Mirjana Mikulec savjetuje ti kako da uneseš proljeće u svoj dom

Mirjana Mikulec savjetuje ti kako da uneseš proljeće u svoj dom© Pexels

Uz nekoliko jednostavnih trikova osvježi svoj dom i unesi dašak proljeća u njega

Sve oko tebe se budi i dobro je unijeti proljeće i u prostor u kojem boraviš, osobito s obzirom na trenutnu situaciju koja nalaže da budemo što više unutar svoja četiri zida.To nije nimalo lako jer proljeće mami van, na svjež zrak, među procvjetale, mirisne voćke, zumbule i narcise.

Dizajnericu interijera Mirjanu Mikulec upitali smo kako na jednostavan način osvježiti svoj dom i unijeti u njega dašak proljeća.

Dala nam je nekoliko sjajnih savjeta.


(FOTO: Pixabay)

"Mijenjati lice svoga doma s obzirom na sezone je jedna od preporuka koju uvijek volim isticati. A dolazak proljeća je pravi povod za to. Potreba za unošenjem promjena unutar tvoja četiri zida je posve prirodna, jer dolaskom svakog novog godišnjeg doba želiš nešto drugačije, što bi bilo u skladu s okruženjem kako bi se i na ovaj način povezala s prirodom i podnebljem u kojem živiš.
No, to nužno ne podrazumijeva da ćeš morati poduzeti neki veliki makeover i imati velike izdatke. Dovoljni će biti sitni zahvati koji će osvježiti tvoj životni prostor i unijeti proljeće i u interijer. Kreni od toga što bi najradije promijenila i gdje osjećaš najveću monotoniju.

Napravi mali check-in svih prostorija, pronađi najslabije točke te kreni u traženje inspiracije i planiranje. Osvježenje doma će ti biti i prilika da napraviš veliko proljetno čišćenje te da se riješiš stvari koje ti (trenutno) ne trebaju – bilo da ćeš krznene deke, pokrivače i jastuke te zimsku odjeću spremiti u kutije i ladice ispod kreveta i u najdublje kutke ormara, one nepotrebne pokloniti ili donirati, a one koje zaista nisu više nisu funkcionalne – dati reciklirati ili baciti u smeće.


(FOTO: Pexels)

Tek tada ćeš shvatiti koliko si pospremanjem ili bacanjem stvari već osvježila svoj dom i koliko on sada izgleda prozračnije. Ovo je prilika i da promijeniš raspored namještaja ili mu daš novi sloj boje. Na ladice i ormariće stavi nove ručkice – mene su oduševile trendi kožne ručke koje je vrlo jednostavno staviti umjesto starih. Pored čišćenja i promjene rasporeda, najpovoljnije osvježenje bit će zelenilo.

Zlatno pravilo svakog proljetnog doma je – rezano cvijeće u vazi svaki dan ili, ako ti je teško držati taj ritam, onda u tegli. Svakako jednu od tih tegli stavi na stol u blagovanju i dnevnoj sobi – efekt će biti isti kao i s rezanim cvijećem. No, postoje vrste, kao grane eukaliptusa ili listova monstere, koje će u vazi trajati tjednima.

Ovo je prilika da nakon zimskog sna, grijanja i suhog zraka tvoje kućno bilje doživi pravi mali proljetni facelifting te da nabaviš još poneku novu biljku. Kuhinjski zid možeš osvježiti mini vertikalnim vrtom sa sukulentima ili primjerice začinima.


(FOTO: Pexels)

Podloga neka ti bude panel od drveta s kukicama, metalna ili drvena rešetka. U trendu su i zeleni zidovi od mahovine, koji mogu biti sjajna dekoracija u bilo kojoj prostoriji pa čak i kupaonici koja će tako izgledati kao mali tropski vrt. Zidove možeš osvježiti novom bojom i to bojanjem tek jednog, akcentnog zida u nekoj „jakoj“ boji. U dnevnom boravku je to obično onaj gdje je smješten TV ili iza kutne garniture, a u spavaćoj sobi zid iza uzglavlja.

Želiš li biti posve u trendu, razmisli o tapetama upečatljiva uzorka ili štukaturama u koje ćeš staviti tapete ili naljepnice i stvoriti dojam umjetničke slike. Najnoviji trend, koji volim preporučiti jer će trajati, su paneli od pločastih materijala koje možeš naručiti po mjeri. Njima možeš izdvojiti neki prostor u domu (primjerice, radni kutak koji je dio neke prostorije ili dio za blagovanje u dnevnoj zoni) te tako vizualno odijeliti prostoriju po sadržajima.(FOTO: Pexels)

U povoljan i nezahtjevan proljetni makeover svakako spada obnova tekstila – ukrasnih jastuka, dekica i prekrivača  u dnevnom boravku i spavaćoj sobi. Neka boje i uzorci na njima budu upečatljivi, kako biste stvorili jak stilski akcent u prostoru. U ovu opciju spadaju i nove zavjese te manji komadi namještaja, ako za njih imate mjesta.

Moj prijedlog su mini bar s kotačićima, koji je sada veliki hit u dnevnim boravcima ili blagovaonicama, pomoćni stolić pored garniture za sjedenje ili naslonjača, mini police ili pak uski konzolni stolići, idealni za svaku prostoriju – od hodnika, preko boravka pa sve do spavaće sobe, gdje mogu poslužiti i kao stolić za šminkanje ili radni kutak", savjetuje Mirjana.
 
 
Komentari
+2