Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Feng shui - dnevni boravak i blagovaonica

Feng shui - dnevni boravak i blagovaonica

Dnevni boravak

Suvremena dnevna soba je istovremeno najjavniji dio našeg doma i žarište obiteljskog života; mjesto u kome svi zajedno boravimo i primamo goste. U njoj se odmaramo, pričamo, čitamo i gledamo televiziju. Dnevna soba treba izražavati dobrodošlicu gostima, a da istovremeno ne bude preformalna. Prostorija koja ima previše yin karakteristike je mračna, sumorna, prenatrpana namještajem, ukrasnim predmetima i umjetničkim djelima dovodi do stagnacije energije što doprinosi pojavi bezvoljnosti, izolacije, depresije i materijalnih problema.

Dnevna soba treba davati dojam prozračnosti, prostranosti, lakoće, dobre osvjetljenosti i udobnosti. Zidovi, zavjese i podne prostirke trebaju biti u pastelnim, smirujućim tonovima. Žarke boje se koriste za ukrasne jastuke, manje solnjake, svijeće ili rasvjetna tijela i ostale elemente dekora. Može se unijeti i jedan komad namještaja u jakoj boji – na primjer fotelja ili sofa. Odabir boja treba prilagoditi teoriji pet elemenata i kompasnoj orijentaciji prostorije. Poželjno je da dnevna soba ima nekoliko prozora kako bi što više prirodnog svjetla ulazilo u nju.

Raspored namještaja u dnevnoj sobi treba biti takav da omogućuje neometano kretanje osoba po prostoriji. Količina namještaja i njegova veličina moraju odgovarati dimenzijama sobe. Veće komade namještaja za sjedenje (trosjedi, dvosjedi, sofe) naslonite uza zid, dok stolice i fotelje mogu biti raspoređene u prostoru bez zaleđa. Ukrasne biljke osim na prozor možete postaviti i u kuteve kako biste spriječili stagnaciju energije. Vaza sa svježim cvijećem će dodatno osvježiti prostor. Sa antikvitetima je potreban oprez, budući da namještaj uvijek ima vlastitu energiju. Kad kupujemo stari namještaj, ili ga nasljeđujemo, nikada ne znamo kakvim je sve energijama bio izložen i što sve donosi sa sobom. Promatrajte kako se osjećate u blizini starog namještaja i antikviteta; ako se u vama javljaju nelagoda, ljutnja, tuga i slični negativni osjećaji onda je potrebno namještaj ili energetski očistiti ili ukloniti iz doma.    

Blagovaonica

Prilikom uređenja blagovaonice potrebno je stvoriti prostor koji daje dojam prostranosti.

To se postiže unošenjem male količine namještaja i odabirom svijetlih, prozračnih boja. Od namještaja dovoljni su stol, stolice te jedan komad pokućstva za spremanje posuđa i stoljnjaka – niski ormar ili komoda. Na taj način fokus se zadržava na hrani i komunikaciji. Preveliki stolovi, ogromne komode i police jako zagušuju prostor.

Svi prirodni predmeti i materijali doprinjeti će udobnom i opuštajućem ozračju prostorije, što će se pozitivno odraziti i na prehranu. Oblik stola je bitan, a najpovoljniji je osmerokut. Ipak, većina domaćinstava ima okrugli ili pravokutni stol. Kod pravokutnih stolova preporučuje se odabrati one koji imaju zaobljene kuteve. Stolci trebaju biti udobni, s punim naslonom za leđa i po mogućnosti s naslonima za ruke. Broj stolaca svakako treba biti paran.

Kod ukrasa za zidove odaberite one koji prikazuju hranu ili prirodu, pri čemu motivi ne bi smjeli biti zastrašujući ili agresivni (scene lova, mrtve životinje, olujno nevrijeme u prirodi i slično). Satovi nisu povoljni, budući da bismo se prilikom jela trebali posvetiti hrani i zaboraviti na ubrzan tempo života. Prema feng shuiu izuzetno je povoljno postaviti ogledalo u blagovaonicu tako da se u njemu odražava stol. 

Kinezi blagostanje povezuju s hranom, odnosno s mogućnošću obitelji da se prehrani. Budući da ogledalo duplicira sve što se u njemu odražava, preporučuje se postaviti ogledalo tako da se u njemu jasno vidi hrana. Pri tome trebamo pripaziti da se ne duplicira i štednjak iz kuhinje, te da se ogledalo ne nalazi nasuprot ulaznih vrata u dom ili prozora. Osim ogledala, u blagovaonici je izuzetno povoljno postaviti zdjelu s voćem na sredinu stola. 

Dobro uređena blagovaonica prema feng shuiu omogućuje da se osobe osjećaju ugodno i opušteno, te da uz jelo članovi obitelji i njihovi prijatelji posvete malo pažnje jedni drugima.  
 

Vjera Tomaš, savjetnica za feng shui
www.kreativandom.com
kontakt: 098 / 18 38 444, 091 / 56 22 471

 
Komentari
+2
 
aneri64
  • 6.2.2014 12:21:57
  • Bodova: 5637
  • Prijavi
Svi feng-shui savjeti uvjek su dobro došli
buuu
  • 12.3.2013 17:22:10
  • Bodova: 13123
  • Prijavi
Puno se spominje feng shui, zanimljiv mi je..nesto sam i pohvatala, osobito boje i polozaj namjestaja, ali kad nas je puno u malom prostoru, nema nam druge nego zivjeti u kreativnom neredu..