Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Mali svijet za dječje radosti

Mali svijet za dječje radosti

Prilikom planiranja dizajna dječjih soba, prvo treba razmišljati o funkcionalnosti

Svakome od nas je potreban prostor kojeg možemo nazvati svojim, pa makar se radilo samo o malenom kutku u jednosobnom stanu. Isto se odnosi i na najmlađe članove obitelji, za čiji je rast i razvoj od velike važnosti imati vlastiti kutak – mira, veselja i sigurnosti. Naime, svatko treba "svoj prostor za razmišljanje".

Prilikom planiranja dizajna dječjih soba, prvo treba razmišljati o funkcionalnosti – svakodnevnim aktivnostima djeteta i namještaju te dodacima koji će pomoći u obavljanju tih aktivnosti, kao i učiniti ih što ugodnijima. Zatim slijedi, također vrlo važna, estetika prostora – boje i oblici koji će svemu dati notu fantazije.

Najbolje je da je namještaj izrađen od punog drva u kombinaciji sa posteljinom od pamuka – izvrstan je spoj materijala za dječji kutak.

Što se tiče sigurnosnih mjera, pripazite da nema oštrih rubova stolova, ormara, kreveta, već samo zaobljeni. Također, sve površine namještaja su savršeno glatke i obrađene kvalitetnim premazima sigurnim za zdravlje.

Kako djeca odrastaju, mijenjaju se njihove potrebe i aktivnosti, a te promjene trebala bi slijediti i sama oprema sobe. Optimalan izbor su multifunkcionalni komadi namještaja, koji se uz minimalne zahvate prilagođavaju dobi djeteta.

Kreveti sa dodatnim ladicama za pohranu posteljine ili dodatnih madraca, ergonomski radni stolovi i stolice, udobne fotelje, mnoštvo ormara i ladica – sve to utječe na povećanje funkcionalnosti sobe.

Za spremanje igračaka i slikovnica, potrebna je adekvatna oprema. Omiljene djetetove predmete izložite na policama, dok se preostale može nakon igre „spremiti na spavanje“ u, primjerice, ladice ispod kreveta ili ukrasne košare...

Boje u dječjim sobama trebale bi biti vesele i djelovati stimulativno na razvoj djeteta. Plava, crvena, žuta, roza, zelena – caruju dječjim sobama i uveseljavaju najmlađe.

Ružičaste odaje malih princeza obiluju svim potrebnim detaljima, uključujući i baldahin iznad kreveta te ispis vlastitog imena na komadu namještaja po izboru.

Mladi vitezovi uživaju u svom plavom dvorcu ili možda šatoru koji nosi njihovo ime.

Šareni uzorci na namještaju, dekorima, zidovima i stropu idealna su podloga za razigrane dječje aktivnosti. Likovi iz svjetski popularnih Disneyjevih crtića te legendarnih bajki Hansa Christiana Andersena prisutni su na svakom koraku, te sudjeluju u dječjim igrama i radostima.

Poželjno je da i djeca sudjeluju u kreiranju svog kutka. Pitajte ih za mišljenje, oni najbolje znaju što im se sviđa. Štoviše, uređenje dječje sobe može biti zajednička igra cijele obitelji.

Danica Maričić, dizajnerica interijera 
www.BeautyMag.net

Slike: Small World by Marlip, IC SOLIDUM

 
Komentari
+2