Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Božić u vašem domu

Božić u vašem domu

Dekoriranje doma neizostavan je dio proslave Božića

Pred nama je vrijeme Božićnih blagdana i novogodišnjeg slavlja, za mnoge najljepši dani u godini. Obitelj je na okupu, sve obaveze ostaju po strani, a blagdanska atmosfera uz obilje dobrog raspoloženja i lijepih želja, dio su svakog doma.

Dekoriranje doma neizostavan je dio proslave ovog blagdana. Božićne jelke i različite druge dekoracije svuda su oko nas te nas potsjećaju da je pravo vrijeme razmišljati o ukrašavanja vlastitog doma. Stilovi i načini dekoriranja su različiti. Pojedinci se trude svake godine unijeti nešto novo  dok ima i onih koji su vjerni jednom stilu, pa ga ponavljaju iz godine u godinu. U svakom slučaju, najvažnije je da se u okruženju doma osjećate blagdanski i svečano.

Trendovi se nameću u različitim sferama života – modnoj i automobilskoj industriji, uređenju interijera, pa su svoje mjesto zauzeli i kada je riječ o božićnim i novogodišnjim dekoracijama. Predstavljamo vam najnovije trendove uređenja ovakvog tipa te se nadamo da će vas inspirirati i pomoći vam pri odabiru pravog stila za vas.

Internacionalni dizajner Gunnar Frank sudjelovao je u postavljanju trendova za božićne i novogodišnje dekoracije u 2008/09. godini. Oni predstavljaju mješavinu utjecaja istoka, zapada, sjevera i juga diljem cijelog svijeta. Kulturološke različitosti, kao osnovna ideja najnovijih trendova, postavljaju četiri tipična stila dekoriranja:

Banzai East – je inspiriran Japanom i njegovom kulturnom tradicijom. Elementi dekoriranja su orhideje, različiti cvjetni aranžmani te ukrasni stakleni i polirani metalni predmeti. Posebno interesantni elementi dekoriranja su geometrijski oblikovani i apstraktni predmeti inspirirani tradicionalnim japanskim zen vrtovima.

Candy West – je vedar i razigran stil uređenja. Prepun je svjetlucavih detalja s ogledalima i okružen naglašenim bojama poput ružičaste, žute, zelene itd. Dekorativni elementi stvaraju  blistav i šaren ugođaj poput atmosfe karnevala, koja u konačnosti ima ipak nešto profinjeniji izgled primjeren blagdanskom ozračju.

Lagom North – švedska riječ Lagom se prevodi kao ugodna te time opisuje ugodnu i opuštajuću atmosferu koju stvara ovaj stil dekoriranja. Stil obiluje jednostavnim i prirodnim ukrasnim elementima te izrađenim po principu “uradi sam“. Švedski stil uređenja nameće boje poput ružičaste, nebesko plave i zelene. Jednostavni cvjetni ukrasi kao i prirodni vjenčići pojačat će ugođaj u prostoru.

Baroque South – je stil inspiriran povijesnim elementima postavljen u moderne okvire. Porculan s pozlatama, cvjetne dekoracije, elegantne svijeće koje stvaraju profinjenu atmosferu, dramatične boje poput ljubičaste, aquamarin plave ili tamno crvene, dočarat će sve ono što ovaj stil predstavlja.

Osim najnovijih trendova, predstavljenih kroz ova četiri tipična stila, nameće se još niz stilova i načina dekoriranja prostora prigodnih za božićne i novogodišnje blagdane. Svaki pojedinac može odabrati dekorativne elemente primjerene svojim željama i ukusima te biti u vlastitom trendu. Šarene kuglice izrađene od raznovrsnih materijala uvijek će biti elegantna dekoracija božićnih jelki ili stolnih aranžmana.

Figure anđela i zvijezda, ukrasne trake i raznobojne lampice, redovito će se naći u  domovima obitelji s malom djecom. Osim toga, kao dekorativni elementi mogu poslužiti i omiljene dječje plišane igračke. Božićne radosti najviše uveseljavaju djecu, pa u takvim obiteljima način dekoriranja treba biti prilagođen njihovim željama i potrebama.

I na kraju, možemo vam samo poželjeti da uživate u ugodno dekoriranom ambijentu svoga doma, okruženi članovima obitelji i dragim prijateljima te da takva ugodna blagdanska i opuštajuća atmosfera potraje što duže...

Monika Galović Dumendžić, mag.ing.arh.
www.interijerNET.hr

 
Komentari
+2
 
marinkusa
  • 21.7.2009 0:52:10
  • Bodova: 2052
  • Prijavi
Čim prođe ljetni godišnji i početak školske godine moja glavna preokupacija postaje Božić i ukrašavanje jelkice.Volim svake godne dodati nešto novo,oduzeti nešto od prošle godine i ako je moguće sama izraditi nove ukrase i naravno ako je moguće da to ne izgleda seljavo.To mi je posebno zadovoljstvo!!