Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Postavljanje tapeta

Postavljanje tapeta

Uzorci i struktura površine tapeta ističu površine zidova i naglašuju djelovanje boja.

Tapete mogu bilo kojoj prostoriji dati potpuno novi izgled ili totalno drugačiji stil. Izbor raznih uzoraka može drastično promijeniti izgled sobe, od starinske i zastarjele do moderne i upečatljive. Nove tapete mogu podići atmosferu u cijeloj prostoriji. Tapete su još univerzalnije sredstvo za oblikovanje prostora nego bojenje zidova i stropova, ali za izbor ipak vrijede ista načela. Uzorci i struktura površine tapeta ističu površine zidova i naglašuju djelovanje boja. Na primjer, vrlo je efektno ako su tri zida oblijepljena istovrsnim tapetama, a četvrti je oblijepljen izrazitom tapetom koja dominira upadljivim uzorkom ili jako strukturiranom površinom. Oblijepite li sobu tapetama sa vertikalnim uzorkom, izgledat će viša, a veliki uzorci mogu učiniti veliku sobu virtualno manjom i ugodnijom. Odabir uzorka bi mogao biti najteži dio postavljanja tapeta, zbog mnogobrojnih uzoraka i tekstura.

VRSTE TAPETA

Tapete se mogu razvrstati prema različitim kriterijama — npr. prema kvaliteti papira, perivosti, postojanosti na brisanje, boji i postupku tiskanja, te prema strukturiranosti površine ili vrsti uzorka. Postoje jednobojne i višebojne tapete, s krupnim i sitnim uzorkom, s prugama, cvjetnim uzorcima, kuhinjskim motivima, imitacijom pločica, geometrijskim likovima, sličicama za dječju sobu i s više ili manje uspjelim imitacijama minulih stilskih epoha. Ukratko, izbor je takav da može zadovoljiti svačiji ukus, ali nije lako odabrati prave tapete.

Standardne papirne tapete su najjednostavnije tapete od tankog drvnog papira (65 g). Osnova je prirodne žućkaste boje papira (opasnost da požute!), a tisak raster-valjcima pokriva samo 70—80% površine. Sa njima je malo teže raditi jer se lako trgaju kad se namoče. Kod postavljanja je potrebna posebna briga i strpljenje, da se ne bi oštetile. Ne preporučuju se za kućnu upotrebu. Prednost standardnih tapeta je da dobro prijanjaju jedna na drugu – neće se zarolati na rubovima.
Plastične folije: Dekorativne folije i folije za oblaganje zidova načinjene od različitih slojeva, s osnovom (prošivene folije) ili kao samoljepljive. Lijepite ih prema u puti proizvođača.
Reljefne tapete: Papirne tapete s naprešanom obojenom plastikom, vrlo dekorativne i prikladne da sakriju neravnine na zidovima.
Tapete tiskane uljenom bojom : Otporne su na vodu, tiskane na vrlo čvrstom papiru uljenim bojama.
Plastične tapete: Papirne tapete s  PVC prevlakom.  Neke vrste imaju strukturiranu  površinu koja se doima kao koža, liko, tkanina ili  drvo.  Postoje i  tapete od sintetske mase na podlozi  od   tkanog  ili   pjenastog materijala.
Perive tapete: Debeli papir, uzorak otisnut gustom bojom koja je otporna na vodu i sapun i ne blijedi na svjetlu (npr. Salubra, Lincrusta).
Lincrusta-tapete: Papirne tapete s prevlakom od strukturiranog linoleuma, za najveća opterećenja (npr. u hodnicima), otporne navodu i sapun. Lijepe se traka uz traku.

Koliko tapeta mi treba?

Potrebna količina izračunava se prema opsegu i visini prostorije. Kad je soba 4x5 metara, opseg (ukupna duljina svih zidova) iznosi 18 metara. Računajte da je za jedan metar duljine potrebno dvije trake tapeta, dakle 18x2=36 tapetnih traka. Pomnožite to s visinom prostorije: 36x (na primjer) 2,50 m = 90 metara ukupne duljine tapeta. Od toga treba odbiti površine vrata i prozora, koje često odgovaraju potrebnom višku tapeta (dodatak od 10% radi rezanja i za popravke), pa prema tome možete ostati kod ukupne duljine od 90 metara.

