Naglasite prostor cvjetnim motivima

Naglasite prostor cvjetnim motivima

Naglašeni cvjetni motivi, veličinom i bojom, izazov su koji trendovi postavljaju pred sve one koji uređuju prostor


Naglašeni cvjetni motivi su ponovo hit u uređenju interijera. U apstraktnim ili realističnim prikazima, raskošnom koloritu, jednobojni ili crno – bijeli, cvjetni motivi će unijeti vedrinu u prostor.

Cvjetni motivi, koji se pojavljuju kao uzorci na sjedećim garniturama, foteljama, zavjesama, zastorima, zidnim ili podnim oblogama, spadaju u „klasike“, koji su uvijek moderni. No, najnoviji trendovi ih ponovo stavljaju na istaknutu poziciju, jer će svježinom i asocijacijama, koje pobuđuju u prostoru, staviti u drugi plan probleme koji nas svakodnevno okružuju.
Naglašeni cvjetni motivi, veličinom i bojom, izazov su koji trendovi postavljaju pred sve one koji uređuju prostor. Iako ćete modne kriterije zadovoljiti i umjerenijim uzorcima, odvažni i hrabri, odlučit će se za smjele naglašene kombinacije, kojima se postiže željeni ugođaj opuštanja, rasterećenja i vedrine. Cvjetni motivi su jedan od trendovskih odgovora na recesiju i mentalno sivilo koje ona donosi sa sobom.
Osim u uzorku, cvjetni motivi se mogu pojaviti kao osnovna tema u dizajniranju namještaja. U cvjetnim oblicima se izvode uzglavlja kreveta, nasloni stolica, fronte namještaja, konture tepiha. Sjedeće garniture ili foteljice se u svom osnovnom kubusu mogu oblikovati u cvjetnim oblicima i tako zadovoljiti dvije funkcije – sjedenje i dekoriranje prostora.
Najjednostavniji način uvođenja cvjetnih motiva u spavaću sobu je odabirom posteljine ili prekrivača s cvjetnim uzorcima. Bojom i stilom ih povežite s postojećim zavjesama i zastorima. Ukoliko su oni jednobojni, imat ćete više slobode za poigravanje veličinama i bojama cvjetnih motiva.
Tepisi su odličan način za uvođenje cvjetnih uzoraka u prostor. Trendovski tepisi imaju naglašene motive i bogat kolorit. Vrlo su dominantni u prostoru i kao takvi traže postavu umjerenijeg – minimalističkog namještaja te boje koje će se uklopiti u nijanse tepiha. Ukoliko se odlučite za ovakve razigrane tepihe, posvetite posebnu pažnju odabiru namještaja kako bi se u konačnoj postavi na pravilan način isticali i tepih i namještaj. Preporučujemo odabir namještaja u jednoj boji tj. materijalu.
Tepih može biti vrlo dominantan u umjerenijem koloritu, ali s naglašenim cvjetnim uzorkom i oblikom. Ukoliko ga postavljate u blagovaonicu, odaberite stakleni stol, koji će ga svojom transparentnošću učiniti maksimalno primjetnim u prostoru. Staklo je zahvalan materijal, koji će u srazu dominantnih elemenata prostora uravnotežiti njihov odnos.
Unesite vedrinu u kupaonicu. Ovo je vrlo bitna prostorija doma, jer u njoj najčešće započinjemo i završavamo dan. Keramčke pločice su dostupne u različitim cvjetnim motivima. Možete ih postavljatu na podne i zidne plohe. S cvjetnim motivima u kupaonici ne treba pretjerivati, pogotovo ako se radi o manjim prostorima. Diskretnije cvjetne motive možete postaviti na kompletan zid. One s naglašenijim motivom provucite kao detalj, tj. temu koja se pojavljuje po opsegu kupaonice na određenoj visini ili na nekom istaknutom zidu.
Klasični stilovi uređenja su često upotpunjeni cvjetnim motivima u apstraktnijim izvedbama. Kvalitetne i teške tkanine, koje se pojavljuju kao tapecirung sjedećih garnitura i zastora, upotpunjuju klasične ugođaje, a osobito u smeđim, crnim, tamnocrvenim, tamnoplavim ili ljubičastim tonovima.
Ukoliko želite diskretno provući cvjetne uzorke u dnevnom boravku, učinite to uvođenjem taburea, koji će poslužiti kao klub stolić te jastučićima u istom uzorku. Na ovaj način ćete vrlo jednostavno i efektno osvježiti prostor i unijeti vedrinu,  koju odašilju ovakvi motivi.Cvjetni motivi se počinju pojavljivati i na pomalo neuobičajenim elementima prostora kao što su dekorativna grijaća tijela. Cvjetne aplikacije u različitim bojama ili apstraktnim crno – bijelim izvedbama, postaju zapaženi dijelovi interijera. Na taj način grijaće tijelo oplemenjuje prostor svojom izraženom dekorativnom ulogom.
Cvjetne motive nalazimo u prirodi koja nas okružuje, pa ih unesite i u vlastiti dom te uživajte u ambijentu koji stvaraju...

Monika Galović Dumendžić, dipl.ing.arh.
www.interijerNET.hr

 
Komentari
+2
 
dragina
 • 13.8.2010 16:20:46
 • Bodova: 14501
 • Prijavi
meni se sviđa skoro sve....baš zgodno....
-morskavila-
 • 11.8.2010 20:02:58
 • Bodova: 75672
 • Prijavi
Slatke su one fotelje u obliku cvijeta inače mi se dr ništa ne sviđa - prekičasto za moj ukus
malilu
 • 11.8.2010 9:13:05
 • Bodova: 23489
 • Prijavi
predivno je.. jako mi se sviđaju ove dekoracije.. ova zadnja slika posebno, voljela bih imati slicnu sliku..
astoria
 • 10.8.2010 20:05:36
 • Bodova: 25884
 • Prijavi
Monika svaka cast,uvijek me odusevite Vasim futuristickim idejama.