Iz ljubavi prema organskom, odlučila je ručno izrađivati svijeće i osmislila vlastiti brend

Iz ljubavi prema organskom, odlučila je ručno izrađivati svijeće i osmislila vlastiti brend© Instagram/nerinacandles

Iza Nerina Candles stoji mlada Varaždinka koja u vlastitoj kuhinji izrađuje svijeće od prirodnog sojinog voska

Ljubiteljica sam svijeća koje prožimaju cijeli dom mirisima koji bude razne uspomene. Lavanda me podsjeća na more, pamuk na mirišljavu, opranu odjeću, a  citrusni mirisi u meni uvijek probude energiju i odličan su izbor kad mi je potrebna koncentracija za obavljanje popodnevnih zadataka. 

Zato sam se odmah javila Nerini kad sam vidjela da se na našem tržištu pojavio novi brend svijeća koji, uz to, radi i mlada, svestrana 32-godišnjakinja koja je svoju ljubav prema organskim stvarima pretočila u mirisne proizvode. 

Nerina Fornažar Kežman zaljubljenica je u sve što je autohtono, organsko i prirodno, a kao i svatko od nas, i ona ima svoje male radosti. Voli prakticirati jogu kod prijateljice Ines, odlaziti na šminkanje kod sestre Morane, brinuti se oko sobnih biljaka koje obožava, ili pak samo ispijati čašu vina u večernje sate u društvu supruga Denisa, svoje srednjoškolske ljubavi. 

A upravo iz ljubavi prema organskom i prirodnom rodila se ideja da se počne baviti izradom svijeća, kako bi, ručno i s puno ljubavi, napravila kvalitetan proizvod koji je u sinergiji s prirodom. Evo što mi je sve otkrila o svom hobiju. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NerinaCandles (@nerinacandles) onOdakle je došla ideja da se baviš izradom svijeća i kako to da si se odlučila baš za svijeće, a ne za nešto drugo?

Ni sama ne pamtim od kad “patim” na fine mirise, a posebno na mirisne svijeće. Volim kad je prostor u kojem boravim ispunjen prirodnim mirisima koji ujedno doprinose i boljem raspoloženju, te da pritom nisu štetni i da nemaju onaj “umjetni” miris. Jedne sam večeri odlučila da bih sama mogla probati napraviti svoju svijeću, jer sam tražila proizvod u koji vjerujem - s organskim sojinim voskom, bez štetnih sastojaka i aditiva.

Od izrade svijeća kao hobija, u kojem su prvo uživali samo najbliži prijatelji i obitelj, pa do realizacije u potpuni brend protekao je kratak vremenski period koji mi je bio potreban da istražim što je sve potrebno za otvaranje obrta kako bi moj mali biznis postao legalan. Nisam dvojila ni sekunde jer iznimno volim ovo što radim, ali i jer sam imala punu podršku cijele obitelji, prijatelja, a posebno supruga. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NerinaCandles (@nerinacandles) on


Po čemu su tvoje svijeće posebne, što ih razlikuje od drugih mirisnih svijeća?

Velika većina svijeća koje su danas dostupne na tržištu su na bazi parafina, dok su Nerina Candles svijeće koje izrađujem od 100% sojinog voska koji kombiniram samo s eteričnim i mirisnim uljima, bez dodavanja ikakvih pojačivača mirisa ili drugih umjetnih dodataka koji utječu na prirodnost same svijeće. Trenutno imam dvije linije svijeća - svijeće sa stopostotnim, organskim eteričnim uljima koje nabavljam od hrvatskih OPG-ova i svijeće za koje koristim najkvalitetnija mirisna ulja.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NerinaCandles (@nerinacandles) onOsim svijeća, radiš i gift boxeve. Što se nalazi u njima?

Gift boxevima sam kupcima željela pružiti jednu zaokruženu priču, mogućnost kupnje nečega što objedinjuje sve u što i sama vjerujem, a što sam i spominjala, od samog prirodnog izgleda kutije, ispune kutije koja je prirodno drvo, preko pojedinih sirovih sastojaka koje koristim u izradi svijeća, pa do samih svijeća. U gift boxu nalazi se eterično ili mirisno ulje po izboru, vrećica cvjetića suhe istarske lavande, šibice te dvije ili više svijeća. Pravi start up paket, sve što je potrebno da razveselite istinskog zaljubljenika u mirisno i organsko, te mu priuštite potpuni doživljaj omiljenog mirisa.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NerinaCandles (@nerinacandles) on


Koje su prednosti svijeća od prirodnog voska, konkretno sojinog voska koji i ti koristiš? 

