Neka vaše stare hlače postanu nove

Neka vaše stare hlače postanu nove

Kakav će na kraju biti rezultat bojanja, ovisi o brojnim faktorima, kao što su materijal koji bojite, kvaliteta boje i koliko ste pravilno proveli postupak bojanja

U vrijeme recesije kada se razmišlja o svakoj potrošenoj kuni, kupovina odjeće kod mnogih ne samo da više nije prioritet, nego se više uopće ne nalazi na listi prioritetnih stvari. No, kriza već dugo traje, a niti jedna odjeća nije vječna, pa vaše nekada crne hlače više ne izgledaju više crno, nego su sive i izgledaju pohabano? Bojanje hlača jedna je od načina, da vratite njihov početni sjaj ili im date novi.

Naime, ne trebaju hlače biti crne, da biste ih obojili u crno, makar vjerojatno ćete najbolji rezultat postići s tamnijim materijalima. Ako pak želite obojiti hlače s uzorkom, zapamtite da će se taj uzorak vidjeti i nakon bojanja, te postoji mogućnost da će on biti druge nijanse crne ili sive. Ukoliko želite obojiti hlače koje na sebi imaju trajne mrlje, velika je mogućnost da će se te mrlje vidjeti i nakon bojanja.

Kakav će na kraju biti rezultat bojanja, ovisi o brojnim faktorima, kao što su materijal koji bojite, kvaliteta boje i koliko ste pravilno proveli postupak bojanja i onom X faktoru na koji na žalost ne možete utjecati. Zbog toga smo pripremili nekoliko korisnih savjeta kako bi bojanje bilo što uspješnije.


11 koraka

 1. Boju za materijal možete kupiti u brojnim trgovinama, drogerijama i hobby trgovinama. Na vama je da odlučite koju ćete uzeti. Svaka od tih boja ima svoje specifične upute, i svakako ih dobro pročitajte.
 2. Pronađite etiketu s unutarnje strane hlača, na kojoj piše sastav hlača. Naime, materijal hlača mora imati najmanje 60 posto prirodnog, perivog materijala, kao što je pamuk, vuna ili svila, jer to je jedan od uvjeta da će se materijal obojiti jednoliko. Također, trebate imati na umu da niti jedan materijal koji je izrađen od miješanih prirodnih i umjetnih vlakana, neće „primiti“ boju u potpunosti.
 3. Dok neke boje možete staviti u perilicu rublja druge ne možete. Ukoliko je slučaj da boju ne možete staviti u perilicu, za bojanje koristite keramičke ili metalne kante ili sanitarije, nikako plastične jer će ostati mrlje.
 4. Voda mora biti temperature koja je naznačena na uputama za upotrebu.
 5. Možete staviti za trećinu više sredstva za bojenje nego što je preporučeno, posebno ako se radi o crnoj boji.
 6. U otopinu možete staviti jednu žlicu deterđenta za rublje kako biste dobili čim više jednako obojenje. Također, nećete pogriješiti ako stavite i pola čaše vinskog octa kako bi povećali intenzitet boje.
 7. Hlače prvo namočite u vrućoj vodi i zatim ih stavite  u mješavinu s bojom.
 8. Miješajte hlače u otopini između 10 i 30 minuta, a ostavite ih u otopini oko sat vremena. Zapamtite da hlače izgledaju tamnije dok su mokre, pa nemojte da vas izgled u vodi zavara.
 9.  Nakon toga, hlače morate dobro isperite tako da iza njih ostaje čista voda.
 10. Nakon toga operite hlače u perilici rublja s laganijim deterdžentom na 50 stupnjeva, ali s hladnim ispiranjem.
 11.  Osušite ih prema uputama s etikete hlača.
Hlače sa zanimljivim uzorkom

Zanimljive "tie dye"uzorke na hlačama možete jednostavno dobiti i uz pomoć izbjeljivača (ako se radi o tomanijim trapericama) ili boje (ako se radi o svjetlijima). Postupak je jednostavan – pripremite sve što vam je potrebno – izbjeljivač (boju), gumene rukavice, traperice, konopac (ili gumice), gumene rukavice. Pripremite i radnu površinu ovisno o tome što ćete raditi. Ako ste se odlučili izbjeljivati traperice treba vam ili posuda u koju možete u potpunosti potopiti traperice ili na neku radnu površinu (najbolje vani) rasprostrite zaštitnu plastiku. Ovo posljednje vrijedi i ako želite bojati traperice.

Dijelove na trapericama koje želite promijeniti zavežite konopcem i onda ili traperice potopite na nekoliko sati u otopinu vode i izbjeljivača (omjer 1:4 – jedna mjerica izbjeljivača na 4 mjerice vode). Ako pak bojate traperice – također ih zavežite i onda pripremljenom kupovnom bojom polijevajte i natopite (možete koristiti i više različitih boja). Nakon toga ih zamotajte u plastičnu foliju i pustite da odstoje najmanje 4 sata. U oba slučaja – nakon procesa bojanja ili izbjeljivanja operite ih u  perilici (perite samo njih) vrućom vodom.

   
Komentari
+2
 
bluevonsky
 • 21.12.2013 12:22:52
 • Bodova: 131634
 • Prijavi
farbala sam wrangler tamnoplave traperice crnom bojom u namjeri da budu tamnog,osvjezenog izgleda kakve su nekad i bile a ispale su fenomenalne i kud i kamo ljepse boje nego original
Moderator
donna
 • 20.5.2011 13:21:43
 • Bodova: 43375
 • Prijavi
ja sam bojala traperice koje su bile crne,a isprale su se i super je ispalo....i jednu narancastu majicu u crno-ona se isto dobro obojala,ali konac u savovima nije-osto je narancast :-s
Moderator
-nany-
 • 11.2.2011 10:50:01
 • Bodova: 134252
 • Prijavi
Nekada sam to radila, ne bih više...
djevojce
 • 24.1.2011 12:24:58
 • Bodova: 7877
 • Prijavi
inače bi trebalo pri prvom pranju takvih stvari što puštaju boju, uliti octa u hladnu vodu i namočiti takvu stvar... kasnije isprati u običnoj vodi..i ne bi više trebale puštati boju... tata je dao bojati svoje rifle, i puštale su jako boju, mama mu oprtala u octu i sad su ok.... samo malo octa, možda deci na 2 l vode, kasnije taj ocat ishlapi tak da ne smrduckaju :)))
nensi
 • 24.1.2011 12:20:04
 • Bodova: 16174
 • Prijavi
nije lose..ja svu robu koja se boja perem odvojeno..
makyg
 • 24.1.2011 11:59:47
 • Bodova: 145
 • Prijavi
Baza je to bojanje, ali mi je prijateljica koja inače to radi rekla da se dosta boje pušta prilikom svakog idućeg pranja, pa se trebaju prati sa robom iste te boje, ili ih prati posebno šta je meni recimo tlaka....editirano 24.1.2011 12:01:02 od makyg