Stručnjaci naglašavaju važan utjecaj niskokaloričnih zaslađivača u prehrani

Stručnjaci naglašavaju važan utjecaj niskokaloričnih zaslađivača u prehrani

Niskokalorični zaslađivači ne potiču apetit pa su osim za sprečavanje niza bolesti dobri i za mršavljenje

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), 2008. godine više od pola milijarde odraslih diljem svijeta bilo je pretilo, dvostruko više nego 1980. godine. WHO upozorava da je pretilost povezana s povišenim krvnim tlakom, povišenim kolesterolom te povećanim rizikom od koronarnih bolesti srca, moždanog udara, dijabetesa tipa II i određenih tipova karcinoma.

Jedan od načina postizanja i održavanja zdrave tjelesne težine je uporaba niskokaloričnih zaslađivača umjesto šećera. Još je 2006. godine skupina znanstvenika u biltenu Britanske nutricionističke fondacije (British Nutrition Foundation) objavila rezultate dobivene u sklopu 16 pokusa, prema kojima konzumacija niskokaloričnog zaslađivača aspartama umjesto šećera dovodi do smanjenja unosa energije za 10 posto, što bi moglo rezultirati smanjenjem tjelesne težine za 0,2 kilograma tjedno u odrasle osobe prosječne težine 75 kilograma. Opravdano je smatrati kako bi jednaka stopa gubitka težine bila uočena i kod osoba s prekomjernom tjelesnom težinom te pretilih osoba.

Nedavna studija provedena u Nizozemskoj također je pokazala kako uporaba niskokaloričnih zaslađivača umjesto dodanog šećera u gaziranim bezalkoholnim napicima može smanjiti indeks tjelesne mase (BMI) kod mlađih i zdravih odraslih ljudi, no potrebni su dodatni dokazi kako bi se potvrdila ova povezanost, budući da je studija temeljena samo na pretpostavkama o konzumaciji šećera.

I International Sweeteners Association (ISA) skrenula je pozornost na sve veći broj stručnjaka koji podržavaju ideju o važnoj ulozi niskokaloričnih zaslađivača u životima aktivnih, zdravih ljudi. Prisutni su u više od 6.000 proizvoda diljem svijeta, a kad se koriste kao zamjena za šećer mogu značajno smanjiti energetsku gustoću hrane i pića.

Penny Hunking, stručnjakinja za nutricionizam, u sklopu svog govora na Međunarodnoj konvenciji o znanosti, obrazovanju i medicini u sportu (ICSEMIS), službenom znanstvenom skupu Olimpijskih igara u Londonu, istaknula je: „Opće je priznata važnost redovite tjelesne aktivnosti i rekreacije u postizanju idealne tjelesne težine, no mantra jedite manje i vježbajte više zapravo je vrlo izazovna, s obzirom na to da vježbanje može i tjelesno i mentalno potaknuti apetit, pa čak i prejedanje. Upravo bi zato tjelesno aktivni ljudi trebali biti svjesni kalorija i energijske gustoće hrane i pića koje konzumiraju, jer ukoliko unesu puno više (skrivenih) kalorija nego što ih potroše, svrha će tjelesne aktivnosti biti umanjena. Niskokalorični zaslađivači ne potiču apetit te su stoga dobra alternativa onim visokokaloričnima.

Hunkingino mišljenje nastavlja se na nedavnu izjavu objavljenu u časopisima American Heart Association (AHA) te American Diabetes Association (ADA) koja naglašava kako umjerena uporaba niskokaloričnih zaslađivača kao zamjene za šećere iz hrane i pića može pomoći ljudima postići i održavati zdravu tjelesnu težinu.

Biopsihologinja i profesorica Marion Hetherington, istaknula je, također u sklopu ICSEMIS-a, zanimljivu vezu između ekološki prihvatljivih rješenja i zdravih navika ljudi: „Zdrava hrana i piće mogu pomoći potrošačima u donošenju zdravijih odluka, kao što su češća tjelesna aktivnost i rekreacija.“

Upravo niskokalorični zaslađivači mogu biti važan dio zdravih odluka, osobito ukoliko se uzme u obzir da tjelesno aktivni ljudi imaju povećanu potrebu za tekućinom i raznim napicima.  Sportski znanstvenik profesor John Brewer u svojoj je prezentaciji istaknuo: „Svi, pa čak i vrhunski sportaši, moraju prije većih tjelesnih napora konzumirati povećanu količinu tekućine, a upravo će niskokalorični zaslađivači u napicima pomoći u tome da ta hidratacija organizma ima malo ili čak nula kalorija.“  
 
Izvor: ISA (International Sweeteners Association),
WHO (World Health Organization),
British Nutrition Foundation
 
Komentari
+2
 
all382
  • 1.4.2013 23:40:47
  • Bodova: 64372
  • Prijavi
Koristim steviju koja se sada može kupiti u bolje orepmljenim ljekarnama i trgovačkim centrima. Stavim jednu u kavu, a čaj pijem nezaslađan.
2809
  • 21.3.2013 11:39:42
  • Bodova: 499
  • Prijavi
Bolje bez njega,nego s njim. Protiv sam umjetnih zaslađivača i mislim da su štetniji od šećera.
ataner
  • 15.3.2013 8:21:37
  • Bodova: 8681
  • Prijavi
NE,umjetnim zaslađivačima čista kemija i otrov,bolje onda stevia, umjesto šećera
lavander
  • 15.3.2013 8:16:28
  • Bodova: 186
  • Prijavi
Mislim ovaj članak je zilja suvišno komentirati...Žlica čistog bijelog šećera svaki dan sigurno nikog nije ubila, a žlica umjetnih zaslađivača bi sigurno to uspjela! Ja već godinama ne žvačem čak niti žvakaće "bez šećera" tj. sa umjetnim sladilima, otrov, čisti otrov.
samonebozna
  • 27.2.2013 10:05:40
  • Bodova: 2053
  • Prijavi
Ja sam ih skroz izbacila iz upotrebe- mislim da imaju puno nedostataka
plavo
  • 16.2.2013 11:59:09
  • Bodova: 1521
  • Prijavi
No a vele da su otrovni jer se na tjelesnoj temperaturi raspadaju u otrovne spojeve , i da uzrokuju debljinu više nego šećer ?
buuu
  • 8.2.2013 9:22:08
  • Bodova: 13123
  • Prijavi
stalno nešto novo, sad su dobri, pa za godinu-dvije piše da nisu zdravi umjetni zaslađivaći..neka se dogovore više, jel su dobri ili ne?!
adagio_59
  • 7.2.2013 13:26:19
  • Bodova: 2929
  • Prijavi
Ovo su pisali "stručnjaci" koje plaća farmaceutski lobi, da ne kažem mafija.Pepe hvala ti za ovako bogate postove. I ja sam baš jučer čitala o zabrani batata i stevije.Znam da su piloti avio kompanija upozoreni da ne koriste one divne žvakaće bez šećera.Iz tvog posta se da zaključiti i zašto je to tako.
snow
  • 7.2.2013 6:54:20
  • Bodova: 90944
  • Prijavi
izgleda da to nikome nije jasno
suncica-negra
  • 6.2.2013 22:46:10
  • Bodova: 19246
  • Prijavi
Nisam baš fan umjetnih zaslađivača, volim prirodne poput stevije i meda. Nije mi jasno zašto stevia nije dozvoljena u EU?