Noviteti na hrvatskom tržištu namještaja i opreme - Ambienta 2008

Noviteti na hrvatskom tržištu namještaja i opreme - Ambienta 2008

Svojom ponudom hrvatsko tržište ne zaostaje za ostalima, ali je blještavilo i sjaj koje nameću trendovi izostalo

Ovogodišnji sajam namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće opreme pokazao je kako Hrvatska ni malo ne zaostaje za najnovijim trendovima uređenja interijera u svijetu. Moglo bi se reći da su oni prilagođeni potrebama hrvatskoga standarda pa je blještavilo i sjaj, kao sastavni dio trenda, ovdje izostao.

Srebrna, zlatna i bakrena boja bile su prisutne u dekorativnim tkaninama i zavjesama, a tek najhrabriji izložili su i pojedine elemente namještaja u ovim bojama, dok su sveprisutne boje bile: bijela, crna te paleta od ružičaste do ljubičaste. Zelena, narančasta i crvena nazirale su se samo u detaljima.

Dominirala je raznolikost i veličina rasvjetnih tijela, najčešće u obliku samostojećih lampi koje su  postale sastavni dio uređenja svih prostorija, a obavezni elementi svakog prostora također su i dekorativne zdjele, vaze i ćupovi popraćeni neobičnim aranžmanima, velikih dimenzija i boja koje prate ostale elemente u prostoru. Od dekorativnih elemenata tu su i velika ogledala naglašenih okvira, čija je funkcionalnost manje važna od  estetskog dojma.

Dnevni boravci su opremljeni udobnim sjedećim garniturama u crnoj, bijeloj ili ciklama boji. Tkanine su  jednobojne ili izvedene sa biljnim ili geometrijskim motivima, tek ponegdje je utkana srebrna ili zlatna nit. Klub stolići su velikih dimenzija, ali vrlo jednostavne izvedbe, a na podu je obavezno tepih dugih niti, od patchworka ili sa vrlo izraženim detaljima.

Komoda za tv je baza iznad koje se nalaze zatvorene ili otvorene police, a veliki elementi, nalik biblioteci koje nameću trendovi su kod nas potpuno izostali. Otkačene foteljice, kao završni element uređenja je također izostao.

Spavaće sobe obavezno sadrže ugradbeni ormar, a klizna vrata su izvedena od samo jednog materijala, ili iskombinirana sa ogledalom. Površine su perforirane, bilo da je riječ o drvu, tkanini (koži), mdf-u ili iverici. Kreveti imaju naglašeno uzglavlje i tapacirani su, što im daje dojam otmjenosti, a prekrivači i dekorativni jastučići mogu biti obogaćeni srebrnim ili zlatnim nijansama. Neobične lampe su u ovoj prostoriji vrlo važne.

Dječje sobe su i dalje razigrane i vesele iako je ponude bilo vrlo malo.
Ponuda kuhinja bila je velika i raznovrsna, a trendovi su primjenjeni doslovno, ali u manjim mjerilima. Trendovska kuhinja je vrlo velikih dimenzija, obuhvaća i blagovaonicu i mini dnevni boravak, što je u većini hrvatskih domova neprimjenjivo.  Većina izložaka bila je manjih dimenzija, ali ne i manje atraktivna zbog toga.

Zanimljivi materijali, izraženi tehnički uređaji, a osobito nape, krasile su izloške. Nape postaju prava umjetnička djela, a svojom ljepotom prate ih i armature. Otok je obavezan element kuhinje uz koji je integriran blagovaonski stol, a bogatija rješenja nude i radne plohe koje se pomiču, ovisno o potrebama. Stolice u blagovaovici su niskog naslona, najčešće od pvc-a ili drveta, vrlo jednostavnog dizajna.

Dekorativni elemeti i aranžmani su obavezan element kuhinje koji pojačavaju njenu novu funkciju produženog dnevnog boravka. Bijela boja je naprisutnija, a  često je kombinirana sa drvetom. Površine su lakirane ili mat, glatke ili reljefne, a obavezan materijal je i staklo. Uz minimalistički stil bilo je i rustikalnog, koji je kompozicijski  i bojama prilagođen trendu (bijelo, ciklama) pa je i on zajsjao novim sjajem i pokazao zašto je vječan.

Kupaonice su pokazale trendovsku skulpturalnost. Minimalistički umivaonici popraćeni su profinjenom i elegantnom armaturom, a tuš kabine postaju važnije od kade. Izvedene su od prozirnog stakla, pa će svi ljubitelji trenda imati problema sa održavanjem istih.  Ove je godine ovaj dio asortimana obogaćen i ponudom sauna, koje postaju važan dio ovog funkcionalnog sklopa.

 

Izbor pločica bio je vrlo neobičan, od mozaika od kamena, do pločica od drveta, školjki, stakla i kokosa.
Oduševio nas je i izbor zidnih obloga od ekspandiranog aluminija, pvc-a, te reljefnih obrada mdf-a i drveta.

Ambienta 2008 je ponovo popraćena akcijom «Drvo je prvo» koja promovira korištenje drveta kao obnovljivog materijala. A da je Hrvatima drvo drag materijal, moglo se vidjeti i po količini izložaka izrađenih od ovog materijala, što najnoviji trendovi zanemaruju.

Uređenje većeg broja štandova bilo je zadovoljavajuće, iako je bilo i nekoliko za svaku pohvalu. Svjesnost o kvaliteti izlaganja vrlo je važna, jer većina posjetitelja pravilno doživljava elemente uređenja tek kada su složeni ambientalno.
Trend prilagođen hrvatskim potrebama najbolji je pokazatelj da ga se ne može i ne treba slijediti doslovno već povezati sa vlastitim potrebama i sklonostima, a u bogatoj ponudi namještaja i opreme svatko će naći put do vlastitog izražaja.


Izabela Galović Ninić, mag.ing.arh.
www.interijerNET.hr

 
Komentari
+2
 
emem
  • 24.4.2009 21:56:00
  • Bodova: 20
  • Prijavi
Prošle godine sam prvi puta bila na Ambienti toliko me ja fasciniralo sve izloženo da sam se guštala cijeli dan, tako da jedva čekam Ambientu 2009. pa 2010.,2011,2012,2013.2014 ...