Više je više: Saznale smo što je maksimalizam - novi trend u uređenju doma

Više je više: Saznale smo što je maksimalizam - novi trend u uređenju doma© Instagram

Iako je minimalizam i dalje popularan stil opremanja doma, maksimalizam postaje jedan od najvećih trendova 2020.

Minimalistički domovi uređeni u skandinavskom stilu već su godina najpopularniji trend, ali za neke je takav oblik dekora dosadan i ne dopušta im da izraze svoju kreativnost. To je pogotovo istina ako si ljubiteljica sitnih detalja ili umjetnina koje želiš izložiti u domu. 
  
Na sreću svih takvih kreativnih duša, minimalizam je dobio ozbiljnog suparnika, potpuno suprotnih načela i ideja. Radi se o maksimalizmu, stilu uređenja doma koji postoji već stotinama godina, ali je u posljednjih godinu dana počeo uživati sve veću popularnost ljudi diljem svijeta. Glavno načelo maksimalizma je 'više je više', a to podrazumijeva više boja, uzoraka i obilježja različitih stilova spojenih u jedan vrlo zabavan dizajn. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by TOM BAX (@themellowmaximalist) on


Cilj maksimalizma je vratiti osobnost stanara u dom, dati mu jedinstvenost i od detalja složiti priču o njemu. Minimalizam nas je naučio da živimo jednostavnije, budemo zahvalne na malim stvarima i da jednu stvar iskoristimo na više načina što je u duhu ekološki prihvatljivog načina života. Zbog toga smo odbacili mnoge detalje u domu i oslonili se na nekoliko kvalitetnih komada. Zbog minimalizma smo počeli proizvoditi sve kvalitetnije proizvode koji će nam potrajati, što je maksimalizam odlično uklopio u svoju filozofiju.

Biti maksimalist ne znači zaboraviti principe kojima nas je naučio minimalizam nego ih iskoristiti na način koji će nam pomoći bolje izraziti sebe. Primjerice, u duhu minimalizma je brinuti o okolišu tako što ćemo odvajati otpad ili ga ponovno iskoristiti. Maksimalizam je iste te pretpostavke uzeo i učinio ih zabavnima. Tako možemo i dalje odvajati otpad, ali umjesto jednobojnih kanti za otpad možemo imati šarene, s različitim uzorcima. Ponovna uporaba je u srži maksimalizma jer ćemo šaren i zanimljiv dom najlakše stvoriti pomoću second hand komada namještaja i dekora. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Luxeology Home (@luxeologyhome) on


Prednost maksimalizma je što ne poznaje riječ 'moderno'. U maksimalizmu je moderno sve, od velikih drvenih komada koji su popularni u posljednjih nekoliko godina, namještaja iz sredine prošlog stoljeća do shabby chic detalja i cottage core elemenata. Ništa u ovom dizanju nije nespojivo, a pravilo koje trebaš pratiti kod uređenja prostorije je isto ono koje zagovara poznata minimalistica Marie Kondo - u prostoriju stavi ono što ti izaziva sreću. 

Ako si primjerice profesorica u školi koja svira gitaru, obožava mačke, proljeće i Španjolsku, sve to prikaži i u svojoj dnevnoj sobi. Gitaru nemoj spremiti u ormar nego ju ponosno objesi na zid, pored nje stavi razglednice s posljednjeg putovanja u Španjolsku, uz sofu stavi retro stolić i na njega figurice mačaka i cvijet u proljetnim bojama. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by VIVER DE MORAR (@viverdemorar) on


Maksimalizam je zbilja odličan način kako dom prilagoditi sebi, ali ipak postoje stvari na koje trebaš pripaziti. Iako je temelj ovog pravca raznolikost, neplansko nagomilavanje stvari dom će pretvoriti u skladište. Sve te detalje i sitnice koje ćeš staviti u dom dobro isplaniraj. To ne znači da se sve trebaju slagati i biti u istim bojama, ali je dobro da znaš točno mjesto na koje će koji komad ići. 

Ovaj novi/stari pravac u uređenju doma čini nam se da će biti još zabavniji u vrijeme zimskih blagdana. Sada kada si upoznata s ovim super trendi načinom uređenja, sve što ti preostaje je izvaditi sve sitnice koje si spremila duboko u ormar, krenuti u potragu za second hand komadima namještaja i pripremama za nadolazeću blagdansku sezonu u duhu maksimalizma. Pri tome nemoj zaboraviti na zdrave odnose prema prirodi kojima nas je podučio minimalizam. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Peggy Bell (@interior_alchemy) on

 
Komentari
+2