Ovi dečki napustili su poslove i počeli izrađivati betonske posude za cvijeće - mene su oduševili

Ovi dečki napustili su poslove i počeli izrađivati betonske posude za cvijeće - mene su oduševili

Ove betonske posude za cvijeće su sve što mi treba da ovog proljeća oživim prostor zelenilom. A lampe su me posebno očarale…

Razgovarala Leona Barić

S toplijim vremenom, došla je i želja da unesem malo proljeća u svoj dom. Ovo je ono doba godine kada sve mi postajemo prave vrtlarice. Mi koje nemamo sreće živjeti u kući s vrtom uvijek se trudimo naći što prikladnije posteljice za naše najdraže biljke. Čak i ako imaš vrt, sigurno ti svake godine za oko zapadne neka zgodna posudica u kojoj ćeš držati svoje zelene ljubimice unutar kuće. Ovog proljeća otkrila sam brand tegli za cvijeće i dekorativnih lampi ''Kutnakvadrat'' i zaljubila sam se u njihove proizvode na prvi pogled.
 Kut na kvadrat mali je betonski laboratorij (odnosno kreativni studio) iza kojeg stoje Krešimir Tušak i Tonći Urošević. Kako to obično biva, dečki su se u životu planirali baviti potpuno drugačijim stvarima, pa je tako Krešo završio fizioterapiju a Tonći je magistar zaštite okoliša. Obojica su od malih nogu bili fascinirani  biljnim i životinjskim svijetom, a s godinama je sve više rastao interes za dizajn proizvoda. Stoga su nedavno odlučili napustiti svoje dnevne poslove i konačno spojiti ta dva interesa u jednu strast.
 
"Više je faktora dovelo do toga da napustimo 'normalne' poslove. Obojica smo visoko obrazovani, a na radnim smo se mjestima konstantno susretali s nestimulirajućom radnom okolinom i neuvažavanjem naših znanja i vještina. Sve nas je to dovelo do točke gdje smo se zapitali čini li nas to sretnima, i što nas ustvari čini sretnima. Na kraju smo zbog nemogućnosti adekvatnog zaposlenja odlučili uzeti stvari u svoje ruke i baviti se poslom koji nas veseli i ispunjava, gdje možemo pokazati svoju kreativnost i vještine, i gdje će se to moći prepoznati od strane zadovoljnih kupaca kojih je sve više", ispričao mi je Tonći.


Tonći Urošević

Trenutno nude oko 10 različitih modela betonskih posuda za biljke različitih oblika i dimenzija. Njihove su posude prikladne za sve tvoje biljke, od fikusa do kaktusa i sukulenata. Kod njih možeš pronaći savršene moderne oblike za bilo koje tvoje najdraže bilje, a uspijevaju im čak i paprati i palme. Neke posude za manje biljke spoj su tegli i dekorativnih svijećnjaka, a u ponudi imaju i same dekorativne svijećnjake. Osim toga, proizvode i 5 različitih oblika lampi od betona uz koje možeš birati nekoliko boja kablova te nekoliko različitih tipova vintage Edison lampi.
 
"Dizajn naših proizvoda vođen je estetikom minimalnog, industrijskog I funkcionalnog izričaja, a beton nam se svidio zbog njegovih svojstava; lako se kombinira s drugim materijalima, apsolutno može biti klasičan i moderan tako da može odgovarati svakom prostoru u kojem se nađe. Beton kao materijal je relativno novi medij koji se koristi u svrhu oblikovanja predmeta, namještaja i općenito home décor dodataka što nam predstavalja velik izazov. Mogućnosti su neograničene i to nam daje veliku slobodu djelovanja ", otkrio mi je Krešo.


 
Beton se kao materijal savršeno uklapa razne stilove uređenja doma. U posljednje je vrijeme sve popularniji, a pojavio se zajedno s trendom industrijskog dizajna. No, nemoj misliti da se proizvodi od betona uklapaju samo u prostore uređene prema pravilima industrijskog dizajna. Ovakvi su proizvodi popularni u svim varijantama modernih dizajna interijera a dobro se uklapaju i u spoj modernog i rustikalnog ili vintage dizajna. Najbolje pašu u svijetlim prostorima i uz svijetlije tonove namještaja, a mogu se dobro kombinirati s proizvodima od srodnih materijala poput drveta, metala i stakla.


Krešimir Tušak
 
Ova priča ima i snažnu ekološku pozadinu, što danas potaje sve važnije u svijetu product designa. "Područje našeg interesa, kako u profesionalnom, tako i privatnom  smislu je ručni rad kroz koncepte recikliranja i upcycling-a, odnosno recikliranja kod kojeg novonastali predmet ima veću vrijednost od prvobitnog. To bi značilo da skupljamo plastični otpad, kojeg kasnije obrađujemo tehnikama topljenja, lijepljenja i oblikujemo prema vlastitom osjećaju za estetiku, koja u primarnom smislu znači funkcionalno i suvremeno. Na taj način pomažemo smanjenju zabrinjavajuće količine (najčešće) plastičnog otpada kojeg pretvaramo u kalupe za izradu naših proizvoda. Inspiraciju za izradu kalupa crpimo iz okoliša", rekao je Tonći.
 
Cijeli proces izrade opisuju kao zabavan i dinamičan, te im daje dovoljno prostora za kreativno promišljanje. "Kada se radi o manjim biljkama, imamo slobodu zaigrati se oblicima jer nam dubina korijena dozvoljava tu igru, dok se s većim biljkama želimo ograničiti minimalističkom izvedbom kako bi biljka ipak bila u prvom planu. Nakon odabira kalupa slijedi betoniranje, desetak dana sušenja (ovisno o vremenskim uvjetima - vlaga, temperatura) te završna obrada. Cijeli proces traje oko 2 tjedna. Beton svoju maksimalnu čvrstoću postigne nakon 28 dana i tek tada je spreman za distribuciju. Cijeli proces se odvija u našem malom betonskom laboratoriju u zapadnom dijelu grada Zagreba", kazao je Krešo.
 
Ovi proizvodi su sto posto hrvatski, što je odlično jer je do njih vrlo lako doći. Možeš ih naručiti ili saznati više o njima na službenoj web stranici https://kutnakvadrat.myshopify.com/, a također ih možeš pratiti I na društvenim mrežama:
 
facebook.com/kutnakvadrat/
instagram.com/kutnakvadrat/
twitter.com/kutnakvadrat

 
Komentari
+2