Kućna radinost: Kako možeš napraviti antiseptik za ruke koristeći samo pet sastojaka

Kućna radinost: Kako možeš napraviti antiseptik za ruke koristeći samo pet sastojaka© www.profimedia.hr

Ako si ovih dana probala kupiti dezinfekcijsko sredstvo, vrlo vjerojatno nisi uspjela. Možeš ga napraviti sama, a potrebno ti je samo pet sastojaka kako bi bilo učinkovito

Zbog pandemije koronavirusa, ljudi su nagrnuli u tgovine kupujući namirnice i potrepštine, ponekad i one koje im ne trebaju. Među prvima su nestale one najpotrebnije - zaštitne maske, dezinfekcijska sredstava i antiseptik za ruke. Zato smo pronašle jednostavan način na koji dezificijens za ruke možeš napraviti sama. Ukoliko nemaš koji od sastojaka kod kuće, ljekarne su otvorene i vjerujemo da će ih tamo uspjeti pronaći.
 

1. Destilirani bijeli ocat

Ocat se često koristi u sredstvima za čišćenje kućanstva zahvaljujući njegovoj sposobnosti otapanja ostataka masnoća i neutralizacije mirisa. Također nije toksičan i biorazgradiv je, što ga čini ekološkim. Neke studije pokazale su da njegova visoka razina kiselosti može pomoći ubijanju bakterija, što ga čini učinkovitim dezinficijensom.

2. Aloe vera

Aloe vera je čudotvorna biljka iz više razloga: umiruje kožu i popularna je kao pomoć kod opeklina i iritacija. U antisepticima pomaže održati kožu vlažnom i mekom. Mogu se koristiti i sok i gel aloe vere, ovisno o teksturi koju želiš dobiti. Gel može biti malo ljepljiv, dok je tekućina pogodnija za raspršivanje.

3. Eterična ulja

Koristimo ih već godinama u borbi protiv raznih bolesti i infekcija. Ona koji se obično hvale zbog svojih antibakterijskih, antimikrobnih ili antigljivičnih kvaliteta uključuju ulje čajevca, limunske trave, eukaliptusa i naranče. Odaberi miris koji ti se najviše sviđa.

4. Koloidno srebro

Antimikrobna svojstva koloidnog srebra - koje je tekuća suspenzija mikroskopskih čestica srebra - česta su tema brojnih rasprava. Lokalno se može koristiti kao antiseptik za učinkovito liječenje rana. Možeš ga pronaći u većini trgovina  zdrave hrane i prirodnih proizvoda i online trgovinama.

5. Alkohol

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je da su formule koje sadrže preko 60 posto alkohola najučinkovitije u ubijanju mikroba. Najbolje je u ljekarni kupiti medicinski alkohol.

Sastojci i način pripreme:

  • 120 ml filtrirane vode / ili aloe vere kao baze
  • 120 ml bijelog octa
  • 10-12 kapi eteričnog ulja po izboru 
  • 1 žlica koloidnog srebra ili alkohola

Miješaj sve sastojke dok ne dobiješ kompaktnu smjesu i raspodijeli u manje boce. Male posudice s pumpicom trebala bi moći pronaći u ljekranama, a ako ne pokušaj pronaći neku kod kuće koju možeš dobro oprati i napuniti tekućinom.

Napomena: Za većinu gore navedenih sastojaka ne postoje bilo kakvi znanstveni dokazi koji bi mogli sugerirati da mogu ubiti ili zaustaviti širenje virusa Covid-19. Korištenje sredstva za dezinfekciju ne može temeljito zamijeniti pranje ruku, što se smatra najučinkovitijom metodom za prevenciju od koronavirusa. 

 
Komentari
+2