Kamena oaza

Kamena oaza

Opločite sami vrtnu stazu i terasu

Sve što vam je potrebno kako bi popločili dvorište možete pronaći u prodavaonicama građevinskog materijala. No nije svaka vrsta ploča prikladna za postavljanje na otvorenom. Kako kod ploča od umjetnog kamena, tako i kod ploča od prirodnog kamena postoje vrste neotporne na smrzavanje i one koje su otporne. Kupnjom odgovarajuće ploče otporne na smrzavanje niste gotovi s poslom i ne možete ih samo poslagati po vrtu, jer i podloga mora biti otporna na smrzavanje. Čak i najotpornije ploče će se smrznuti s donje strane i puknuti, ako podloga nije otporna na smrzavanje i vlagu.

Osim otpornosti, morate voditi računa i o debljini ploče. Odlučite li se za ploče od škriljevca, dovoljna vam je debljina 2 cm, a ako se radi o prirodnom kamenu, ploča mora biti debela barem 4 cm.  Želite li popločiti terasu, prvo povjerite stručnjaku postavljanje betonske deke, što je nužno da kasnije ravnomjerno postavite kamene ploče. Betonska podloga je potrebna kod velikih opterećenja (npr. prilazni put garaži). U ostalim slučajevima dovoljna je pješčana podloga, što je ujedno i najjednostavnije rješenje. 

Prije nego krenete s postavljanjem razvrstajte  kamenje po veličini i obliku.

Postavljanje kamenih ploča

Napravite jedan pokus „na prazno“, rasporedivši ploče na mjesto koje želite popločiti. Na mjestima gdje želite dobiti ravne rubove, privežite konopac između dva kolčića kako biste označili ravninu na razini zemlje. Poslažite ploče duž užeta, poslažući uz rub ravne dijelove ploča. Ako je mjestimice nužno ploču prerezati, označite mjesto reza pomoću brusilice s diskom koji odgovara tvrdoći kamena, prethodno dobro zaštitivši oči (zaštitnim naočalama). Potom slomite ploču prema naznačenoj crti. Zatim rasporedite veće ploče od središta prema rubovima. Ako je riječ o puteljku, naizmjenično slaganje većih i manjih ploča djeluje veoma skladno. Želite li napraviti tzv. japansku stazu, rasporedite kamene ploče na udaljenost prosječnog koraka.

Priprema podloge

Iskopajte sloj plodne zemlje dok ne doprete do čvrstog tla, obično na 30 cm dubine. Nasipajte 15 cm krupnog šljunka  i jednolično rasprostrite. Ako je iskop dublji ispod šljunka stavite sloj krupnijeg kamena. Kamen slažite uspravno jedan do drugoga, a ne ploštimice. Građevinska šuta nije dobra podloga.

Nasipajte oko 5 cm debelu posteljicu od pijeska, pazeći na poprečni pad. Postavljajte ploče uz kontrolu vrpcom i libelom. Pri postavljanju ploče ukuckajte u posteljicu od pijeska težim čekićem pod koji ste podložili dasku, a po potrebi dodajte ili oduzmite malo pijeska.

Želite li napraviti japansku stazicu i na travnjaku, označite rub svake kamene ploče na tlu i iskopajte tratinu na tom mjestu u dubini od 8 cm. Prije no što položite kamenu ploču, naspite zatim sloj pijeska debljine 4 cm. Betonska podloga ne iziskuje posebnu pripremu, izuzev čišćenja.

Polaganje kamenih ploča

Ako je riječ o zemljanoj podlozi, rasporedite ploče po pijesku, pazeći da budu u ravnini i da ne prelaze razinu okolnog zemljišta. Na betonskoj podlozi ploča se učvršćuje žbukom. Nabacajte lopaticom malo žbuke na mjesto prve kamene ploče. Pritisnite zatim ploču, pomičući je lagano naprijed – natrag, da bi „sjela“. Postupite jednako i s ostalim, ostavljajući među njima razmak do 2 do 4 cm. Provjerite jesu li ploče vodoravne. Nakon što ste pločama pokrili rubne dijelove, polažite velike ploče od središta prema rubovima, potom ispunite prazna mjesta manjim komadićima.

Napravite fuge

Ako je riječ o zemljanu puteljku popločanu kamenim pločama nepravilnog oblika, potcrtat ćete prirodni ugođaj ako na mjestima između ploča naspete zemlju i posadite travu. Fuge se mogu napraviti i žbukom (koju ćete dobiti pomiješate li cement s trećinom finoga pijeska) ili se pak poslužite brzosušećom žbukom. Ukoliko želite, žbuci možete dodati i boju, bilo u tonu kamenih ploča ili u suprotnoj boji. Miješajte žbuku sve dok ne dobijete glatku smjesu što ćete je lopaticom nanositi između kamenih ploča. Odmah po nanošenju očistite žbuku s ploča spužvom namočenom u vodu.


 
Komentari
+2
 
buuu
  • 12.3.2013 17:27:02
  • Bodova: 13123
  • Prijavi
Bas planiramo ovo ljeto malo sredit dvoriste, pa barem dio poplocit. Da skupe su ploce..planiramo samo napraviti stazu do sjenice, da gustamo u ljetnom pljusku vani :)
xantipaa
  • 13.8.2009 12:44:29
  • Bodova: 519
  • Prijavi
prirodni materijali su zakon, samo taj kmen baš i nije jeftin...