Sitni popravci u kućanstvu - popravak namještaja

Sitni popravci u kućanstvu - popravak namještaja

Malo je danas ljudi koje veseli mijenjati gumice na pipi, krpati tapete, otklanjati smetnje kad zapinju ladice ili škripe vrata. Međutim, tu nema pomoći! Poslovi ove vrste se naprosto moraju obaviti, jer će inače cijelo kućanstvo početi škripati. Tko će se prihvatiti takvih popravaka, ovisi o okolnostima. Najčešće se smatra pitanjem časti glave obitelji da pokaže svoju vještinu. Ali ako vam je dojadilo moliti muža da vam obavi te popravke uzmite alat u svoje ruke. Poslije prvog pokušaja, ustanovit ćete da nije teško popraviti pukotinu na zidu ili otčepiti začepljeni umivaonik.

U oba slučaja se može dogoditi da popravci ni nakon iskustva neće ipak biti razonoda. Na njih se, međutim, čovjek navikne - jednog će se dana usprkos tome radovati što je vlastitim snagama riješio probleme i time uštedio i vrijeme i novac. Ni na jednom području samostalnih kućnih poslova nije tako važno poznavati najjednostavnije rješenje i naučiti nekoliko trikova i doskočica.

Popravak namještaja

Vjerojatno vam je poznata šala o čovjeku kojemu se stol njihao jer su mu noge bile nejednake. On je odlučno dohvatio pilu i odrezao po komadić od svake noge stola. Stol se opet njihao. Postupak se ponavljao, a na kraju, kad se više nije njihao, sve četiri noge bile su mu odrezane. Ova pričica sadrži osnovnu pouku o pristupu popravcima namještaja, prozora i vrata. Svatko je se treba sjetiti prije nego dohvati pilu ili dlijeto. Naime - što se jednom odreže ili izdubi, teško se može vratiti u prijašnje stanje. U svakom slučaju, najprije upotrijebite bezazlena sredstva, a tek zatim dirajte u strukturu predmeta.

Ako se stol njiše, možda je kriv pod. U tom slučaju nogu stola podložimo podmetačem. Trajnije je rješenje da se zalijepi komadić tanke šperploče na onu nogu koja ne doseže do poda. Ovaj se postupak preporučuje i kad je noga stola zaista kraća. Pilu primijenite jedino ako želite stol sniziti, a postupite prema slijedećim uputama:
- stol postavite na što ravniji pod i noge mu podlažite tako dugo dok se stol ne prestane njihati.
- uz svaku nogu prislonite komadić letve (debljina letve treba odgovarati visini rezanja) i oštrom olovkom označite rez (na sve četiri strane noge).
- oštrom finom pilom odrežite sve četiri noge tik uz označenu crtu, a bridove izgladite brusnim papirom.

Stol se može njihati i zbog toga što su olabavile lijepljene veze. U tom slučaju rastavite sve labave spojeve, brižljivo očistite ostatke starog ljepila i ponovo zalijepite. Javit će se problem kako stol stegnuti dok se ljepilo ne osuši. Možda će se moći posuditi odgovarajuće stege od stolara. Za nuždu zadovoljite se jačim konopcem koji stegnite oko stola u visini lijepljenog mjesta. Konopac dobro zavežite i uvrnite komadom letve, da se dobije potreban pritisak. Da se konopac ne bi utisnuo u noge stola, podmetnite komadiće drveta.

Rasklimane stolice popravljaju se na sličan način. Ponekad se samo lijepljenjem neće postići ništa jer su svi spojevi sjedišta stolice i nogu izvedeni pomoću čepova, koji se rasuše. Čepove treba proširiti da bi ponovo držali. Zato ih na čeonoj strani zasijecite finom pilom nekoliko centimetara duboko i u svaki urez umetnite klin od tvrdog drva, upravo do takve dubine da dobro drži. Sve dijelove nakon toga premažite ljepilom i ponovo sastavite. Za povezivanje mjesta gdje su čepovi primijenite čekić - ne smije se nipošto udarati izravno po stolici već treba podložiti daščicu. Klinovi se zabiju na svoja mjesta tek pri sklapanju, a isto tako i čepovi. Ljepilo osigurava čvrsto držanje. Usprkos takvom postupku, zalijepljene stolice se moraju pažljivo stegnuti dok se ljepilo ne osuši.

Ladice na novom namještaju često zapinju prilikom otvaranja ili zatvaranja. Prije no što se prihvatite blanjalice izvucite ladice iz ležišta i komadom suhog sapuna ili parafina dobro im istrljajte sve rubove.

Kod starijeg namještaja, zapinjanje ladica obično ukazuje da je namještaj vlažan. To se može jednostavno provjeriti: ladicu treba izvući i ostaviti da se dobro osuši na nekom toplom, ali ne prevrućem mjestu. Ako nakon toga ladica više ne zapinje, očito je u čemu je uzrok.

