Štedljivi kućanski uređaji

Štedljivi kućanski uređaji

Omjer uloženog i dobivenog ne mjeri se samo kroz trenutno ulaganje u kućanski uređaj već kroz cijeli njegov vijek trajanja i potrošnju energije

Kućanski uređaji imaju izuzetno važnu ulogu u opremanju doma zbog svoje funkcionalne uloge u svakodnevnom životu, ali i mogućnosti uštede energije, koju im omogućavaju najnovije tehnologije izrade. Ovi uređaji utroše oko 20% ukupne energije potrebne za održavanje kućanstva.Upravo iz tog razloga, pojedini uređaji imaju veću kupovnu cijenu, ali su u konačnici isplativiji od onih jeftinijih, jer postižu znatne uštede uz istu ili još bolju učinkovitost.

Omjer uloženog i dobivenog ne mjeri se samo kroz trenutno ulaganje u kućanski uređaj već kroz cijeli njegov vijek trajanja i potrošnju energije. Kućanski uređaji moraju imati oznaku energetske klase, koja govori o njihovoj energetskoj učinkovitosti. Klase su označene slovima A+, A, B i C. U klasama B i C postižu se znatno manje uštede od onih u klasi A ili A+, pa je stoga preporučljivo kupovati uređaje u ovim klasama.

Perilicu posuđa odaberite na način da ispitate funkcioniranje hidrauličkog sustava, kojem nove tehnologije omogućavaju višestruko iskorištavanje vode boljim filtriranjem, brže zagrijavanje te usmjereni mlaz vode. Na taj način štedite potrošnju električne energije kao i količinu utrošene vode. Ovakva perilica posuđa će biti nešto skuplja u odnosu na klasičnu, no u konačnici ćete ostvariti znatne uštede.
Kombinirani hladnjak (hlađenje/zamrzavanje) troši više električne energije od hladnjaka bez zamrzivača. No, obzirom na potrebe, kombinirani su najčešći odabir i tada je poželjno kupiti model s automatskim odmrzivačem. Energetski štedljivi hladnjaci nude znatne uštede u potrošnji energije ukoliko ih se pravilno koristi i održava što je detaljno navedeno u uputstvima za upotrebu. Hladnjak nemojte nikada postavljati u blizinu štednjaka ili ogrijevnih tijela, a udaljite ga minimalno 5cm od zida kako bi se omogućilo nesmetano cirkuliranje hladnog zraka oko kondenzatora. Idealna temperatura hladnjaka je 5°C, (svako snižavanje temperature predstavlja dodatni energetski trošak), a zamrzivača - 18°C. Potrebno ga je odlediti dva puta godišnje, jer sloj leda od 5mm povećava potrošnju električne energije oko 30%.Prilikom kupovine perilice za rublje obratite pažnju na podatke koji govore o učinkovitosti perilice, a to su cijena troška po pojedinačnom pranju, energetska učinkovitost, broj okretaja pri centrifugiranju, učinak centrifuge te utrošak vode i električne energije. Energetska učinkovitost je kategorizirana energetskim klasama, kao i kod svih ostalih kućanskih uređaja, pa nemojte nikako zaboraviti provjeriti taj podatak. Ako nije vidljivo istaknut ili vam je bilo što nejasno, konzultirajte se s trgovcem. Prilikom pranja, koristite programe za štednju vode, kojima ćete smanjiti utrošak 20-40 litara.Kupovinom energetski štedljivih uređaja, možete znatno uštedjeti i u kuhinji. Ploča za kuhanje, pećnica i napa, značajni su potrošači energije. Indukcijska ploča za kuhanje troši manje energije za zagrijavanje hrane od staklo keramičke ili plinske ploče. Toplina se isijava samo ispod dna posude, a snaga se u trenutku uklanjanja posude spušta na najniži stupanj i tako troši minimalno električne energije. Kod pećnica je vrlo važan sustav izvedbe kao i izolacija, a kod napa da uz što bolju energetsku klasu dobijete što kvalitetniji kapacitet usisa i manju razinu buke.

Razmišljanje o energetskoj učinkovitosti jedna je od najvažnijih tema suvremenog doba, pa postanite dio globalnog trenda - odaberite štedljive kućanske uređaje za svoj dom!
Monika Galović, dipl.ing.arh.
www.interijerNET.hr
 
Komentari
+2
 
rijecanka128
 • 16.7.2011 19:52:07
 • Bodova: 17
 • Prijavi
Uf kakve divne kuhinje, mogu se zamisliti u njima :))
anna-herman
 • 13.7.2011 18:57:05
 • Bodova: 56299
 • Prijavi
Ajmeeee..... koji interijeri... :))))) Zakon! :) Ja ne bih mijenjala svoju štedljivu perilicu - sušilicu za rublje nizašto!
inesska
 • 13.7.2011 16:31:26
 • Bodova: 82310
 • Prijavi
Pridružujem se komentarima. Tko ima tako velik hladnjak? Meni se sviđa kuhinja sa 3. slike.
lukrecija_b
 • 13.7.2011 12:03:14
 • Bodova: 16484
 • Prijavi
baš tako Otkucaji,pogotovo s našim primanjima zbilja bi ga bilo teško napuniti.Meni se sviđa ova kuhinja druga po redu,zadnje slike.
malilu
 • 13.7.2011 11:59:48
 • Bodova: 23489
 • Prijavi
oh dear god.. jeste vidjele ovaj OGROOOOMAN hladnjak 5. slika... zalosno je to sto zaista ima ljudi kojima je cijela kuhinja kao taj hladnjak.. uostalom, neznam sto bi stavljala u to.. preveliki je..