Stvorite bojama ugodan ambijent

Stvorite bojama ugodan ambijent

Unesite boje u svoj prostor i smanjite negativno raspoloženje i bezvoljnost

Mnogi će iskoristiti ovo toplo vrijeme za uređenje svojeg doma i bojanje zidova. Iako su bijeli zidovi najjednostavnije rješenje, predlažem da razmislite o unošenju boja u svoj dom. Stoga pozivam sve vas koji ste do sada imali isključivo bijele zidove da razmislite o promjeni. Prilikom odabira boje, njezinog intenziteta i karakteristika obratite pažnju na svoju unutarnju reakciju na određenu boju. Važno je postići harmoniju u prostoru i uskladiti uređenje s vlastitim ukusom.

Svatko doživljava boje na drugačiji način. Pravilno odabrane boje nas mogu motivirati, inspirirati ili odmoriti, stoga obratite pažnju na to kako se uz određenu boju osjećate i kako ju doživljavate. 

Osim za stvaranje ugodnog ambijenta, boje možemo koristiti za korekcije u prostoru. Pravilnim nanošenjem možete vizualno ispraviti uzak i dugačak prostor. Takve prostorije često djeluju puno manjim nego što zapravo jesu, naročito ako se prozor nalazi na uskom zidu. Stoga obojite dva uska nasuprotna zida tamnom, a preostala dva dugačka zida svijetlom nijansom iste boje. Time ćete vizualno korigirati prostor - približiti uske udaljene zidove i odmaknuti preblizu postavljene dugačke zidove.  

Ako u stanu imate izbočen zid, dimnjak, nosiv stup ili gredu, obojite ih u jaču nijansu boje koja je inače prisutna u prostoriji. Na taj način će oni postati lijepi dio dekora, a ne ružno izbočenje. Tamnim nijansama možete obojiti i udubljenje u zidu na kojem se nalazi polica od stakla ili siporeksa.

Boje su izuzetno močno sredstvo u slanju podsvjesnih poruka. Stoga ih možemo uspješno koristiti za smanjenje negativnih raspoloženja i bezvoljnosti. Boje povezujemo s njihovim izvorom u prirodi i porukom koju nam taj izvor daje. Tri boje koje nam mogu značajno popraviti raspoloženje su crvena, žuta i zelena.  

Sunce već tisućama godina daje toplinu i svjetlost. Zbog toga nam žuta boja Sunca šalje poruku svjetlosti i sjaja. Osim toga poznato je kako sunčeva svjetlost potiče stvaranje hormona dobrog raspoloženja koji nam omogućuje da žutu boju poistovjećujemo s optimizmom. Korištenjem žute boje u dom unosimo pozitivnu atmosferu i osjećaj sjaja.

Žuta je izuzetno stimulirajuća, a povezuje se s intelektom, dugovječnošću i dobrim raspoloženjem. Dobra je za stimulaciju komunikacije, mentalnu energiju i jasnoću misli. Povoljna je za sve obiteljske i dnevne prostorije. Žarka nijansa žute je presnažna za spavaće sobe.  

Da li ste ikada u periodu malodušnosti nosili crvenu odjeću? Najveći broj cvjetova je crvene boje - i to ne bez razloga. Žarka crvena privlači ptice i kukce koji oprašuju cvjetove. Crvena je snažna, poticajna boja koja šalje motivirajući poticaj na akciju, te stimulira uzbuđenje i entuzijazam. Ova boja ima najdužu valnu duljinu u cijelom spektru i uvijek snažno iskače među drugim bojama. Uzbuđenje, stimulacija i poziv na dinamiku su utkani u poruku crvene boje te predstavljaju moćno sredstvo protiv malodušnosti i inercije.  

Ako se osjećate iscrpljeno i nedostaje vam energije, unesite u svoj dom crvenu boju , ali s crvenom treba pažljivo postupati i ne smije ju se unositi u velikim količinama kako ne bi izazvala razdražljivost i hiperaktivnost.

Klorofil - pigment koji daje obojenje većini biljaka –zelene je boje. Klorofil sadrži enzim koji potiče rast i razvoj. Stoga se zelena povezuje s rastom i obnovom te je neophodna za poticnaje našeg duha i pozitivnog raspoloženja.
Prvo proljetno povrće ima prekrasnu svježu zelenu boju. Sjetite se samo svojih emocija kad ga ugledate na tržnici – veseli nas spoznaja da nakon zime dolazi svježa hrana i nov ciklus u prirodi.
 
Zelena se nalazi između toplog i hladnog dijela spektra. Povoljna je za radne i spavaće sobe te u svijetlim nijansama za kuhinje, a ne preporučuje se za prostorije u kojima je poželjna velika dinamika. Svijetli tonovi simboliziraju rast, dok tamniji tonovi u velikim količinama mogu djelovati pretjerano smirujuće. 

Svaki prostor postaje znatno topliji i intimniji kada u njega unesemo boje. Stoga predlažemo svima koji su do sada imali samo bijele zidove da odaberu blage, pastelne nijanse zelene, žute, marelice, boje pijeska ili lavande. Vjerujemo da nećete požaliti i da će vam se sviđati "život u bojama".

Vjera Tomaš, savjetnica za feng shui

www.kreativandom.com
kontakt:098 / 18 38 444, 091 / 56 22 471

 
Komentari
+2
 
_ines_
 • 13.5.2013 23:39:51
 • Bodova: 34428
 • Prijavi
kuhinja je plava, hodnik zeleni, a dnevni boja breskve :)
narnia
 • 20.11.2009 14:11:26
 • Bodova: 1261
 • Prijavi
stan u kojem trenutno živim je kombinacija (prva slika) bordo, lagana bež, bijelo. Nikad se ne bi odlučili na tu boju, da bordo kuhinja, nije bila na akciji. Na kraju je to ispala odlična kombinacija.
samostalna
 • 20.11.2009 14:05:57
 • Bodova: 9739
 • Prijavi
meni je spavaca soba zelena, skroz djeluje opustajuce.........
lovely
 • 20.10.2009 7:33:24
 • Bodova: 19935
 • Prijavi
Meni su i hodnik i kuhinja zeleni ... hodnik će takav i ostati, a kuhinja na proljeće ide u plavu .. :)))
litlleladyana1988
 • 19.10.2009 12:05:15
 • Bodova: 1
 • Prijavi
Ja sam za hodnik izabrala zelenu :)
tolila
 • 24.9.2009 11:39:18
 • Bodova: 698
 • Prijavi
baš si razmišljam o zelenoj boji u kuhinji...super mi je boja ;-)