Mogućnosti su popravka: dotični komad namještaja treba odmaknuti od zida da više ne bi primao vlagu ili ga premjestiti na suše mjesto, a u krajnjem slučaju treba stranice ladice koja zapinje obraditi blanjom ili brusnim papirom, dok se ne postigne da ladica lako klizi. Premazivanje kliznog utora tvrdim voskom pomaže samo privremeno. Ulje, mast i sapun nisu prikladna pomoćna sredstva, jer će sadržaj vlage u njima povećati mogućnost zapinjanja.

Ponekad ladica zapinje zbog pohabanosti. Ladice, klizni žljebovi sa strane ili »lajsne« po kojima se ladica kreće izgubili su tijekom vremena profil. Tu će pomoći samo pažljiv popravak pohabanih mjesta letvicama, trakama od šperploče ili slojevitog prešanog materijala. Komode s mnogo ladica i ormari kojima zapinju ladice mogu se ponekad dovesti u red tek pažljivim podešavanjem pomoću viska, jer ladice mogu zapinjati i ako namještaj ne stoji potpuno ravno. Pomoć: podmetnite ispod nogu komadiće kartona i ispitajte uz kakve podmetače ladice najlakše klize.

Oštećenja na namještaju od svijetlog drva popravite pomoću malo očišćenog i oljuštenog oraha (uklonite i smeđu kožicu). Orahovim plodom protrljajte nekoliko puta svako oštećenje. Masnoća će ući u pukotine i obojiti ih. Nakon toga čistom mekom krpom prebrišite popravljeni dio i dijelove oko njega da izjednačite nauljeno mjesto s okolicom.

Crvi u namještaju: Prvi znak da su se u vaš drveni namještaj naselili crvi mogu biti fine nakupine prašine. Temeljito pregledajte sve dijelove namještaja i ako primijetite rupice, znajte da su unutra vjerojatno crvi. Pokušajte nametnike izvući iglom, a zatim svaku rupicu dobro natopiti petrolejem ili insekticidom. Ako ne izvučete crve, sve rupice ispunite mješavinom amonijaka i vode (tri četvrtine amonijaka i jedna četvrtina vode) i to uz pomoć štrcaljke ili kapaljke. Drugog dana ponovo ispunite rupice, ali sada samo amonijakom. Trećeg dana očistite sve dijelove namještaja nekim sredstvom za laštenje namještaja ili lanenim uljem.

Zapinjanje vrata namještaja gotovo je uvijek posljedica nemarnog postavljanja. Pod na koji je namještaj postavljen obično nije potpuno ravan, pa se svakako moraju upotrijebiti podmetači. Jedino treba znati pod koji ugao ormara treba podmetnuti komadić kartona, šperploče ili tanke letvice da bi se postigao željeni učinak. Ostali su uzroci zapinjanja vrata namještaja:
- olabavili su vijci na šarkama: odviti vijke, postaviti duže, odnosno u prevelike rupe zabiti drvene umetke prethodno premazane ljepilom.
- iskrivljene šarke: skinuti šarke i izravnati ih ili ih zamijeniti novima.
- čitav ormar se izbacio: vrata treba obraditi blanjom ili brusnim papirom na mjestima gdje zapinju.

 
Komentari
+2
 
buuu
 • 12.3.2013 7:40:31
 • Bodova: 13123
 • Prijavi
Ja doma sve radim na drvenariji, kitam, farbam, brusim..i na zidovima, gletam, krecim, plocice fugiram..morala sam naucit, najvise volim radit sa drvetom, kad ga obradim i obojam, izgleda stvarno ko novo
bsimonovic
 • 14.11.2012 9:45:32
 • Bodova: 17
 • Prijavi
Ja obozavam sama "restaurirati" - "popravljati" manje komade namjestaja....obojah ih u drugu boji, sa sfumaturama po rubovima, dodas koju aplikaciju npr. cvijetova ili slicno i za malo novaca imas skoro pa novi komad namjestaja. Puno ideja se dobije sa interneta, ponesto si dodas iz svoje maste i eto....komad u kojem uzivas stoga vise sto je dio tvojih ruku. Stanica na kojoj ima prekrasnih komada klasicnog namjestaja, te ideje za boje i dekoraciju ja sam nasla na jednoj, npr. http://www.danemobili.hr/klasicni-dnevni-dio/
nana1710
 • 3.9.2009 9:58:22
 • Bodova: 191
 • Prijavi
svi smo mi imali takve falinge u rubrici ''uradi sam'' ili ''sam svoj majstor''...
ivankusa
 • 2.9.2009 19:27:32
 • Bodova: 5083
 • Prijavi
ja pametna ,nedugo stuširala ladice kuhinjskog elementa u kadi...naravno drvo se napilo vode,raširilo i naravno da ladice više nisu mogle u element....aaa tuke...