Podijelite ovu duljinu s duljinom jedne role (10 m), znači morate kupiti ukupno 9 rola tapeta. Ovaj proračun vrijedi dakako samo za jednobojne i prugaste tapete ili tapete sa sitnim uzorkom. Ako su uzorci krupni, otpada više materijala pri rezanju radi usklađivanja uzorka. Ako se uzorak ne nastavlja od trake na traku jednolično, dojam je loš. Na rubovima tapeta obično su otisnute crte ili druge oznake koje olakšavaju ispravno međusobno sastavljanje.

U opisanom slučaju ne smijete iz role odsijecati traku po traku, već morate voditi računa da se uzorak jednolično nastavlja. Ovisno o duljini pojedine trake, dobit ćete veći ili manji odrezak, pa pri procjeni količine morate i o tome voditi

PRIPREMA ZA POSTAVLJANJE TAPETA

Za postavljanje tapeta trebate se dobro pripremiti, jer priprema igra ključnu ulogu za vaš uspjeh. Najjednostavnija oprema koja vam treba su nekoliko stolica i stol, škare, kist za ljepilo, soboslikarska četka i stara četka za odijelo.

Priprema je slična kao i za bojenje, a i načela su slična: ni jedna površina prekrivena tapetama ne može izgledati bolje nego što to dopušta podloga, pa je treba brižljivo pripremiti. Tapete ne smijete postavljati na mokre ili vlažne površine. Doduše, stručnjaci smatraju smiješnom tvrdnju da se u novogradnjama tapete smiju postavljati tek nakon 12 ili 14 mjeseci, ali se slažu da se zidovi moraju prethodno dobro prosušiti.

Svježe ožbukani zidovi nisu prikladni za lijepljenje tapeta, jer se tapetne trake ne bi držale, a postoji opasnost da vapno iz žbuke nagrize ljepilo.

Obojene zidove prije postavljanja tapeta također treba pripremiti. Labave dijelove boje uklonite lopaticom. Vapnenu boju iščetkajte i premažite makulaturom, odnosno razrijeđenim tapetnim ljepilom, tutkalnu boju operite i isto tako premažite. Disperzijske i uljene boje obradite otopinom sapuna i premažite makulaturom.

Zidove već oblijepljene tapetama ne treba posebno obrađivati ako stare tapete čvrsto prianjaju. Labava mjesta ponovo zalijepite, a sve spojeve obrušite plovućcem. Provjerite da li stare tapete dobro drže u kutovima, kod prozorskih okvira i kod rubnih letava na podu.

Jako oštećene stare tapete ili tapete koje ne drže čvrsto, morate odstraniti. Obično se to radi toplom sapunicom i lopaticom. Soboslikari imaju i poseban alat za struganje tapeta, pa ga po mogućnosti posudite. Jednostavniji je rad sredstvom za odvajanje tapeta {npr. Tab, Moltopix), koje pripremite prema uputi proizvođača. Tekućinu nanosite gusto, po mogućnosti toplu, pa ćete, nakon 5—15 minuta, u najboljem slučaju moći odvojiti tapete u trakama.

Posljednje ostatke koji čvrsto drže uklonite lopaticom. Ovisno o stanju zida možete tada lijepiti nove tapete ili zid premazati makulaturom.

Pukotine i rupe u žbuci morate svakako prije premazivanja popuniti makulaturom. Ako su oštećenja manja, možete ih ispuniti masom za lopaticu ili gipsom. Veće pukotine popravite temeljitije, posebno ako očekujete da će se ponovo pojaviti.