Ostale prirodne voskove poput, primjerice, pčelinjeg voska još nisam dovoljno istražila, ali mogu vam reći za sojin vosak. Sojin vosak dobiven je od biljke soje, dakle potpuno prirodnog i obnovljivog izvora, za razliku od parafinskog voska koji je derivat nafte. Prednost sojinog voska je i niža temperature tališta zbog koje svijeća duže gori od svijeće na bazi parafina, ali i ravnomjernije otpušta miris, koji je konstantan do potpunog izgaranja svijeće. No najbitnije od svega je naglasiti da kod parafinskih svijeća dolazi i do štetnih otpuštanja plinova i čađe koju stvara, dok kod sojine svijeće tih štetnih plinova nema, a čađa, vidljiva po stjenkama čaše, svedena je na minimum, ili je uopće nema.

Kakve sve svijeće imaš u ponudi i ima li neka koja je tebi najdraža?

U stalnoj ponudi imam dvije veličine punjenja svijeća: velika svijeća u staklenom punjenju i manja svijeća u limenci. Obje varijante dolaze u sedam mirisa: Lavender FieldsLavender & RosemaryCedarwood & JasmineCitrus Mist, Cotton BlanketCocoa Cashmere i Peppermint Frost, a za zimsku sam sezonu izbacila i jedan prigodan, special edition miris Winter Fairytale

Sve mirise koje imam u ponudi uistinu volim. Osobno, svijeće biram ovisno o raspoloženju i prigodi, ili društvu u kojem se nalazim, a posebno bih izdvojila mirise Lavender Fields i Cocoa Cashmere. Lavender Fields inspiriran je Istrom uz koju sam veoma emotivno vezana, pa svaki puta kada zapalim tu svijeću, osjećam se kao da se nalazim u Istri na svojoj terasi. Cocoa Cashmere bio mi je prvi složeniji miris na kojem sam usavršavala tehnike kombinacija i koncentracija. 

Na tvojoj stranici piše da se cijeli proces odvija u tvojoj kuhinji, od izrade do dizajna.  Kako izgleda proces nastanka jedne svijeće?

Da, tako je! Cijela izrada svijeća, od kuhanja, punjenja do pakiranja za sada se odvija u mojoj maloj radioni zvanoj kuhinja, no za mene je to jedan veoma opuštajući i zabavan proces u kojem istinski uživam. Kod same izrade svijeće od sojinog voska s prirodnim esencijalnim i mirisnim uljima posebno se mora pripaziti na koncentraciju i kombinaciju ulja, te odabir fitilja. Ponekad je potrebno na desetke “propalih pokušaja” da svijeća konačno dobije onaj elegantan, decentan miris i da zapravo izgori do kraja. Baš sada sam u procesu isprobavanja nečeg novog.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NerinaCandles (@nerinacandles) on


Što se sve od sastojaka nalazi u jednoj svijeći? 

Lista sastojaka veoma je kratka - u svim mojim svijećama sastojci su samo 100% sojin vosak i eterična, odnosno mirisna ulja.

Je li ti izrada svijeća zasad samo hobi ili bi voljela da postane nešto više?

Moglo bi se reći da mi je izrada svijeća zasad još samo hobi, no obzirom na trud, napor i ljubav koju ulažem u to, meni je to već sada puno, puno više od hobija! Moja iskrena želja, na kojoj i radim, jest da mi izrada svijeća postane i više od toga!
 
Komentari
+2
 
merida
 • 4.2.2020 22:11:08
 • Bodova: 23088
 • Prijavi
Jako lijepa priča, posebno me oduševljava što su svijeće prirodne. Stvarno mi je drago čitati ovakve članke i želim ovoj mladoj ženi puno uspijeha i napretka u daljnjem radu!
tikica-
 • 4.2.2020 20:23:14
 • Bodova: 50244
 • Prijavi
Lijepo.
oprezna
 • 4.2.2020 18:57:08
 • Bodova: 144730
 • Prijavi
Djeluju super ...bilo bi lijepo uživati u mirisima koje nam te svijeće mogu pružiti
malikekoserk1
 • 4.2.2020 18:47:34
 • Bodova: 22464
 • Prijavi
Bas genijalna ideja ,i sve predivno izgleda.