Redovito provjeravajte tlak u gumama vašeg automobila

Redovito provjeravajte tlak u gumama vašeg automobila

Kako bi provjerili tlak zraka u gumama svog automobila, sve što vam treba je dobar mjerač tlaka (manometar) i znanje koliki je zračni kapacitet vaših guma. Kod nas na većini benzinskih crpki imate zračnu pumpu koja ujedno ima i manometar, pa tamo možete provjeriti tlak i po potrebi napumpati gume.

Zračni kapacitet guma

Da bi otkrili koliki je potreban zračni kapacitet vaših guma, pronađite priručnik vašeg auta koji bi vam se mogao nalaziti u prtljažniku, pretincu kod suvozačevog sjedala ili u pretincu na vratima. Kod nekih automobila podatak o potrebnom pritisku u gumama možete naći na poklopcu za gorivo. Kapacitet guma (maksimalan!) bi vam također trebao biti utisnut na samoj gumi sa strane.

Izmjerite tlak gume

Kako bi provjerili tlak, prvo odvrnite čep s ventila gume. Na manometru imate nastavak koji stavite na ventil gume i čvrsto ga pritisnete. Čim ga pričvrstite, na mjeraču će vam se pomaknuti indikator  i pokazati vam tlak zraka u gumi. Ako je tlak prenizak, dodajte onoliko zraka koliko je poreporučen tlak za vaše gume. Provjerite sve četiri gume i ne zaboravite na rezervnu gumu.

Kad mjerite tlak u gumama, morate znati da vam podaci za pritisak vrijede za hladne gume. Čim ste vozili auto, makar i samo jedan kilometar, tlak zraka u gumama se podigao. To morate uzeti u obzir prilikom mjerenja tlaka, tako iznos koji vam pokazuje manometar umanjite za 0,2 do 0,3 bara. Isto tako kad pumpate gume do željenog tlaka, ako su vam gume ugrijane dodajte 0,2 do 0,3 bara više na preporučen iznos. Ako krećete na put i duže ćete voziti po autocesti, malo više napumpajte gume – otprilike 0,2 bara više.

Redovito provjeravajte tlak u gumama

Pritisak u gumama bi trebali mjeriti barem jednom mjesečno, jer je to od velike važnosti za vaš automobil i sigurnost vožnje. Ako vam tlak guma nije optimalan, ne samo da to može negativno djelovati na vozna svojstva, već vam i povećava potrošnju automobila.

 
Komentari
+2
 
xantipaa
  • 12.8.2009 15:33:22
  • Bodova: 519
  • Prijavi
ma, što će onda dragi radit?