Pukotinu iščistite lopaticom i ispunite masom za lopaticu, a kad otvrdne, obrušite. Obrađena mjesta premažite vezivnim sredstvom (disperzija), prekrijte trakama od omotnog papira i pritisnite. Ovaj međusloj pokrijte soboslikarskom trakom (kupite u specijaliziranoj prodavaonici), koja mora biti nešto veća od donjeg sloja papira i samo se po rubovima smije prilijepiti disperzijom. Izravnajte masom za lopaticu, a rubove pažljivo izgladite mokrim kistom. Popravljena mjesta nakon sušenja premažite makulaturom ili oblijepite trakom od makulature.

POSTAVLJANJE TAPETA

1. korak : Izmjerite i izrežite papir

Kako bi ubrzali postupak, prethodno izrežite tapete. Označite brojevima svaki komad tapete, tako da za svaki dio zida imate pravu veličinu tapete. Ako imate tapete sa raštrkanim uzorcima,  ne trebate ih usklađivati. Ali ako imate uzorak koji treba uskladiti, bolje je da režete tapete onda kada ih postavljate. Odrežite svaki red tapeta tako da vam ostane 10 cm tapete kod stropa i kod poda.

2. korak: Nađite početnu točku

Nađite točku gdje bi htjeli početi. Ako imate uzorke koje treba usklađivati, najbolje da počnete od kuta. Tamo će biti najmanje uočljivo ako vam se  uzorci neće poklapati kako bi trebali. Počnite lijepiti od prozora, da preklopni spojevi ne bacaju sjenu i da se ne primjećuju. I kad postoji više prozora, poštujte ovo pravilo Koristeći libelu nacrtajte okomitu liniju otprilike 3 cm širu od tapete. Ova će vam linija pomoći da ravno postavite tapete. Ovo napravite sa svakom tapetom kako bi bili sigurnu da su ravne.

3. korak: Nanesite ljepilo na tapete

Ljepilo za tapete pripremite prema uputi proizvođača, a istovremeno vodite računa i o preporukama proizvođača tapeta, da odredite ispravnu gustoću. Obično se ljepilo u prahu potopi u plastičnom vjedru, ostavi da bubri, a zatim snažno izmješa i gotovo je za upotrebu.

Izrezane komade tapeta postavite licem nadolje na stol. Pomoću četke ili valjka nanesite ljepilo na tapetu. Pripazite da ne bi ostavili koji dio tapete nepremazan, jer će vam se na tom mjestu stvoriti zračni mjehurići.  Dalju polovicu tapete premažite ljepilom dok je traka još na hrpi, zatim je povucite naprijed i premažite drugu polovinu. Na donjoj strani presavijte tapetu za širinu dlana, ljepilo na ljepilo, tako da možete prihvaćati rukom, a s gornje strane presavijte je za četvrtinu duljine. Još jednom presavijte stranu s rukohvatom tako da dosegne malo preko presavijenog ruba na gornjoj strani. Točno namjestite bočni spojni rub na presloženoj tapeti jer će o tome ovisiti točnost obrezivanja tapete.

Presavijena i obrezana tapeta mora se neko vrijeme razmekšavati. Trajanje razmekšavanja ne može se precizno propisati jer ovisi o kvaliteti tapeta i gustoći premazanog ljepila. Razmekšana tapeta mora jednolično upiti vlagu. Najčešće se premažu dvije do tri tapete, a tada se počne lijepiti onu koja je već razmekšana. Ako lijepljenje ne napreduje tako brzo kao što ste očekivali, premazane tapete će se previše razmekšati i mogu se poderati, pa budite oprezni.

4. korak: Postavljanje tapeta na zid

Razmekšanu traku pažljivo uzmite i najprije razvucite preklop na gornjoj strani. Zatim se popnite na ljestve i namjestite tapetnu traku držeći je pred zidom: gornji rub točno uz rub stropa, a bočni rub prema liniji ucrtanoj libelom. Ako se oba ruba slažu, pritisnite uza zid prvo gornju stranu, a zatim sredinu trake (dakako, samo rasklopljeni dio). U toj fazi postupka još je moguće ispitati da li položaj točno odgovara i ako je potrebno, tapetu pomicati na klizavoj podlozi od ljepila dok se posve točno ne namjesti. Nakon što je gornja polovina trake provizorno pritisnuta uz zid, razvijte donju i zalijepite je istim postupkom, a na kraju razvijte i dio preklopljen za hvatanje. Pritisnite škarama donju stranu tapete u ugao zida i uz rubne letvice na podu, čime ujedno označujete donji kraj tapete. Tapetu odrežite 6—8 mm ispod ove linije, tako da se može dobro utisnuti u ugao i da malo prekriva rub letvice. Ako ste letvice prethodno skinuli, lijepit ćete do poda, a zatim postavite letvice preko tapete.

