Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Veliki povratak sirotinjskih jela: Ove jednostavne recepte pripremali su naši stari, a sada ponovno postaju hit

Veliki povratak sirotinjskih jela: Ove jednostavne recepte pripremali su naši stari, a sada ponovno postaju hit© instagram

Nekoć su ova tri recepta bila u svakodnevnoj upotrebi, no s vremenom su odbačena, jer su smatrana jeftinima i sirotinjskima. Ipak, zbog malo namirnica koje zahtijevaju i jednostavne pripreme vraćaju se u modu

 
Nostalgični okusi i mirisi sa stolova naših baka vraćaju se u modu. S novim životnim uvjetima za vrijeme pandemije korona virusa pred nas su postavljeni i novi izazovi - moramo budno paziti na to koliko i što jedemo, kada ćemo ići u trgovinu i kako, kako održati namirnice svježima što duže i kako od malo osnovnih namirnica napraviti nutritivno bogata jela. U svemu tome mogli bi nam pomoći stari recepti naših predaka. 

Ako zaviriš u kuharicu svoje bake ili prabake sigurno ćeš u njoj pronaći mnoga jela koja sama nisi navikla ni jesti ni pripremati. No, s obzirom da nikada nismo imali više vremena za eksperimentiranje s receptima, konačno bismo mogli pokušati pojesti neko od tih starih, "sirotinjskih jela" koja nisu zahtijevala puno pripreme, luksuzne namirnice ni puno začina. 

Baš kako bismo te podsjetili na zaboravljene okuse, pripremile smo ti tri zaboravljena "sirotinjska" recepta koja danas rijetko viđamo na našem stolu, ali bismo im zato uskoro mogle ponovno dati šansu i vratiti ih u modu. 


 
Popara

Popara je ultra jednostavno jelo koje se sprema od svježeg ili starog kruha, a najčešće se priprema u Grčkoj, Bugarskoj, Srbiji, Bosni, Makedoniji, Turskoj i Crnoj Gori, ali vjerujemo kako je obilježila i mnoga djetinjstva u Hrvatskoj.
 
Iako na prvu djeluje vrlo siromašno, popara se može obogatiti dodacima poput jogurta, mlijeka ili kiselog zelja, a upravo ti tu kombinaciju s kiselim zeljem i mi donosimo. Ta verzija popare karakteristična je za virovitički kraj, a posebno je pogodna za sadašnje razdoblje jer je poznato kako fermentirana hrana poput kiselog zelja jača imunitet.
 
Sastojci:
  • 10 šnita starog kruha
  • 1 dcl ulja
  • 1 dcl vode
  • malo soli
  • 180 g kiselog vrhnja
  • češnjak
Priprema: 

Stari kruh nareži na kockice, a ako ti se da možeš ga i malo prepržiti u tavici kako bi bio hrskav. Zatim ulje, vodu i sol zakuhaj na laganoj vatri, pa makni s vatre i dodaj kiselo zelje te naribaj češnjaka po želji. Kruh rasporedi u posudice, prelij umakom i posluži toplo.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Maja i Šone + beba Selena ?? (@osmehiorasi)

1/3
Skoči direktno na:
 
Komentari
+2