Kako prebojati keramičke pločice

Kako prebojati keramičke pločice

Mnogi od nas si ne mogu priuštiti zamjenu pločica u kuhinji, a bojanje vam se možda čini kontraproduktivno. Istina je da boja teško prijanja na glatku, sjajnu površinu pločice, no uz malo pripreme možete obojati pločice i stvoriti površinu koja izgleda puno privlačnije od zastarjelog izgleda koji trenutno imate.

Prvo moramo utvrditi koje pločice možete bojati, a koje ne možete. Ne preporučamo bojanje površine koja je učestalo mokra. Ako probate obojati pločice oko tuša ili čak i samu kadu, uskoro ćete sklanjati komade boje sa dna kade. Jednostavno vam neće potrajati. Ako baš želite obojati kadu, jer se radi o antiknoj kadi,  povjerite to profesionalcima koji će za tu svrhu upotrijebiti specijalne materijale, a potrebno je i iskustvo u takvim poslovima. Ovdje ćemo vam objasniti kako obojati zidne pločice, koje se redovito koriste, ali se ne moče svakodnevno.


Priprema pločica za bojanje

Kao i kod svakog drugog bojanja, priprema je najvažniji dio posla. Cilj vam je stvoriti površinu na kojoj će boja ostati. Budući da većina boja neće ostati izravno na glatkoj, sjajnoj površini, prvo što trebate učiniti je riješiti se sjaja. Prvi korak je da dobro očistite pločicu sredstvom za čišćenje. Upotrijebite ono sredstvo koje je blagi abraziv. Osim što će vam ovo ukloniti svu nečistoću sa pločice , abraziv će djelovati na glatku površinu i smanjiti sjaj pločice.  

Također, pobrinite se da sve što bi se moglo pogoršati ispod vašeg bojanje bude prije riješeno – mrlje od plijesni, polomljene pločice, otkrhnute površine – za sve bi se trebali sada pobrinuti. Nakon što jednom obojite pločice, nema više povratka u ovu fazu, osim ako želite sve iznova bojati.

Kad se uvjerite da je površina čista, trebate se agresivnije primiti uklanjanja skliskog sjaja sa pločice. Najbolji način da to učinite je sa ručnom kružnom brusilicom. Koristite brusni papir granulacije 220. Ovim brušenjem ćete ukloniti glatki sloj, ali je i dovoljno fino da ne bi ostavilo nikakve tragove koji bi se mogli kasnije u toku bojanja pojaviti. Ako nemate električnu brusilicu, možete probati ručno, ali će naravno duže trajati.

Nakon što ste izbrusili sve površine koje ćete bojatim uključujući i kuteve, pobrinite se da temeljito očistite svu prašinu koja je preostala od brušenja. Brušenje je mukotrpan i općenito ne baš zabavan dio posla, ali je vrlo bitan korak u bojanju pločica. Ako preskočite brušenje ili posao obavite samo djelomično, boja vam neće ostajati na površini pločice. 
 
 
Temelj i bojanje

Sada kad ste svježe pobrusili površinu, koja je suha i bez prašine, napravili ste savršenu podlogu za bojanje. Korištenjem kvalitetnog i visoko adhezivnog temelja, nastavljate stvarati podlogu na koju ćete nanijeti boju. Ovo nije projekt u kojem ćete štedjeti na materijalu za bojanje. Nemojte kupovati jeftine temeljne premaze – trebat će vam snažno povezno sredstvo kako bi vam boja dobro prionula na pločicu. Koristite proizvod na bazi ulja, budući da ćete za završne slojeve također koristiti proizvod na bazi ulja.

Nanesite temelj četkom kako bi obradili kuteve, te kratkim valjkom za nanošenje temelja na glatke površine. Radite polako i uvjerite se da niste ostavili neke crte prouzročene pritiskanjem boje sa ruba valjka. Ovo će se osobito vidjeti kasnije kad nanesete završni sloj.Ostavite da se temelj osuši, prema uputama na kanti, a tada nanesite drugi sloj.

Kad se temelj osuši, uzmite novi brusni papir granulacije 220 i sasvim lagano pređite njime preko površine pločica sa temeljem. Ne želite ukloniti temelj, već samo izravnati sve neravnine koje su eventualno preostale od nanošenja. Uvjerite se da je površina savršeno spremna za bojanje.
 
Za površinski sloj neki preporučuju lateks boju, ipak, mi vam preporučujemo boju na uljnoj bazi. Kompliciranije je za nanošenje, duže se nanosi i duže suši, ali kad se osuši imat ćete trajniju boju. Lateks boja se  često slabo posuši, te ostavlja gumeni dojam. Ako udarite takvu pločicu nečim čvrstim, velike su šanse da se boja odmah oguli.

Koristite na uljnoj bazim polusjajni ili sjajni alkid za površinski sloj. Nanesite nekoliko tanjih slojeva umjesto nanošenja jednog debelog. Trebate stvoriti snažnije prijanjanje boje, nanošenjem višestrukih laganih slojeva, umjesto jednog debelog.

Trebali bi imati razrjeđivač za boju pri ruci kako bi očistili mrlje od boje i temelja, te poveću količinu zaštitnog papira za zaštitu ostalih površina. Iako će ovo biti malo više posla, nanošenjem proizvoda na bazi ulja na pločice dobit ćete mnogo kvalitetniju završnicu, a na duži rok, bit će vam drago da ste tako postupili.

 
Komentari
+2
 
sonja_m
 • 24.5.2016 7:01:22
 • Bodova: 1132
 • Prijavi
Meni bi bila panika da se nece moci dobro ocistiti
marre30
 • 6.10.2014 21:59:19
 • Bodova: 5445
 • Prijavi
totalno dobra ideja,za osvježiti i urediti pločice
ruzica1
 • 24.8.2014 21:27:23
 • Bodova: 585
 • Prijavi
ja sam pofarbala pločice u kupaonici i kuhinji i ispalo je super - lako i brzo
buuu
 • 9.3.2013 11:15:48
 • Bodova: 13123
 • Prijavi
Fuge obojat bojom za fuge :)..prekomplicirano..
brkuleca
 • 15.3.2011 2:52:44
 • Bodova: 1
 • Prijavi
a sto sa fugama ????
ivankusa
 • 16.8.2009 0:43:38
 • Bodova: 5083
 • Prijavi
mi smo bojali pločice bez nekih velikih priprema i brušenja.Boja se drži i sada,nakon 4 godine