5. korak: Izgladite zračne mjehuriće


Kad tapetu ovako postavite, pritisnite je po čitavoj površini četkom ili tapetnim valjkom, a šavove još posebno valjkom za šavove. Ako vam negdje ostane mjehurić, istisnite ga valjkom od centra prema kraju tapete.

6. korak: Odrežite višak tapete


Skalpelom odrežite tapete na dijelu na kojem se zid i strop spajaju. Jednim potezom odrežite višak papira na stropu uz pomoć ravnala kako bi vam bio ravni rub. Isto napravite i na spoju poda i zida.
 
7. korak: Problematični dijelovi

Manji problemi javit će se pri lijepljenju obično onda kad naiđete na neke prepreke. Tada možete učiniti slijedeće:

Cijevi: Ako su čvrsto naslonjene na zid, oblijepite ih uskom trakom tapete, a s obje strane prilijepite trake pune širine. Cijevi koje leže ispred zida ne obljepljujte nego obojite.
Prekidači i utičnice: Prije postavljanja tapeta skinite poklopce i odvrnite osigurače, da se ne dogodi nezgoda. Nalijepite tapetnu traku preko otvora prekidačke ili utične kutije, a zatim na tom mjestu pritisnite prstom i iskidajte tapetu u malom krugu. Poklopce kasnije nanovo postavite,  odnosno učvrstite ih vijcima.


Kutovi: Ni kutovi ni izbočeni uglovi nikada se ne lijepe neprekinutom trakom. Tapeta se smije protezati preko linije kuta samo 1 do 2 cm, a nova traka započinje točno na liniji kuta.
Prolazne cijevi  i  instalacije na zidu: Ako  ne  možete  demontirati predmet koji ometa glatko postavljanje tapeta (npr. instalaciju grijanja, prekidač montiran nad žbukom), odrežite jedan komad  tapete i izrežite ga tako da što bolje pokriva zid u okolini elementa koji smeta.
Mrlje od ljepila: Ljepilo na prednjoj strani tapete pažljivo očistite vlažnom krpom ili spužvom. Ljepilo doduše ne ostavlja mrlje, ali se deblji sloj ljeska, što se primjećuje.
Klimatski uvjeti: tapete ne postavljajte u hladnoj prostoriji, jer se onda suše polagano, pa mogu nastati mrlje i nabori. Naprotiv pri visokim temperaturama i propuhu, tapete se prebzo suše, pa se ne mogu jednolično stegnuti. Najpovoljnija je temperatura oko 18°C.

(R.G.)

 
Komentari
+2
 
juli100
 • 6.5.2015 11:49:47
 • Bodova: 91
 • Prijavi
Tapetice su zakon, ja sam svoje poljepila, međutim kako su vodootpore, a vjerovale ili ne i vatrootporne, sada se pitam kako ih poguliti sa zida??
winx
 • 9.7.2013 13:37:55
 • Bodova: 23672
 • Prijavi
ja se upravo spremam...
buuu
 • 9.3.2013 11:31:15
 • Bodova: 13123
 • Prijavi
Jako je tesko sam postaviti tapete, osobito ako se spajaju.. I zid je prije nanosenja dobro premazati emulzijom koja se inace stavlja prije nanosenja boje, da bi boja bolje primila..isto je s tapetama,..
xantipaa
 • 12.8.2009 11:38:47
 • Bodova: 519
 • Prijavi
nisam neki majstor al pošto su tapete opet in pokušat ću