Kako osušiti latice ruže?

Kako osušiti latice ruže?© Pexels

Pored toga što opojno mirišu, laticama ruža možete dekorirati razne stvari, a proces sušenja je jednostavan.

Pjesnici su proveli svoje živote sanjajući o ljepoti ruža. Međutim, ruže možete upotrijebiti i na drugi način – osušite latice od ruža. Pomoću njihovih divnih latica možete napraviti puno lijepih stvari. Pored toga što opojno mirišu, možete dekorirati razne stvari, a proces sušenja je jednostavan.

Izaberite latice od ruža.
Izaberite svježe ruže koje su u punom cvatu. Izbjegavajte ruže koje imaju uvenule latice, jer će one postati potpuno smeđe kad se osuše.
Sačekajte odgovarajuće doba dana da uberete ruže. Taj period je ujutru nakon što se rosa osuši, a prije nego što sunce dostigne svoje najjače zrake. Latice koje bi imale bilo koju vrstu vlage, kad bi se osušile brzo bi pocrnile, jer bi počele truliti. Period prije podnevnog sunca je period kada latice najjače proizvode miris.
Skinite latice ruža sa stabljike koristeći škare. Također, možete počupati latice nježnim povlačenjem.

Sušenje latica pomoću zraka.
Stavite latice ruža na pleh. Uvjerite se da nijedna latica ne poklapa neku drugu laticu.
Postavite latice gdje ima puno zraka. Najbolje je da ih stavite na ravnoj površini gdje se direktno probija sunčeva svjetlost, jer tako postoji stalna cirkulacija zraka. Postavljenje latice direktno na suncu izazvat će da latice postaju lomljive, tako da nemojte to raditi.
Izbjegavajte stavljati latice u vlažnom prostoru, jer vlaga u zraku može izazvati da one trunu.
Okrenite svoje latice nekoliko puta. Sušenje latica traje obično nekoliko tjedana. Treba ih okretati bar jednom tjedno. To će pomoći da se obje strane latica osuše kako treba.
Poslije nekoliko tjedana možete ih koristiti. Ako nisu potpuno suhe, one će upljesniviti tako da budite oprezni. 

Sušenje latica pomoću mikrovalne pećnice.
Na jednom tanjuru stavite dvostruki sloj papirnih ubrusa. Kada ste to napravili, postavite latice ruža koje želite da se osuše na papirnim ubrusima. Uvjerite se da su ruže u jednom sloju tj. da nijedna ruža ne poklapa drugu. Ako su poklopljenje, one će se osušiti zajedno i kada budete pokušali iz razdvojiti kidale bi se.
Pokrijte latice. Kada ste stavili latice na jednom sloju ubrusa pokrijte ih s drugim slojem. Uzmite još jedan tanjur i poklopite sve to.
Postavite tanjure u mikrovalnu. Toplina neka bude na visokom, a latice ostavite unutra oko 40 sekundi. Mikrovalna ne grije uvijek isto, tako da ćete morati eksperimentirati malo s laticama dok ne shvatite koliko vremena točno treba za sušenje latica.
Testirajte jesu li latice suhe. Kada se završi proces u mikrovalnoj, podignite gornji tanjur i sloj ubrusa. Latice trebaju izgledati suho, a ne hrskavo. Ako su još uvijek latice vlažne, vratite ih nazad u mikrovalnu i nastavite ih „kuhati“.
Izvadite latice iz mikrovalne. Ako želite da budu malo hrskavije, rasporedite latice po papirnatim ubrusima i izaberite lokaciju za sušenje daleko od povjetarca, vlage, svjetlosti i prašine.

Sušenje latica pomoću knjige
Uzmite knjigu i otvorite je.
Stavite latice unutra. Provjerite da neka latica ne poklapa drugu laticu.
Zatvorite knjigu.
Sačekajte dva ili više tjedana da se latice prešaju kako treba.
Kako koristiti osušene latice i na kojem mjestu ih držati?
Stavite latice u neku teglu. Budite sigurni da je tegla dobro zatvorena da ih ne bi pojeli insekti. Ne držite ih negdje na suncu.
Odlučite na koji način ćete koristiti svoje latice. Postoje beskrajne opcije.

Evo nekoliko opcija:
  • Dodajte latice od ruža u vašem omiljenom piću. To je jako lijepa dekoracija.
  • Napravite ogrlicu od njih.
  • Dekorirajte vašu hranu laticama ruža. Možete dodati na tortu ili kolače.

 
Komentari
+2