Sva raskoš boja

Sva raskoš boja

Boje su više od vizualnog doživljaja i zapravo predstavljaju neku vrstu neverbalne komunikacije

O njima  su ispričane mnoge priče, no manje je poznato koliko su boje zapravo važne za psihološko stanje ljudi. O njima su govorili već i stari Egipćani, a istražuju se duže od 2000 godina. Jeste li znali da ljudsko oko razlikuje više od sedam milijuna boja? 

Aristotel je otkrio da se miješanjem dviju boja, može proizvesti treća. Činio je to sa žutim i plavim komadima stakla, koji su spojeni zajedno stvarali zelenu. U srednjem vijeku Paracelzus je predstavio znanja i filozofiju o bojama koristeći snagu boja za liječenje zajedno s glazbom i biljkama.

Boje su više od vizualnog doživljaja i zapravo predstavljaju neku vrstu neverbalne komunikacije. Nose određena značenja, a ponekad izazivaju i neke fizičke reakcije. Dok crvena boja povećava krvni pritisak, žuta djeluje poticajno, izaziva radost i veselje; narančasta djeluje svečano, veselo, izaziva osjećaj zdravlja i životne radosti; zelena odmara i stvara unutrašnji mir; plava smiruje i potiče koncentraciju; ljubičasta prigušuje strasti, a bijela boja umara.

Stoga je vrlo važno kod uređenja doma voditi računa o bojama kojima ćete se okružiti. Dom nam je oaza u kojoj pronalazimo svoj mir, opuštamo se, uživamo s obitelji, pa ga neki doživljavaju i kao svojevrsni hram. Neke boje doista ne žive u našim životima, sigurna sam da i kod vas postoje boje koje izbjegavate u velikom luku. Ako intuitivno jednostavno ne volite neke nijanse, ma što pročitali o tome kako su idealne za neke prostore, nemojte ih koristiti jer nije dobro voditi se „onime što je trenutno u trendu“. No pogledajmo nekoliko univerzalnih savjeta koje boje i kombinacije koristiti pri uređenju svojih domova;
Pri uređenju domova stručnjaci preporučuju najviše tri različite boje. No ovdje ne govorim samo o boji zidova već i detaljima u prostoru koji bi se trebali slagati s bojom zidova. Možete li zamisliti sobu zelenih zidova s narančastim detaljima u sobi i recimo crvenom foteljom? E to bi bilo strašno. Da, da, znam za avangardu, ali nekako nisam njezin pobornik jer sam čvrsto uvjerena da boje utiču i na naše raspoloženje, a previše boja jednostavno osim u prostoru kreira kaos i u našim glavama.

Tople boje bude toplinu, bliskost, ali ako koristimo preintenzivne nijanse one zapravo povećavaju energiju pa nastojte ne obojite dječju sobu ukrasiti crvenim zidovima osim ako želite imati hiperaktivnog člana obitelji,naravno crveni detalji mogu biti sasvim zgodni. 

Tu su i hladne boje; mnogi ih izbjegavaju iako one često umiruju i čine prostor vrlo profinjenim i elegantnim – tu su razne nijanse plave, zelena, nijanse ljubičaste.....a ponekad tu svrstavaju i jednu „neboju“ – bijelu.

S ljubičastom bojom treba biti oprezan. Kažu da ju nije dobro koristiti za spavaće ili dječje sobe jer je to hladna boja. No i tu postoji rješenje; tamno ljubičasta može izazvati tugu, no lijepa nijansa svjetlije ljubičaste donosi vam mir i romantičnu atmosferu, naravno ako se s tim odabirom slože i vaše „lošije“ polovice.

Za djecu se obično preporučuju zemljani tonovi osobito imate li djecu koja se teško koncentriraju, jer ove boje umiruju. Djevojčice će uvijek biti oduševljene nježno ljubičastim zidovima ili oslikanim zidovima s omiljenim Wingsicama ili Barbie varijantama.

Neutralne boje uvijek su zahvalne, jer dobro se kombiniraju s namještajem, tepisima i zavjesama širokog spektra boja. Uvijek ih je dobro osvježiti nekim detaljima jarkih boja jer u protivnom postoji opasnost da prostorija djeluje bezlično i bezvoljno.

Imate li maleni stan svakako je preporučljivo koristiti bijelu boju, ako ne za sve, barem za veće plohe zidova. Naime ova boja povećava prostor i daje osjećaj čistoće.

Kuhinja je zbog energije vatre i topline koja njome vlada kod kuhanja vrlo topla prostorija pa kako bismo tu energiju malo umirili preporučuje se za zidove i elemente koristiti hladnije boje poput plave i zelenkaste koje će biti dobrodošla ravnoteža.

Prostorija u kojoj se opuštamo prije spavanja -kupaonica, ako je manjih dimenzija, odlično će izgledati u nježnim pastelnim tonovima zelene, a ako je velika upotrijebite i zeleno plavu kombinaciju.

U spavaćim sobama zaboravljamo sve probleme i brige i u njima se opuštamo stoga su topli, smećkasti tonovi, no i nježno zelena, ljubičasta ili plava donijeti toliko potreban mir. Nasuprot kreveta možete staviti fotografiju ili danas vrlo modernu foto tapetu nekog smirujućeg motiva kao što je motiv prirode, mora i slično.

Žutu boju stručnjaci često preporučuju za dnevne boravke i hodnike jer donosi toplinu i radost, te vizualno povećava prostorije.
 
I za kraj nekoliko praktičnih savjeta:
•    Želite li da vaša soba izgleda viša, strop obojite svjetlijom bojom od one na zidovima.  
•    Da bi vaša velika soba izgledala manja, zidove obojite toplom i tamnom bojom
•    Da bi mala soba izgledala veća zidove obojite hladnom i svjetlom bojom

Koje boje „vladaju“ vašim domovima?

Vaša Ema Jurić

 
Komentari
+2
 
poison_ivy
  • 30.4.2011 9:57:10
  • Bodova: 1659
  • Prijavi
Naša spavaća soba je ljubičasta, ali nježna varijanta i strop je čisto bijeli.... Hodnik i dnevni boravak su nekakva krem-vanilija....