Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Napravi sama ekstrakt (i prah) od vanilije

Napravi sama ekstrakt (i prah) od vanilije© Pixabay

Ekstrakt od vanilije iz domaće radinosti biti će puno bogatijeg i intenzivnijeg okusa

Koja ti je omiljena aroma za kekse? Čokolada? Cimet? Ili možda vanilija? Iako neki vaniliju povezuju s nečim običnim i dosadnim (pa čak i u seksu) meni je vanilija zaista omiljena. Nježna i utješna, podsjeća na djetinjstvo i kolače mame i bake, na blagdane i sretne trenutke s voljenim osobama. Iako neki govore da je vanilija obična, meni je ona duboka i kompleksna i tako, tako ukusna.

Šteta samo što nije jeftinija, jer za dobar ekstrakt ili prah od vanilije morat ćeš iskeširati poprilično kunica, a ovaj kupovni meni i nije baš nešto... Upravo zato odlučila sam sama raditi ekstrakt i prah od vanilije (šećer ne jer više ne jedem šećer) - i ispada da sve to i ne mora biti baš toliko skupo.

Vaniliju sam naručila online preko eBaya od prodavača koji ima dobre ocjene - 10 mahuna bourbon vanilije B kategorije (suši su od A kategorije koje se koristi za kuhanje) za 23 američka dolara što je oko 150 kuna. Ne čini mi se to uopće puno jer u trgovini samo jedan štapić košta i do nekoliko desetaka kuna.
 
Kako se radi ekstrakt od vanilije?

U stvari vrlo jednostavno. Osim vanilije još vam je samo potreban žestoki alkohol, obično se preporučuju votka ili rum.

Na 1 dcl alkohola stavi se 1 mahuna vanilije - ovo je mjera za klasični ekstrakt. Želiš li intenzivniji i bolji ekstrakt samo treba povećati količinu vanilije - 2 štapića na 1 dcl alkohola.

Mahune vanilije treba prerezati napola (da izađu sve one fine sjemenčice koje daju najviše arome), uroniti u alkohol i dobro zaklopiti poklopcem (bolja opcija je tamna bočica da se ne gubi na kvaliteti, no i prozirna će biti dobra) te odložiti na tamno mjesto sobne temperature.

Svakih nekoliko dana protresi staklenku - i to je to! Sve što još trebate je strpjeti neko vrijeme. Koliko? Minimalno 8 tjedana. No ekstrakt postaje sve bolji i potentniji što dulje stoji. Optimalno bi bilo barem 6 mjeseci, a može i čak duže - 12 ili čak 24 mjeseci (ako se napravi veća količina neće biti problem da toliko stoji jer ćete samo malo uzimati za spremanje slastica). Možeš čak i s vremenom (i trošenjem) dodati još malo alkohola. No znajte da tako razrjeđuješ svoj ekstrakt.

Što s mahunama nakon tih godinu dana ako ih odlučite izvaditi? Možete ih osušiti i staviti u šećer, ili kao što ja planiram od njih napraviti prah. Taj vanilin šećer ili prah neće biti toliko intenzivan kakav bi bio od "svježih" odnosno nekorištenih štapića, no svejedno će slasticama dati značajan okus vanilije – pa zašto onda ne iskoristiti?
 
1/2
 
Komentari
+2
 
vmarina
  • 5.2.2019 16:15:08
  • Bodova: 45259
  • Prijavi
Volim okus vanilije.
merida
  • 5.2.2019 13:14:24
  • Bodova: 20743
  • Prijavi
Volim vaniliju u keksima, kompotima, palačinkama. Kolače manje pravim, ali ako neki dođe na red vanilija je obavezna. Ekstrakt mi se jako sviđa i svakako ću si napraviti.