IKEA Zagreb otvara svoja vrata

IKEA Zagreb otvara svoja vrata

IKEA istražila navike hrvatskih kućanstava

U četvrtak, 21. kolovoza 2014. u 10.00 sati prva robna kuća IKEA u Hrvatskoj otvorit će svoja vrata gotovo godinu dana nakon početka gradnje. U  robnu kuću IKEA Zagreb, koja se prostire na 38 000 m2, uloženo je 750 milijuna kuna, i jedna je od najvećih robnih kuća u ovom dijelu Europe.

U izložbenom prostoru dizajneri interijera uredili su 5 domova za inspiraciju i više od 60 uređenih soba na temelju rezultata istraživanja o tome kako građani Hrvatske žive kod kuće. IKEA je provela istraživanje tijekom 2013. na reprezentativnom uzorku stanovnika koji žive 60 minuta vožnje od robne kuće IKEA Zagreb.

Istraživanje je otkrilo kako su posebnost hrvatskih domova vanjski prostori. Velika većina građana živi u domovima koji imaju vanjske prostore poput balkona, terasa, lođa ili trijemova. Zato u izložbenom prostoru robne kuće IKEA Zagreb, umjesto u tri koliko je uobičajeno, posjetitelji mogu pronaći inspiraciju u 17 uređenih balkona.


Podaci su pokazali da najveći broj građana (40 posto) živi u domovima površine do 60 kvadrata, pri čemu su kuhinje i kupaonice u većini domova veličine od 5 do 10 kvadrata. IKEA je zbog toga posebnu pozornost posvetila rješavanju svakodnevnih izazova organizacije kuhinje i kupaonice i maksimalnog korištenja prostora. Zbog starije gradnje u centrima gradova, velik broj stanova ima visoke stropove. Zato dva od pet namještenih domova u izložbenom prostoru nude rješenja i inspiraciju za uređenje domova sa visokim stropovima.  


Više od polovice svih građana koji su sudjelovali u istraživanju zadovoljni su veličinom svog doma, dok njih 45 posto smatra kako im je potrebno više prostora. Čak 88 posto domova u vlasništvu je stanara, od toga 74 posto bez kredita.


Građani koji odluče svoj dom urediti u suradnji s robnom kućom IKEA, na internet stranici www.IKEA.hr mogu izabrati između 9.500 proizvoda te saznati informacije poput cijene, materijala i dimenzija. Od 21. kolovoza u robnoj kući IKEA Zagreb građani mogu isprobati sve proizvode, izabrati fotelju ili krevet za odmor te uzeti ih još isti dan doma.


Za građane koje ne idu osobnim automobilom, IKEA je osigurala besplatan autobus koji kreće sa Savskog mosta od 5 ujutro i prometovat će tijekom cijeloga dana. Detaljan raspored stanica i red vožnje građani mogu pronaći na dnu internetske stranice www.IKEA.hr pod rubrikom Lokacija i radno vrijeme.
Za sve koji dolaze osobnim automobilom najbolje je pratiti oznake na autocesti Poslovna zona Zagreb Istok, a detaljnije informacije građani mogu također pronaći na IKEA internetskoj stranici.

S obzirom da su na dan otvorenja moguće gužve molimo građane da budu strpljivi i da poštuju upute predstavnika osiguranja.
 
Komentari
+2
 
fiamma
  • 20.8.2014 17:13:23
  • Bodova: 13326
  • Prijavi
Taman da bratu kupimo par komada namještaja za komotniji studentski život.
xy123
  • 20.8.2014 14:55:04
  • Bodova: 60246
  • Prijavi
Joooj obožavam Ikeu ....jedva čekam ići