Žene u znanosti rješavaju najveće svjetske probleme

Žene u znanosti rješavaju najveće svjetske probleme

Program For Women In Science prepoznaje rad istraživačica koji doprinosi pronalaženju efikasnih i povoljnih rješenja za budućnost planeta

U vremenu u kojem je briga za okoliš jedna od temeljnih briga društva, L’Oréal-UNESCO For Women In Science program prepoznaje rad istraživačica koji doprinosi pronalaženju efikasnih i povoljnih rješenja za budućnost planeta koji su dostupni svima.

Ove žene su posebno osjetljive na važne teme s kojima se svijet danas nosi, bilo da se radi o klimatskim promjenama, bio raznolikosti ili pak kritiziranju javnog zdravstva. Lautreatkinje programa For Women In Science, dobitnice međunarodnih stipendija osvrću se na svoje teze o pronalaženju novih rješenja da se zaštiti svijet.

Prepoznata za svoj rad na inovativnim načinima kako sakupljati solarnu energiju, profesorica Vivian Wing-Wah Yam vjeruje da je najvažniji izazov s kojim se planet suočava danas upravo prikupljanje energije: “Mnogo je izazova s kojima se planet danas suočava, uključujući energiju, vodu, klimatske promijene i tako dalje. No, vjerujem kako je energija najvažnija tema koju treba rješavati najhitnije. Kada se jednom riješi problem prikupljanja prirodnih energija, imat će pozitivan učinak na sve druge probleme koji su međusobno povezani. Na primjer, voda nije ravnomjerno raspoređena diljem planeta. Neka mjesta imaju previše vode, dok je druga imaju premalo. Mi moramo imat tehnologiju i znanje kako bismo napravili cijevi i transportirali vodu s jednog mjesta na drugo. Ipak, transport i sva druga infrastrukturalna podrška trebaju energiju koja će ih održavati i omogućavati njihov rad.”

Teme kojima se bave ove znanstvenice su ključne teme za planet danas: od globalnog zagrijavanja (koje je uzrokovalo da se temperatura Zemljine površine poveća) do raka (koji je uzrokovao čak 13% smrti diljem svijeta).

Odlučna da pronađe rješenja za klimatske promjene dr.sc. Samia Elfekih, Međunarodna dobitnica stipendije iz Tunisa ističe: “Mislim da su jedna od najalarmantnijih tema koje imaju velik utjecaj na naše živote klimatske promijene. Kako količina ugljičnog dioksida u našoj atmosferi raste, temperature na Zemlji i u Oceanu se povećavaju. Znatne promijene su se dogodile u posljednih 25 godina. Morski led se rapidno topi, a drastične promijene u okolišu uzrokuju i velike promijene u klimi te izumiranje nekih životinskih i biljnih vrsta. Prioritet je za sve da poduzmu nešto i donesu adekvatna riješenja za ovaj problem. Mnoge mjere i strategije se primijenjuju kako bi se smanjila upotreba fosilnih goriva i povećala upotreba ekološki prihvatljivijih alternativa, kako bi se očuvale šume te smanjila emisija plina iz staklenika. Snažno vjerujem kako se treba napraviti što više istraživanja kako bi se poboljšalo razumijevanje efekta globalnog zatopljavanja na određene vrste flore i faune.”

Dr.sc. Mais Absi, Međunarodna dobitnica stipendije iz Sirije istražuje učinak manjka vitamina D3 na ljudsko zdravlje. “Čudno je koliko su toga ljudi postigli u tehnologiji te kako je ona postala dijelom našeg svakodnevnog života. Međutim, ovaj spektakularni razvoj imao je visoku cijenu: povećanje broja bolesti, pronalaženje čijeg će se lijeka morati udružiti brojni istraživači svih narodnosti. Za mene ne postoji jasan odgovor koja bolest ili tehnologija zaslužuje najveću pažnju. Na primijer, zagađenje okoliša je postalo problem većine zemalja, jer postoji znanstveni dokaz o povezanosti zagađenja okoliša i raznih bolesti, uključujući rak. Pristup liječenju raka ne bi trebao biti usmjeren samo na pronalaženje metoda u nanotehnologiji pomoću kojih će se rak jednog dana moći liječiti, već i na pronalaženje uzroka u zagađivačima te pronalaženju metoda pomoću kojih ćemo iste eliminirati.

Ove žene u znanosti već su nagrađene međunarodnim programom For women in science. Nacionalna inačica ovog programa stipendiranja „Za žene u znanosti“ na svečanoj dodjeli stipendija 10. veljače 2011. s početkom u 19,00 sati predstavit će ovogodišnje dobitnice programa Za žene u znanosti. Četiri mlade znanstvenice i ove će godine L'Oreal ADRIA i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO nagraditi stipendijom u iznosu od 4.000 eura za dovršetak doktorske disertacije, kao svojevrsno priznanje i poticaj za nastavak bavljenja prirodnim znanostima.

 
Komentari
+2