Ambienta 2010 - najbolje od hrvatskog namještaja i uređenja interijera

Ambienta 2010 - najbolje od hrvatskog namještaja i uređenja interijera

Ovogodišnja Ambienta, 37. međunarodni sajam namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije, otvorila je vrata svim posjetiteljima od 13. – 17. listopada ove godine

Ovogodišnja Ambienta, 37. međunarodni sajam namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije, otvorila je vrata svim posjetiteljima od 13. – 17. listopada ove godine. Iako se utjecaj recesije odrazio na broj izlagača, nisu izostali noviteti i zanimljivosti, koji su utiske oko ovogodišnje Ambiente ipak učinili pozitivnima.

U skromnijem opsegu nego proteklih godina, izlagači na ovogodišnjoj Ambienti ipak su osvjetlali obraz kroz elemente namještaja i opreme koje su izložili. Posebno zapažen je  način uređenja izložbenih štandova, koji je omogućio eksponatima da dođu do punog izražaja u ambijentima u koje su postavljeni.Zapažena je i prisutnost svjetskih trendova kroz boje, materijale i dizajn, pa se tako još jednom potvrdilo da Hrvatska svojom ponudom ne zaostaje od puno većih i razvijenijih zemalja.
 
Dobitnici ovogodišnjih nagrada i plaketa su tvrtke:Spin Valis – zlatna plaketa za visoku kvalitetu namještaja od hrastovine  za opremanje spavaćih soba
 


Svea – zlatna plaketa za uspješan razvoj programa kuhinjskog namještaja
 


Inkea – srebrna plaketa za razvoj komponibilnog programa modularnog namještaja za sjedenje i odlaganje


 
Stilles – brončana plaketa za potrajnu visoku kvalitetu namještaja za opremanje radnih soba
 


Hrastico – brončana plaketa za oblikovanje namještaja od cjelovitog drva i stakla
 


Dekor – pohvala za halogeni luster FI, autorice Zdenke Jurilj
 
Posebne pohvale zaslužuje značajan napredak Hrvatske drvne industrije u sklopu projekta „Drvo je prvo“, čije su se tvrtke povezale s hrvatskim dizajnerima te spojile kreativnost, kvalitetnu sirovinu (koje u Hrvatskoj ne nedostaje) te tehnologiju i kvalitetu izrade. Zapažen je način izlaganja ovih proizvoda kao i njihova atraktivnost, funkcionalnost i kvaliteta. Sve pohvale mladim hrvatskim dizajnerima, koji potvrđuju da ideje ne treba tražiti izvan granica Lijepe naše već domaćim idejama treba graditi brend, koji svoje zapaženo mjesto zauzima i u inozemstvu.
 


Klaster Hrvatski interijeri, koga sačinjavaju tvrtke Lapibus, Adax interijeri, Ancona grupa, DCO, Interijer Klanfar, Mobilar, Spačva, Tapo, Trokut, imali su posebno izdvojen izložbeni prostor, koji se isticao kvalitetnim dizajnom i naglašenom funkcionalnošću izloženog namještaja.
 

 
Zajednica za industrijski dizajn ZzID izložila je radove, koji su nastali suradnjom hrvatskih dizajnera i tvornica namještaja te potvrdile da je ovakav spoj formula za uspjeh. Studij dizajna je predstavio radove studenata i ohrabrio potencijalom i kreativnošću budućih dizajnera, kao i Šumarski fakultet iz Zagreba.


 
Atraktivnim dizajnom kućanskog namještaja kao i načinom izlaganja istakla se tvrtka Sven Namještaj prikazavši trendovsku kombinaciju bijelih lakiranih površina sa strukturom drveta u detaljima.


 
Bogatu ponudu te mogućnosti izrade kuhinja, namještaja i ugradbenih ormara po mjeri na 150 m2 izložbenog prostora prikazala je poznata hrvatska tvrtka Bonus Optimus. Izlošci su prikazani u smeđoj, ciklama te narančastoj boji.
 
Privlačnim rasvjetnim tijelima u vlastitoj proizvodnji predstavila se i tvrtka Hal iz Varaždina, a prikazana je i igra optičkim nitima kao vrlo dekorativan element rasvjete u interijeru.
 
Široku i kvalitetnu ponudu parketa kao i svake godine do sada, na sajmu Ambienta prikazala je tvrtka PPS – Galeković, a kao novitet, prikazana su i prva protupožarna drvena vrata T120 koja je prezentirala je tvrtka Bilokalnik.
Ljepotu stakla i mogućnosti njegove primjene u izradi namještaja, podnih i zidnih obloga demonstrirala je tvrtka Bokart. Staklo je bilo i ostalo trendovski materijal u uređenju interijera - na ulaznim i sobnim vratima te kao dio namještaja.Ergonomski prilagodljive sjedeće garniture, koje su apsolutni trendovski hit, predstavila je tvrtka Malagić. Osim trendovskog značaja, prilagodljiva ergonomija postaje potreba i imperativ kvalitetnog stanovanja. Pomični nasloni za leđa i ruke osiguravaju kvalitetno sjedenje svim članovima obitelji bez obzira na fizionomiju. Uz neophodne ergonomske kvalitete, garniture odlikuje atraktivan i prepoznatljiv dizajn.
 


Tvrtka Gemma je i ove godine oduševila sve posjetitelje ponudom štednjaka, pećnica, napa, hladnjaka i praonika. Sofisticirana tehnologija, koja je odraz noviteta na svjetskom tržištu, pretvara kuhinju i procese pripremenja hrane u pravi užitak. Atraktivne nape, koje se automatski dižu i spuštaju, „pametne“ pećnice i ploče za kuhanje, koje misle za vas i komuniciraju „touch screen-om“, samo su neki od noviteta predstavljeni na ovogodišnjoj Ambienti.
 


Simpatični Shabby chic namještaj kao novost u svojoj ponudi predstavila je tvrtka Dome slatki dome.
 


Ovogodišnji tehnološki hit Ambiente svakako je bila ponuda tvrtke Eurorobot d.o.o. sa svojim robotskim usisavačima iRobot, koji usisavaju umjesto vas.


 
Iako je površina izlagačkog prostora ove godine bila manja, nije nedostajalo kvalitetnog pristupa u njegovu uređenju.


 
Pohvala svim sudionicima sajma Ambienta, koji su svojim doprinosom pokazali kako se treba oduprijeti recesiji. Svima koji opremaju stambene, poslovne ili javne prostore poručujemo: obratite se hrvatskim tvrtkama, uključite hrvatske arhitekte i dizajnere, jer oni nude odgovore na sve vaše zahtjeve!


Monika Galović, dipl.ing.arh.
www.interijerNET.hr

 
Komentari
+2
 
irra
  • 20.10.2010 6:17:45
  • Bodova: 41920
  • Prijavi
najbolji robot usisavač
mimi149
  • 20.10.2010 0:08:23
  • Bodova: 1518
  • Prijavi
uh ima tu i lijepih stvari, a neke su katastrofa....