Do urednijeg doma uz 10 savjeta švedskih dizajnera

Do urednijeg doma uz 10 savjeta švedskih dizajnera© Pexels

Nordijski dizajn u posljednje je vrijeme sve popularniji, a uz nekoliko savjeta švedskih dizajnera lako će postati i dio tvog doma

Proljeće je vrijeme godine kada pogledaš u svoj dom i pomisliš – vrijeme je da se nešto promijeni. Ako ti je životni prostor prepun šarenih sitnica koje nemaju svoje mjesto i odvlače ti pažnju, možda će ti pomoći neki od savjeta švedskih dizajnera.

Nordijski dizajn interijera u posljednje je vrijeme sve popularniji. Odlikuju ga čiste linije, neutralne boje, prirodni materijali, razne teksture i mnoštvo bilja. Cilj takvog dizajna je da u nama stvori osjećaj smirenosti i spoji prirodu s modernim dizajnom. 

1. Svježi početak s bijelim zidovima
Bijeli zidovi predstavljaju čisto platno koje možeš ukrasiti raznobojnim fotografijama i policama. Boja ne mora biti isključivo bijela, može biti i neutralna nijansa sive ili plave. Odaberi boju koja neće diktirati smjer u kojem će uređenje prostorije ići.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by yggoglyng Norwegian Living (@yggoglyng) on


2. Neka paleta boja koje koristiš bude monokromatska
Najbrži način do bistrog uma je prostor neutralne i kohezivne palete boja. Takvu prostoriju lako možeš urediti sitnicama u boji bez stvaranja osjećaja nereda.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tisca handmade rugs (@tiscarugs) on


3. Boje u dom unesi prirodnim materijalima
Prirodni materijali prostoriji mogu dodati boje bez stvaranja oštrog kontrasta. Svoj dom umjesto šarenim tepisima i jastucima živih boja ukrasi biljkama i drvenim namještajem. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ophir_Home_Styling (@ophir_home_styling) on


4. Lagom – ravnoteža prirode u tvom domu
Lagom je švedska riječ koja predstavlja način života specifičan za švedsku kulturu. Odličan način kako možeš uvesti lagom u životni prostor je pomoću biljaka, pletenih košara, namještaja od prirodnih materijala i detalja od kamena. 
5. Ukrasi teksturom, ne bojom
Mnogi švedski dizajneri se umjesto bojama igraju teksturama. Ukrasi različitih tekstura mogu postići isti efekt kao i boje, no bez osjećaja pretrpanosti i nereda. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by SHABBY CHIC CORNER (@shabbychic_lifestyle) on


6. Sakrij svoj nered
Vjerojatno si primijetila što je zajedničko svim Švedskim domovima koje viđamo na društvenim mrežama – nema vidljivog nereda. Nema cipela pored ulaznih vrata, nema figurica i praznih vaza na stolovima, a na stoliću u dnevnoj sobi možemo vidjeti samo biljku i eventualno knjigu. Pospremi nepotrebne stvari u košare ili još bolje, doniraj ih kako bi napravila mjesta u domu, ali i svom umu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Decoración + Creatividad (@decoratividad) on


7. Stvori galeriju na zidu
Umjesto da svaku umjetninu objesiš na posebno mjesto, odredi jedan zid koji će služiti samo za galeriju slika. Na taj način ti pozornost ostaje na samo jednom zidu, a ne na svim stranama prostorije odjednom. Pokušaj motive na slikama uskladiti s prigušenim tonovima prostorije. Na taj način galerija neće izgledati neuredno i neplanirano.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Anne Liv F. Lauvhaug??? (@lauvhaug) on


8. Namještaj za odlaganje koristi kao dekoraciju
Ako živiš u prostoru koji je ograničen rješenjima za odlaganje odjeće, iskoristi otvoreni ormar kao ukras. Još bolje će se u dom uklopiti ako nosiš odjeću neutralnih tonova. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Grace Bonetti | Da Nossa Casa (@danossacasa) on


9. Kombiniraj stilove
Rustikalni stol i moderne stolice savršena su kombinacija. Slobodno eksperimentiraj sa stilovima, samo pazi da predmeti budu sličnih tonova. Primjerice, pleteni naslonjač koji si možda naslijedila od bake odlično će se uklopiti s modernim trosjedom napravljenim od prirodnih materijala.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ettheminredning AB (@ettheminredning) on


10.  Ako se ne možeš odreći boja, jednostavno nemoj
Švedski dizajneri često koriste plave detalje kako bi upotpunili životni prostor. Ako plava nije tvoja boja, poigraj se s bojama koje voliš. Učini to strateški – koristi različite nijanse iste boje.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @eunju_home on

 
Komentari
+2