Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Izgradite dvorac iz bajke – u pijesku!

Izgradite dvorac iz bajke – u pijesku!

Nemojte propustiti priliku i ostvarite svoj san iz djetinjstva, pa i san vaše djece...

Kada ste se zadnji puta igrali u pijesku ili jeste li ikada sa svojim prijateljima ili djecom izgradili dvorac od pijeska?
Bez obzira na vaš odgovor, igra u pijesku može biti itekako zanimljiva razonoda za duge ljetne dane koje ćete provesti na plaži. Ako imate tu sreću da upravo ljetujete u blizini nekih pješčanih plaža, nemojte propustiti priliku za ostvarite svoj san iz djetinjstva, pa i san vaše djece.

Ako imate djecu vjerojatno imate i plastični pribor za igru u pijesku, koji se sastoji od kantica, lopatica, rašlja i sl., što je i osnovno pribor koji vam treba za „izgradnju“ vašeg dvorca. Naravno, vaš dvorac ne treba izgledati kao ovaj na fotografiji, no važni su savjeti koje smo za vas pripremili, a koji će vam pomoći da uspješno dovršite zadatak na svoj jedinstven način. Uživajte u ljetnim radostima i ne zaboravite ponijeti fotoaparat kako biste ovjekovječili svoj rad!


Što vam sve treba?Malena lopata ili lopatica za kopanje, male plastične kantice za vodu i izradu kula od pijeska, dvije daščice za mjerenje i ravnanje, slamčice za otpuhivanje viška pijeska, uska zidarska žlica, lopatica za lubenicu i plastični nožić.


Označite kontureS lopatom ili daščicom označite konture unutar kojih ćete graditi dvorac (nemojte zaboraviti ulaz). Na taj način svi mali i veliki pomagači koji će pomagati u projektu znati gdje trebaju kopati.


Krenite s kopanjemPočnite kopati od vanjskih zacrtanih rubova, kako biste na sredini napravili brdo pijeska. Brdo treba biti nešto više od prvog kata dvorca kojeg planirate izgraditi, s obzirom da ćete ga vjerojatno trebati izravnati.


Učvrstite brdoS lopatom, lopaticama ili rukama dobro pritisnite pijesak, kako biste formirali zidove dvorca. Vodite računa da hrpu oblikujete u obliku vulkana, odnosno da u sredini brda načinite rupu u koju ćete moći uliti vodu. Dakle vanjski rubovi (zidovi) moraju biti viši od sredine.


Nalijte voduKante pune vode nalijte u sredinu brda nakon što ste dobro učvrstili zidove. Dobro natopite sve strane kako bi zidovi na svim strana bili jednako čvrsti.


Skačite ili utabajteSkačite po sredini nakon što ste ulili veću količinu vode. Nakon što ste sve dobro utabali i što se sva voda upila, ponovno dodajte pijeska i vode, tako dugo dok se razina unutrašnjosti brda ne izravna s visinom zidova.  


Počnite s izgradnjomAko možete, nabavite veću kantu bez dna, te ju naopačke položite na sredinu brda koje ste napravili. Napunite kantu s tri četvrtine pijeska, zatim nalijte dosta vode i s rukom ili nogom utiskujte pijesak kako bi kula bila što čvršća. Također, s daščicom lupajte po svim stranama kante kako bi izašao sav suvišan zrak. Ponavljajte postupak, tako dugo dok ne dođete do vrha kante. Nakon toga, pažljivo dignite kantu.


ModeliranjeManje kantice savršene su za izgradnju kula i tornjeva. Sve što trebate je napuniti ih mokrim pijeskom do vrha, pijesak dobro utisnite s rukama brzo preokrenite kanticu na željeno mjesto i maknite kanticu. Što više različitih veličina kantica imate, to možete izgraditi različitije tornjeve i kule.


Oblikujte kuleKada ste izgradili dvorac do veličine koju želite, iskoristite ostatak pribora i alata koje imate sa sobom kako biste oblikovali dvorac prema vlastitoj želji – od kula, prozora, zidova, vrata... S obzirom da je pijesak dobro natopljen s vodom, to vam ne bi smio biti problem s održavanjem oblika i urušavanjem.


Ravni zidoviRavne plohe možete načiniti tako da sa ravnom zidarskom žlicom i ravnim pokretima prema dolje izravnate zidove i zarezivanjem uklonite višak pijeska. Što će biti ravniji zidovi, to će dvorac izgledati realističnije.


Izrada obodaKako bi vaš dvorac izgledao što stvarnije, na njegovim „zidinama“ možete napraviti obode. Uzmite ponovno ravnu zidarsku žlicu, te pod kutom od 45 stupnjeva, baš kao na slici, zarežite u pijesak. Nakon toga, ravnim i mirnim pokretom „zarežite“ pijesak do dna.


Izrada prozoraNacrtajte rubove prozora s plastičnim nožićem, te izdubite unutar kontura koje ste nacrtali. Ako želite da prozor bude dublji, dublje „zarežite“ u pijesak. Okrugle prozore pod obodom kao što je na slici, načinite sa lopaticom za lubenicu. Višak pijeska s prozora otpuhnite sa slamčicom.


Izradite vrata

Ponovno s plastičnim nožićem nacrtajte vrata i unutar kontura maknite pijesak, baš kao i za prozore. Za dupla vrata, ponovite postupak označavajući konture i ponovno uklanjajući pijesak. Sve izravnajte s plastičnim nožićem.

Kada ste završili, nemojte zaboraviti napraviti fotografije! 
Komentari
+2
 
bluevonsky
 • 21.12.2013 12:17:37
 • Bodova: 131104
 • Prijavi
preedivno,obozavam ljeto,more,sunce i pijesak!!
gjantonia
 • 29.4.2013 23:45:32
 • Bodova: 11742
 • Prijavi
Ovo igranje u pijesku mi je super ideja za provesti popodne na plaži i samo da je moj klinac malo veći pa da zajedno gradimo.
malaeni
 • 9.4.2013 0:46:57
 • Bodova: 142
 • Prijavi
Ovo moram probati ;)
aurea
 • 21.7.2011 14:38:50
 • Bodova: 926
 • Prijavi
baš želja iz djetinjstva :)
iva14
 • 21.7.2011 12:18:39
 • Bodova: 3732
 • Prijavi
prekrasno....vidjela sam sličan dvorac od lego kockica....
svila
 • 21.7.2011 11:53:06
 • Bodova: 60931
 • Prijavi
Predobroo!!!! Ali treba i ovo znati.
arena
 • 21.7.2011 11:49:58
 • Bodova: 18990
 • Prijavi
kako fora....