambus unose dio prirode u interijer, umiruju ga i omekšavaju stroge linije minimalističkog namještaja. Odlučite li se za uređenje doma prema Fengshui načelima, ovakvi materijali biti će neizostavan element za uređenje prozora.

Karniše

Izrađuju se od drveta, metala, kovanog željeza, plastike ili inoksa. Uglavnom ih kupujemo gotove, međutim, moguće ih je raditi i po mjeri. Boja, materijal i stil karniše mora se savršeno podudarati sa tkaninom zavjesa, kao i sa ostalim namještajem u prostoriji. Stoga i odabiru karniše posvetite potrebnu pažnju.

Dodatni savjeti:

1. odabrana boja zavjese neka izgleda jednako dobro i pri dnevnoj i pri umjetnoj rasvjeti
2. vodite računa o kvaliteti materijala i praktičnosti održavanja zavjesa
3. zavjese ne moraju nužno prekrivati samo prozore. Poigrajte se raznim formama i ukrasite zavjesama ugradbene ormare ili ormariće u kuhinji i kupaonici
4. jednostavna jednobojna zavjesa može se „podići“ mašnama, zvjezdicama, leptirićima
5. imate li male prozore, zavjesa ne smije biti puno veća od njih. Radi li se o velikim  prozorima, vodite računa o suprotnom – zavjesa mora biti dovoljno velika da ga potpuno prekrije

Magazin Nekretnine

 
Komentari
+2
 
nbaretic
 • 15.2.2018 14:47:26
 • Bodova: 2
 • Prijavi
Ja baš kupujem zastore, i ne mogu se ni odlučiti za stil a kamoli boju.
miomio
 • 9.12.2017 22:26:42
 • Bodova: 14
 • Prijavi
Prirodni materijali su najbolji, objesim mokre zavjese i soba se ispuni mirisom omekšivaća
mamica42
 • 22.8.2014 14:28:07
 • Bodova: 21872
 • Prijavi
Ne volim zavjese, za mene su nužno zlo...da susjedi ne bulje...
buuu
 • 12.3.2013 17:24:42
 • Bodova: 13123
 • Prijavi
Na zalost, novac nas ogranicava, tako da su mi zavjese luksuz. Imam velike prozore, trebam puno platna, i jeftine su :(..poliester, ah..i ja bi svilene
selma20
 • 16.12.2011 22:14:23
 • Bodova: 108
 • Prijavi
najvise mi se svidaju svile i pamuk
stanchie
 • 21.8.2009 9:21:58
 • Bodova: 4416
 • Prijavi
obožavam kombinirati, a stvarno ima ih sada prekrasnih, kada ih povješaš mokre i vratiš se u stan odnekale pa prekrasan miris prožme cijeli stan. divota
nana1710
 • 21.8.2009 7:43:03
 • Bodova: 191
 • Prijavi
Ja ih naprosto obožavam... I kad poželim promjenu u prostoru stavim dr. zavjese i ja sritna...
astoria
 • 21.8.2009 7:34:06
 • Bodova: 25884
 • Prijavi
Zavjese mogu dosta da doprinesu izgledu i toplini prostorije.Danas ima toliko izbora,a na vama je izbor.
nana1710
 • 21.8.2009 7:27:58
 • Bodova: 191
 • Prijavi
zavjese su točka na i u svakom prostoru... ja ih obožavam a danas ih, hvala Bogu ima kakve zamislimo... Divota...
mallena5949
 • 20.8.2009 0:12:00
 • Bodova: 1076
 • Prijavi
Stan bez zastora malo nalikuje na ured. Volim zastore, pogotovo moderne nježnih boja...