Održano predavanje „Demokratski dizajn – IKEA za najvažnije mjesto na svijetu

Održano predavanje „Demokratski dizajn – IKEA za najvažnije mjesto na svijetu

IKEA poziva građane da posjete izložbu o demokratskom dizajnu

Predavanjem „Demokratski dizajn – IKEA za najvažnije mjesto na svijetu“ Leonie Hoskin, voditeljica odjela za razvoj IKEA asortimana (IKEA of Sweden), 17. siječnja u kinu Europa otvorila je izložbu na istu temu. Ovom izložbom IKEA želi pokazati što je to demokratski dizajn, kako IKEA razmišlja o proizvodima i prilagođava ih zahtjevima, snovima i mogućnostima većine ljudi.  
 
Mi u tvrtki IKEA vjerujemo da dobar dizajn ne smije biti pravo samo malog broja ljudi, već treba biti dostupan svima. Zato uvijek krećemo od cijene. Moj zadatak je da, zajedno sa svojim timom u Švedskoj, osiguram da svaki IKEA proizvod sadrži sve elemente demokratskog dizajna: kvalitetu, funkcionalnost, jedinstveni dizajn, održivost i ono od čega u tvrtki IKEA sve počinje - najnižu moguću cijenu“, naglasila je Leonie Hoskin, koja je svoju karijeru u tvrtki IKEA počela 1985. godine u odjelu prodaje, a danas ima tridesetogodišnje iskustvo u radu s IKEA asortimanom, dizajnom i uređenjem doma.
 
Kako bi svih pet elemenata demokratskog dizajna bilo sadržano u IKEA proizvodima, potreban je zajednički rad kompanije, dobavljača i kupaca. Već u početnoj fazi dizajniranja IKEA odlazi u tvornice dobavljača, prilagođava dizajn proizvoda tehnikama proizvodnje dobavljača te uz njihovu pomoć pronalazi učinkovite, isplative i kreativne načine za pretvaranje dizajna u proizvode.
 
U kreiranju povoljnih cijena aktivnu ulogu imaju i kupci. Budući da su IKEA proizvodi dizajnirani tako da ih je lako sastaviti, a plosnato pakiranje olakšava preuzimanje i prijevoz proizvoda, kupci to mogu učiniti samostalno. Time utječu na krajnju cijenu proizvoda koja je niža jer ne uključuje troškove usluga prijevoza i sastavljanja.
 
Predavanje „Demokratski dizajn – IKEA za najvažnije mjesto na svijetu“ privuklo je oko 300 uzvanika, među kojima je bio značajan broj studenata, učenika i profesora sa srodnih fakulteta te predstavnika profesionalnih udruženja koji se bave dizajnom, arhitekturom i sličnim područjima. Nakon predavanja, okupljene su najviše zanimale mogućnosti suradnje hrvatskih dizajnera s tvrtkom IKEA, utjecaj na lokalnu zajednicu te primjena demokratskog dizajna u drugim proizvodnim industrijama.
 
Izložba o demokratskom dizajnu za sve zainteresirane otvorena je do 24. siječnja u foajeu kina Europa. Postav izložbe sastoji se od 5 IKEA proizvoda, objašnjenja na koji način ti proizvodi ispunjavaju svih 5 glavnih značajki demokratskog dizajna te iskustva obitelji iz Hrvatske koje su te proizvode testirale u svome domu netom prije izložbe.
 
Komentari
+2