IKEA i Veleposlanstvo Švedske obilježavaju dan Svete Lucije

IKEA i Veleposlanstvo Švedske obilježavaju dan Svete Lucije

Zagrepčanima predstavljeni švedski blagdanski običaji

U subotu, 12. prosinca u sklopu Adventa na Zrinjevcu IKEA i Veleposlanstvo Švedske, posjetiteljima su predstavili dio švedske kulture i blagdanskih običaja. Ususret danu Svete Lucije koji se svečano slavi po cijeloj Švedskoj, Lars Schmidt, veleposlanik Švedske u Hrvatskoj, okupljene je upoznao s legendom o Svetoj Luciji, svjetlonoši koja u vrijeme adventa unosi toplinu i nadu u domove diljem ove skandinavske države.

„Dan Svete Lucije, 13. prosinca jedan je od najmračnijih dana u Švedskoj. Svetu Luciju slavimo kako bismo se podsjetili da svjetlost uvijek pobjeđuje tamu – slavimo nadu koju donosi svjetlost“, naglasio je Lars Schmidt, čestitavši Zagrepčanima na tituli najboljeg Adventa u Europi.

Kako bi posjetitelji na Zrinjevcu doživjeli djelić atmosfere koja za vrijeme božićnih blagdana vlada u Švedskoj, zbor Sveta Lucija, koji okuplja studente švedskog jezika na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, otpjevao je nekoliko prigodnih pjesama na švedskome jeziku, a svi okupljeni imali su priliku na niskim temperaturama okrijepiti se uz švedske blagdanske slastice.


Za najmlađe posjetitelje IKEA je pripremila i kreativnu zabavu: uz pomoć svojih roditelja zabavljali su se ukrašavanjem jestivih kućica od đumbira te LATTJO kolekcijom igračaka na dječjoj pozornici Adventa na Zrinjevcu. Radionice i igraonice na Zrinjevcu, u organizaciji tvrtke IKEA, nastavit će se tijekom cijelog prosinca i prve polovice siječnja, a prva sljedeća održat će se u subotu, 19. prosinca od 11 do 13 sati.

Za sve posjetitelje koji se nisu stigli pridružiti proslavi na Zrinjevcu, robna kuća IKEA u Poslovnoj zoni Zagreb istok organizira prigodno događanje na sam dan Svete Lucije, u nedjelju, 13. prosinca u 13:30 i 15:30 sati. Uz raspjevanu atmosferu koju će osigurati zbor Sveta Lucija, mališani će se moći zabaviti i na radionici crtanja karikatura, uslikati se za blagdane, upoznati Djeda Božićnjaka i izrađivati prigodne adventske dekoracije u sklopu aktivnosti koje je robna kuća IKEA tijekom adventskih vikenda pripremila za djecu. Detaljnije informacije o radionicama mogu se pronaći na internetskoj stranici robne kuće IKEA.

 
 
Komentari
+2